Háztartástan: cukor mindig legyen otthon

Cukor mindig legyen otthon. Bár gondolom, ez mindenkinek világos. Ki szereti keserűn a kávét, a teát vagy savanyún a paradicsomlevest. Cukorra szükség lehet gyakran, a főzéshez és különösen a sütéshez.

Van fehércukor, van barnacukor, van még barnább cukor és van méz. Mindezek más és más módon édesek. A fehércukor édes és kész, íze nem nagyon van. A barnacukor minél melaszosabb, annál több íze van, ezt vagy szereti az ember vagy nem. A méz pedig egy teljesen külön fejezetet érdemel, annyiféle van belőle, csakúgy mint a szintetikus édesítők vagy az egyre divatosabb xilit. Érdemes kitapasztalni, melyiket mihez szeretjük használni és többfélét tartani, többféle célra.

Tipp: a haladó kurzusban bővebben ejtünk szót a cukrok közötti különbségekről.

Az édes íz nagyon kellemes, rengeteg olyan ételben van cukor, amiről nem is gondolnánk. A cukor állítólag nem egészséges. Hizlal, amolyan felesleges kalória. Különösen nem egészséges a fehér (finomított cukor). Én azt vettem észre, hogy ha az általános süteményreceptekben a cukor mennyiségét elfelezem, akkor kapok olyat, ami nekem már nem túl édes, pont jó. Talán érdemes ezzel kísérletezni.

Karamellital recept

  1. A cukrot a kedvenc tejes lábosunkba elkezdjük főzni. Fakanállal és tejjel a kezünkben izgatottan várunk.
  2. A cukorral nem történik semmi. Várunk. A cukor elkezd kicsit olvadozni. Várunk.
  3. A cukor elkezd nagyon olvadozni. Várunk. A cukor elkezd enyhén barnulni. Nagyon figyelünk! A cukor elkezd nagyon barnulni, felöntjük tejjel.
  4. Sistereg, kihűl, megmerevedik. Kevergetjük. Szép lassan felolvad a tejben. A tej világosbarnás, sárgás lesz és finom. Karamellital lesz.

Háztartástan rovatunk cikkei itt >>

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Kedves Dani! Mondtam, hogy visszajáró olvasód leszek. Az ember mindig tanul valami újat! Egyszer?, kompakt, lényegretör? a rovat!Még egyszer gratulálok! Egyben szeretném megköszönni a karamellás tejet. Gyerekkoromban édesanyám is így készítette és odáig voltunk érte. Máris a számban érzem az ízét. Várjuk a rovatot a jöv?ben is, sok sikert hozzá!

Törölt felhasználó

Én és az összes ismer?söm is cukor nélkül issza a kávét és a teát, egy paradicsomos levesbe pedig teljesen életidegen dolognak tartom a cukrot. Ennyi er?vel a lecsót is cukrozhatnám. Vicces, hogy pont ezt a három példát hoztad. :))

Törölt felhasználó

Hát nálam egy éve nincs itthon cukor. :D

Címlapról ajánljuk

További cikkek