Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi rántott hús, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Ha vasárnapi ebéd, akkor rántott hús. Ugye ez a gondolattársítás megvan mindenkinél? A ropogós bundába bújtatott omlós hússzeletek persze nemcsak ezeken a nagy napokon okozhatnak nekünk boldogságot, hanem szinte bármikor: hidegen zsemlébe rejtve, útközben majszolva, egy salátában újraélesztve...és még sorolhatnánk. Ehhez a boldogsághoz azonban az elmúlt időszakban némi keserűség is keveredett az élelmiszerárak folyamatos és drasztikus emelkedésével. Vajon hogyan szerepelt a rántott hús? Továbbra is megéri vele otthon macerázni?

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi rántott hús, mint a bolti

A házi rántott húsnak nincs párja

Szinte minden élelmiszerbolt fagyasztottáru-szekciójában találkozhatunk mirelit rántott hússal. És míg alapjáraton nem biztos, hogy megvennénk egy ilyen kényelmi terméket (hiszen a házi úgyis finomabb), az elszálló költségek miatt érdemes lehet ránézni, hogyan hatott a drágulás a házilag készített és a mirelit rántott húsra.

Az összehasonlítás alapját egy egyszerű rántott sertéskaraj adja (igen, a bolti verzió is rendes húst tartalmaz, tehát nem húspépekkel és egyéb szörnyűségekkel vetettem össze).

Termék Átlagár  A recepthez (600 g) 
Rántott hús (1 kg)         4 204,25 Ft 
Sertés rövidkaraj (1 kg)         2 490,00 Ft                            2 102,13 Ft
Tej (1 l)            562,00 Ft                                112,40 Ft
Fokhagyma (1 kg)         2 232,75 Ft                                  66,98 Ft
Finomliszt (1 kg)            225,00 Ft                                  22,50 Ft
Tojás (1 db)              90,40 Ft                                271,20 Ft
Zsemlemorzsa (1 kg)            697,00 Ft                                139,40 Ft
Fűszerek                                 150,00 Ft
Házi rántott hús (1 kg)         4 916,67 Ft                            2 950,00 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

Láthatjuk a táblázat adatai alapján, hogy bizony a mirelit készétel valamivel olcsóbban kijön, mint az otthon panírozott verzió. Ezután nyilván csak az a kérdés marad, hogy beadjuk-e a derekunkat a költségeknek, vagy inkább maradunk továbbra is a drágább receptnél.

Egy kis kiegészítés a végére: az olajban sütés költségeit azért nem vettem bele a számításba, mivel a készételt is nyersen, kisütés nélkül tudjuk beszerezni. Természetesen ez tovább emeli mind a házi, mind a bolti rántott hús költségeit.

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?