„Az étkezés befejezésével nem ért véget a házimunka. Az asztalt azonnal le kell szedni, mosogatás, konyhatakarítás következik. Ennek nem szabad órákig tartani.”
A fenti sorok egy 1924-es szakácskönyvből származnak, Bánffyhunyadi Erzsébet tollából. Nemrég találkoztam először ezzel a könyvvel, illetve egy későbbi kiadásával, nem a legkézenfekvőbb körülmények között. Nagyon szeretem a pécsi vásárt, időnként kimegyek, hogy néhány régi konyhai alkalmatosságot, haszontalan, de szemet gyönyörködtető limlomot szerezzek be. Alkuszom is, mert itt muszáj, büszke is vagyok magamra mindig, hogy a hőn áhított tárgyakhoz az eredetileg megajánlott ár feléért jutok hozzá, miközben titkon sejtem azért, hogy az árusok egy pillantással leveszik rólam, hogy mennyit kell mondaniuk először ahhoz, hogy én épp annyit fizessek majd nekik, mint amennyiért ők eladnák nekem az adott holmit. Ezt csak zárójelben jegyzem meg, mert ettől függetlenül én büszke vagyok magamra, ők meg pénzüknél vannak, így játsszuk mi a vásárosdit.
No de, legutóbb, mikor kint jártam, a régikönyvesnél beleakadtam egy könyvbe, a fent említett asszonyság A jó házikonyha című kötetébe. Biztos voltam benne, hogy nem eredeti kiadásról van szó, a szövege és a receptjei alapján jóval régebbinek kell lennie, mint amilyen évszámot a kötetbe írtak, de képtelen voltam ott helyben kideríteni az igazságot. Ez azért bosszantott különösen, mert a könyves ember, látva, hogy kínban vagyok, nagyon határozottan tartotta az eredeti árat. Jöttem-mentem egy kört, hadd sajnálja, hogy elmulasztott engem, mint potenciális vevőt, de mikor „véletlenül” újra odatévedtem, még mindig ugyanaz a rendíthetetlenség ült az arcán, mint korábban. Felfújtam magam, nagy mérgesen kifizettem az árat és elsiettem a könyvvel. Az már csak hazafele úton jutott eszembe, hogy az antikváriumból így is sokkal drágábban juthattam volna hozzá. Azóta is ezzel nyugtatom magam.
Nos, így tettem szert A jó házikonyhára. Volt már a kezemben sokféle régi szakácskönyv, fejedelemasszonyé, pesti polgáré, dunántúli parasztasszonyé, gazdagé, szegényé, de tőlem ennyire távol álló kötettel még sosem találkoztam. A háztartás vezetésének tudománya címszó alatt Bánffyhunyadi Erzsébet 15 oldalon keresztül értekezik a háziasszonyi teendőkről tele felszólító mondatokkal, kellekkel, muszájokkal és azonnalokkal. Nagyon feszes ütemterve van a nap minden percére, a hét minden napjára, az év minden szakára. Szerény véleményem szerint egyszerűen tarthatatlan munkabeosztást ajánl, még akkor is, ha valaki a házi teendőkre teszi fel az életét. Ettől függetlenül – vagy épp emiatt – nagyon érdekes olvasmány, és természetesen van mit tanulni belőle.
Hogy kicsit közelebb kerüljek a könyv szerzőjéhez, vagy legalább részben felmentsem magam az elvárásai alól, megfőztem egy receptjét, egy palacsintatortát, csak éppen diós töltelék helyett fagyasztott gesztenyepürével (hogy, hogy nem, nem állt éppen módomban diót törni, azóta se merek emiatt a tükörbe a nézni). A kísérlet bevált, fantasztikus desszert kerekedett belőle, kívülről ropogósra sült habkéreg, belül krémes palacsinta-rakottas. Ennek fényében talán még folytatom ezt a közelebb kerülési hadjáratot.
Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.
Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!
Október 6-8-ig ismét a balatoni halé a főszerep a X. Siófoki halfesztiválon, ahol színes családi és gyermekprogramok, ingyenes koncertek, kulináris élmények, Fish Food verseny és halkülönlegességek várnak minden korosztályt.
Lesz itt klasszik grenadírmars, avagy krumplis tészta, kolbászos nokedli, grízes tészta, káposztás cvekedli, és mindet csodás őszies leves és egy-egy szenzációs szilvás sütemény kíséri. Ezen a héten is várunk titeket!
Sajnos nem igazán létezik tökéletes módszer a konyhakertekben garázdálkodó meztelencsigák ellen, de ha egyszerre több trükkel is védekezünk ellenük, akkor nagyobb eséllyel tudjuk csökkenteni az általuk okozott kárt.
Sorozatunkban minden hónapban összegyűjtjük az aktuális kedvenc receptjeinket regisztrált szakácsaink fogásai közül. Töltsétek fel ti is legkedvesebb ételeiteket, és inspiráljátok egymást egész évben! Jöjjenek a fenséges, ínycsiklandozó októberi fogások!
Pirulák és gyógyszerek helyett, ha nem olyan súlyos a helyzet, válaszd a szorongásoldó gyógynövények áldásos hatását. Mutatjuk az egyik legismertebbet.
Sorozatunkban minden hónapban összegyűjtjük az aktuális kedvenc receptjeinket regisztrált szakácsaink fogásai közül. Töltsétek fel ti is legkedvesebb ételeiteket, és inspiráljátok egymást egész évben! Jöjjenek a fenséges, ínycsiklandozó októberi fogások!