Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tiramisu a boltinál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Ünnepek, családi események és szülinapok kedvelt süteménye a tiramisu: a klasszikus olasz desszertből elég egyszerű nagy adagot készíteni, ráadásul sütést sem igényel a recept. Az édesség népszerűsége tehát egyáltalán nem kérdéses, ami azonban kételyeket ébreszthet egyesekben, az az ár. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a bolti vagy a házi tiramisuval járunk jobban anyagilag, akkor egészen bátran olvassunk tovább, a cikkből minden ki fog derülni.

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tiramisu a boltinál

Házi tiramisu: megéri fáradozni érte

Amennyiben otthon állunk neki a tiramisu elkészítésének, nem lesz szükségünk túl sok hozzávalóra. Azonban ezért a kevés alapanyagért is egész komoly pénzeket kell otthagynunk a boltban: a krémes mascarpone korábban sem tartozott a legolcsóbb tejtermékek közé, és ez továbbra sincs így.

Persze ez még így is egy egészen baráti tiramisurecept: a babapiskóta sem házi, és tényleg csak a kötelező alapok kerülnek bele a desszertbe (semmi alkohol, semmi ízesítés).

Termék Átlagár  A recepthez (1500 g) 
Tiramisu (1 kg)         2 874,74 Ft 
Babapiskóta (1 kg)         2 595,63 Ft                            1 038,25 Ft
Mascarpone (1 kg)         3 116,50 Ft                            2 181,55 Ft
Tojás (1 db)              90,40 Ft                                361,60 Ft
Cukor (1 kg)            261,00 Ft                                  57,42 Ft
Kakaópor (1 kg)         7 494,12 Ft                                749,41 Ft
Kávé (1 kg)         5 911,11 Ft                                443,33 Ft
Házi tiramisu (1 kg)         3 233,33 Ft                            4 850,00 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

Az sajnos egészen tisztán látszik, hogy a boltban megvásárolt, előre elkészített tiramisu minimálisan olcsóbb, így ha egyedül az anyagi szempontok fontosak számunkra, akkor érdemes azt az opciót választanunk.

Amennyiben viszont mégis a házi elkészítés mellett döntünk, inkább ne spórolgassunk, hanem adjuk meg a módját. Főzzünk rendes kávét, még akkor is, ha az instant olcsóbb, és a mascarponét se próbáljuk helyettesíteni mással. Ha már egyszer csináljuk, akkor csináljuk rendesen, megéri!

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk