Hamarosan drágul az egyik alapélelmiszer - de már megint miért?

Egyelőre nehéz megjósolni, milyen mértékű lesz a drágulás.

Hamarosan újabb alapélelmiszer, a tej drágulhat, ami a tejtermékek árára is hatással lesz. Az áremelkedés oka, hogy csökken a nyerstej mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedtek - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A terméktanács szerint a nyári "hőstressz" hatására a nyerstej mennyiségének csökkenése százalékban kifejezve akár kétszámjegyű is lehet Magyarországon, a tavaszi időszakhoz képest.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, pontosan mennyivel emelkedhetnek az árak. A drágulásnak egyelőre még semmi nyoma, sőt, ha az árakat januártól nézzük, akkor több tejtermék ára - tejföl, joghurt, sajt - némileg csökkent. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer szerint a boltokban körülbelül ilyen átlagáron volt kapható a tej és a tejtermékek a héten:

  • 1,5 % zsírtartalmú pasztőrözöttdobozos tartós tej - 230 Ft/l
  • 2,8 %zsírtartalmú pasztőrözött dobozos tartós tej - 253 Ft/l
  • Félzsíros tehéntúró 250 g -1 325,45 Ft/kg
  • Tejföl 20% zsírtartalommal 140g -1127 Ft/kg
  • Joghurt natúr 140 g -618,11 Ft/kg
  • Normál trappista sajt -1 824,62 Ft/kg

A terméktanács szerint rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése. Ágazati összefogást szorgalmaznak azért, hogy a kedvező külpiaci árak ellenére a magyar nyerstej belföldön maradjon.

Receptajánló:

Kitértek arra is, hogy az ágazatban hiányzik a szakképzett munkaerő, emellett a termelők és feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becsült adatai szerint Magyarországon a tejtermelés tavaly 1,9 millió tonna volt, az azt megelőző évhez képest minimálisan csökkent. Ebből 1,5 millió tonnát vásároltak fel Magyarországon, egy százalékkal többet az előző évinél.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via MTI

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...