Egy harapásra a haláltól: nők, akik előkóstolták Hitler ételeit

A világ legkegyetlenebb diktátora 15 nőt alkalmazott, akik előkóstolták az ételeit. Ha egyikük sem esett össze holtan, Hitler meg merte enni az ebédjét.

Képzeld el, hogy az étel, amit épp megenni tervezel, az utolsó lesz az életedben. Belehalhatsz a reggelidbe, az ebédedbe, vagy a vacsorádba. Nincs választásod, minden eléd tett fogást meg kell enned. Egy kis női közösség tagjai a Harmadik Birodalomban minden nap halálfélelmet éreztek, amikor étkezésre került a sor. Ők voltak azok, akik előkóstolták Adolf Hitler ételeit a második világháború utolsó két és fél évében.

A náci diktátor abban az időszakban attól tartott, hogy ellenségei vagy éppen szövetségesei megmérgezik, ezért 15 fiatal nőt alkalmazott, akik előkóstolták az ételeit. Dolguk rendkívül egyszerű, de annál veszélyesebb volt. Az SS egyik tagja felszolgálta nekik Hitler ebédjét, majd várt egy órát. Ha egyik nő sem halt meg, akkor a diktátor megette az ételt.

A fiatal kóstolónők történetére csak 2013-ban derült fény, amikor egyikük,Margot Wölk kiállt a nyilvánosság elé. Wölk 24 éves volt, amikor 1941 telén elmenekült szülei szétbombázott berlini lakásából. A kelet-poroszországi Gross-Partsch-ba ment, ami jelenleg Lengyelország területén található. Az SS innen vitte őt el előkóstolónak.

Ez is érdekelhet!

7 kegyetlen diktátor étkezési szokásai - hátborzongató emberek, akiknek neve örökre bevésődött

Wölk és társai finomabbnál finomabb ételeket ehettek, például spárgát, töltött zöldségeket, tésztaféléket, míg mások az országban az éhhalál szélén álltak. Hús sosem volt, hiszen Hitlerről tudva lévő, hogy élete utolsó éveiben vegetáriánus volt. Az előkóstoló lányok azonban nem tudták élvezni a fogásokat, hiszen bármelyik halálos lehetett volna számukra.

Az eddigi információk szerint szerencsére egyetlen előkóstoló sem kapott ételmérgezést a Hitlernek szánt ételtől, bár tény, hogy a róluk szóló feljegyzésekből alig maradt fent valami. Ha Wölk nem állt volna ki a nyilvánosság elé, akkor soha nem derül ki a 15 fős közösség története. Wölk 2014-ben, 96 éves korában elhunyt, és nagyon úgy néz ki, hogy rajta kívül senki sem maradt életben az előkóstolók közül. Neki szerencséje volt, mert el tudott menekülni, de a többieket nagy valószínűséggel a szovjetek ölték meg.

A 15 fiatal nő történetéről színdarab is készült, Hitler kóstolói címmel.

Ezeket olvastad már?

via BBC, Spiegel

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?