Háztartástan, kezdjük a liszttel

A kulináris magasságoknak nincsenek felső határai, szinte minden drága, divatos és extrém alapanyag felhasználásának módozata ismert. Bizonyos, hogy mindez jó, sőt nagyon jó! Mégis, vajon itt kezdődik a főzés, hogy maghőmérő nélkül nem lehet húst sütni? Én azt gondolom, hogy lehet. Erről szól ez a rovat. A főzésről és ami elválaszthatlan része, a háztartásról.

Mik a 21. századi városi háztartások szabályai? Hogyan érdemes működtetnünk ezeket, mire kell figyelnünk, mitől leszünk környezettudatosak, takarékosak és fenntarthatók?Sorra veszük az alapanyagokat, vásárlási és felhasználási ötleteket adunk.

Liszt – kezdőknek

Liszt mindig legyen otthon. Lisztre mindig szükség lehet! Ha nincsen lisztünk, nem tudunk palacsintát sütni, rántást készíteni, bármit sűríteni. Ha nincsen lisztünk, mit csinálunk egy váratlan vendéggel? Hogyan sütünk kenyeret, ha beüt a baj? Megmondom: sehogy.

Finomliszt legyen otthon, az inkább jó mindenhez, mint a rétesliszt. A lisztet jól záródó tartóban, üvegben tartsuk, mert könnyen molyosodik, zsizsikesedik. Használat előtt, ha van rá módunk, időnk és idegünk, jó lenne átszitálni, így finomabb is lesz, amit csinálunk, illetve biztosan nem lesz piszok benne. A lisztet használjuk el pár hónap alatt, az a biztos.

Ha már nagyon háztartunk, lehet otthon rozslisztünk is, teljeskiörlésű és graham lisztünk is. Süthetünk belőlük kenyeret, de készíthetünk kovászt is, de most még mindezt ne tegyük, legfeljebb álmodozzunk róla.

Mi is az a rántás

Ugyan mindent nem kell berántani, de néhány dolgot igenis be kell. Mert ha nem rántjuk be, akkor nem lesz finom. No, de hogyan készítsünk rántást?

  1. Először is kell hozzá egy kis nyeles lábaska, amiben általában a rántást készítjük,ez lesz a mi rántás készítő lábaskánk. Ebbe tegyünk egy kis zsiradékot, olajat vagy zsírt, hevítsük, majd tegyünk bele annyi lisztet, amennyit felvesz (súlyra ugyannyi legyen a zsiradék és a liszt).
  2. Pirítsuk a lisztet, világos rántáshoz egy percig, sötétebb rántáshoz tovább (minél sötétebb a rántás, annál több íze lesz), és készen is van rántásunk.
  3. Egy kis hidegvízzel higitsuk fel, sűrű joghurtállagúra, majd használjuk arra, amire akartuk, vagyis keverjük bele abba, amihez készítettük.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

„Jó lenne idén korábban asztalhoz ülni, az IF-et biztosan nem töröm meg, 18:00 után nincsen evés, még ilyenkor sem” – súgja fülbe advent második hétvégéjén a család kicsi kincse, aki annyira válogatós, hogy csoda, hogy magával leül egy asztalhoz. Neki aztán nehéz lesz megfelelni.