Habkönnyű, rozmaringos-epres trifle

E heti gasztrobloggerünk egy habkönnyű, szezonális epres finomsággal kedveskedik nektek! Mirelle konyhájában elleshetitek, hogyanm készül a rozmaringos-epres triffle!

A nyári édességek az én konyhámban meglehetősen egyszerűek, hiszen ebben az évszakban a desszertek terén a gyümölcsöké a főszerep. Anna lányom imádja az epret, mostanság minden nap van itthon friss eper, amit csak úgy magában eszünk, de két-háromnaponta valami finomság is készül belőle. Mivel a bogyós gyümölcsök jól viselik a zöld fűszerek közelségét, ezért az epret idén már nemcsak a bazsalikommal, hanem a rozmaringgal is összeházasítottam.

Rozmaringos-epres triffle

Hozzávalók

A tésztához

  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája és fehérje
  • 4 ek rétesliszt
  • 2 ek cukor
  • csipetnyi só
  • 25-30 levélnyi rozmaring

Sziruphoz

  • 1 dl víz
  • 8 dkg cukor
  • 25 szem kissé megtört rózsabors

Továbbá

  • 70 dkg eper
  • 35 dkg mascarpone

Elkészítés

  1. A rozmaringot apróra szeljük. A tésztához a tojást felütjük, majd hozzáadjuk a két sárgáját és a cukrot, amivel habosra keverjük.
  2. A krémhez kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a rozmaringot, majd a fehérjét felverjük és szintén a krémhez adjuk. Sütőpapíros gáztepsire kanalazzuk a tésztát, nem nagyon simítjuk szét, és 200 fokon nagyjából negyed óra alatt aranyszínűre sütjük. A rózsaborsot kicsit megtörjük, majd fűszerlabdába tesszük.
  3. A labdát egy lábasba helyezzük, ráöntjük a vizet és hozzáadjuk a cukrot, s kis lángon szirupot főzünk belőle. Az eper felét negyedeljük. Amikor elkészült a szirup, félrehúzzuk, kiszedjük a fűszerlabdát és hozzáadjuk az epret.
  4. Pár percet hagyjuk, hogy az epret átjárja a szirup, de tűzre vissza már nem tesszük. Az epret leszűrjük, kis sziruppal színezzük és édesítjük a mascarponét.
  5. A tálaláshoz kiválasztott poharak méretének megfelelő köröket szaggatunk a piskótából, majd rétegesen elhelyezünk mindent a poharakban. A pohár aljára piskótát teszünk, meglocsoljuk sziruppal, krémet rétegzünk rá, majd egy kanálnyi eper következik, ezután újra piskóta, arra szirup, tetejére krém, s ráadásként egy kis friss eper, esetleg friss rozmaring. Tálalás előtt néhány órára a hűtőbe tesszük.

Mirelle konyhája blog >>

Mirelle konyhája a Facebookon >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...