Háztartástan: cukor mindig legyen otthon

Cukor mindig legyen otthon. Bár gondolom, ez mindenkinek világos. Ki szereti keserűn a kávét, a teát vagy savanyún a paradicsomlevest. Cukorra szükség lehet gyakran, a főzéshez és különösen a sütéshez.

Van fehércukor, van barnacukor, van még barnább cukor és van méz. Mindezek más és más módon édesek. A fehércukor édes és kész, íze nem nagyon van. A barnacukor minél melaszosabb, annál több íze van, ezt vagy szereti az ember vagy nem. A méz pedig egy teljesen külön fejezetet érdemel, annyiféle van belőle, csakúgy mint a szintetikus édesítők vagy az egyre divatosabb xilit. Érdemes kitapasztalni, melyiket mihez szeretjük használni és többfélét tartani, többféle célra.

Tipp: a haladó kurzusban bővebben ejtünk szót a cukrok közötti különbségekről.

Az édes íz nagyon kellemes, rengeteg olyan ételben van cukor, amiről nem is gondolnánk. A cukor állítólag nem egészséges. Hizlal, amolyan felesleges kalória. Különösen nem egészséges a fehér (finomított cukor). Én azt vettem észre, hogy ha az általános süteményreceptekben a cukor mennyiségét elfelezem, akkor kapok olyat, ami nekem már nem túl édes, pont jó. Talán érdemes ezzel kísérletezni.

Karamellital recept

  1. A cukrot a kedvenc tejes lábosunkba elkezdjük főzni. Fakanállal és tejjel a kezünkben izgatottan várunk.
  2. A cukorral nem történik semmi. Várunk. A cukor elkezd kicsit olvadozni. Várunk.
  3. A cukor elkezd nagyon olvadozni. Várunk. A cukor elkezd enyhén barnulni. Nagyon figyelünk! A cukor elkezd nagyon barnulni, felöntjük tejjel.
  4. Sistereg, kihűl, megmerevedik. Kevergetjük. Szép lassan felolvad a tejben. A tej világosbarnás, sárgás lesz és finom. Karamellital lesz.

Háztartástan rovatunk cikkei itt >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...