Harapj bele a nyárba! Töltött uborka

E heti gasztrobloggerünk, Notburga egy nyár végi finomsággal készült. A töltött uborka kiskerttel rendelkezőknek kötelező, de egy utolsó, lusta hétvégére is tökéletes!

A nyár a friss zöldségek végtelen kavalkádját nyújtja a kertből és a piacról egyaránt. Ilyenkor a háziasszony igazán gondban van, mikor, melyik szezonális finomsággal lepje meg a családot, hiszen az egyik friss zöldség jobban hívogat, mint a másik. Bár manapság az uborka és a paradicsom is szinte egész évben ott van a boltok polcain, ekkor nyáron azonban ízre is, látványra is más, mint a téli, még éretlenül leszedett és soha napot nem látott társaik. Így lett most ebben a sikeres összeállításban a nap érlelte, energikus, édes paradicsom és a klasszikus uborka (ami cukkinivel is kiváltható minden nagyobb megrázkódtatás nélkül) egy merész ötlettel a vörös lencse és a halványító zeller társa. Ez utóbbi hazánkban csak mostanában lett ismertebb a magyar konyhákban, ami magyarázható azzal, hogy nálunk nem termesztik. Ropogós állaga, izgalmasan sajátos íze, ami lágyabb a gumós zellerénél, lehetővé teszi nyers fogyasztását is.

Hozzávalók 4 személyre

A paradicsomszószhoz:

  • 800 g paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • só, bors

Továbbá:

  • 1 nagyobb krumpli
  • 3 szál halványító zeller
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 200 g vörös lencse
  • 5 dl zöldséglé
  • friss kakukkfű
  • 200 g trapista vagy ementáli sajt
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2-3 kígyóuborka vagy 7-8 kis saláta uborka

Elkészítés

  1. A szószhoz a megmosott paradicsomokat kockázzuk fel, a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk finomra és egy serpenyőben, olívaolajban mindkettőt pirítsuk üvegesre. A felkockázott paradicsomot és paradicsompürét adjuk hozzá, és pároljuk kb. 20 percig. Sózzuk, borsozzuk és egy tűzálló tálba szedjük.
  2. A burgonyát meghámozzuk és a halványító zellerrel szeleteljük 1 cm-es kockákra. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a burgonyakockákat, a halványító zellert, a lencsét, felöntjük a zöldséglével és 10 percig kis lángon addig főzzük, amíg az összes folyadékot beszívja.
  3. A kakukkfüvet finomra aprítjuk, a sajtot lereszeljük. Mindkettőt keverjük a lencsés zöldséghez. Sóval, borssal és az őrölt fahéjjal fűszerezzük.
  4. Az uborkákat meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk, a belsejüket kivájjuk. A lencsés tölteléket kanalazzuk bele és ültessük a paradicsom szószra. 200 fokos sütőben 30 percig süssük, kezdetben alufóliával lefedve, majd 20 perc elteltével anélkül.

Notburga receptjei a NoSaltyn >>

Notburga blogja >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Töltsd meg a zöldséget! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...