Hogyan aludjunk, és milyen pozíciókat kerüljünk, ha fáj a hátunk?

A hátfájás egy rendkívül elterjedt probléma, amit szinte mindenki megtapasztal élete egy pontján – ettől viszont nem válik kevésbé kellemetlenné.

A hátfájásnak számos oka lehet, a rossz testtartástól kezdve a túlerőltetésen át a nem megfelelő izomfelépítésig – sőt: a rossz alvási pozíció is okozhat ilyen gondokat. Például, előnytelen lehet, ha túl sok párnát használunk vagy ha a kanapén alszunk, ami nem erre lett kitalálva. A legjobb az, ha a gerinc semleges helyzetben van, így csökken az egyes pontjaira kifejtett nyomás, miközben a természetes hajlatokat is a megfelelő helyen tartjuk, támogatjuk az egyes részeket.

Hogyan aludjunk és milyen pozíciókat kerüljünk, ha fáj a hátunk?

Ahhoz, hogy az ideális pozíciót felvehessük, és hogy megkímélhessük magunkat a hátfájdalmaktól, természetesen nagyban hozzájárul, hogy milyen minőségű a matracunk, illetve hogy milyen párnát használunk. De legalább ugyanilyen lényeges az is, hogy milyen pozíciót veszünk fel elalvás előtt.

Mi a legegészségesebb alvási pozíció hátfájással?

Szakértők szerint nincs egyetlen képletszerű megoldás, egy tökéletes alvási póz, ami mindenki számára beválik a hátfájás megelőzésében. A BMJ Open akadémiai folyóirat munkatársai azonban 2019-ben több mint 4000 cikket hasonlítottak össze és szintetizáltak, hogy felmérjék az ideális alvási pozíció, valamint a gerincfájdalmak közötti összefüggéseket. Ez alapján rámutattak, hogy az oldalfekvés lehet a leginkább célravezető. Ugyanerre jutott egy kisebb, 2016-os tanulmány is, ami Bart Haex 2005-ös Back and Bed: Ergonomic Aspects of Sleeping című könyvét vette alapul. Eszerint az oldalt fekvéssel optimalizálható legkönnyebben a gerinc, a vállak és a medence helyzete, illetve így támogathatjuk a legkönnyebben a gerinc természetes görbületét, egy jól elhelyezett párnával.

Egy másik lehetséges, egészségesnek számító pozíció a hanyatt fekvés: ez különösen akkor igaz, ha egy párnával megemeljük a térdhajlatunkat, hogy a lábak súlyának egy részét levegyünk a hátunkról.

Ez jó módja annak, hogy egyenletesen osszuk el a testsúlyt és fenntartsuk a gerinc stabilitását.

Összességében tehát az oldalfekvés, a háton fekvés, valamint e kettő kombinációja lehet a leginkább célravezető alváspóz.

A legrosszabb pozíció, amit jobb kerülni

A lehető legkedvezőtlenebb póz, amit felvehetünk az alváshoz, az a hason fekvés – ezt érdemes elkerülni. Ám ha ez az a testhelyzet, ami számunkra a legkényelmesebb, és egyébként nincsenek panaszaink, akkor nem kell aggónunk miatta. Érdemes ugyanakkor egy párnát elhelyezni magunk alá úgy, hogy a medencét és az alsó hasizmokat megtámasszuk, így enyhíthetjük a hátunkra nehezedő terhelést.

Forrásunk volt.​


Még többet olvashatsz az alvásról itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek