Gyrososokat és grilltermékeket vizsgáltak, szalmonellát is találtak

Ellenőrzést tartott a nyár folyamán a Nébih, többek között gyrost forgalmazó egységeket, az otthoni grillezés termékeit, nyers és pácolt grillhúsokat ellenőriztek.

Nyári szezonális ellenőrzést tartott a Nébih, mely során többek között gyrosozókat, az otthoni grillezés termékeit: „natúr” csirkehúsokat, valamint már marinált, fűszerezett húsokat, továbbá grilltálcákat ellenőriztek

Felfüggesztett működés, higiéniai gondok, szalmonella - dióhéjban az eredmények.

Az ételekből vett minták rendben voltak

Gyrosozók

A július második felében vizsgált 7 gyrosos közül 5 egység ellen eljárást indítottak az ellenőrök a higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt, egyet felfüggesztettek, azóta újra kinyithatott. Az ételekből vett minták rendben voltak.

Otthoni grilltermékek

Az előre csomagoltan kapható – jellemzően alumíniumból készült – grilltálcák közül a Nébih 15 termékből vett mintát, a vizsgálatok egyetlen esetben sem tártak fel problémát.

A grillre kerülő élelmiszerek közül tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsokból, valamint már konyhakész, marinált, fűszerezett húsokból is történt mintavétel, összesen 8 (4 sertésre és 4 baromfira szakosodott) élelmiszer-előállítónál 19, terméktételből.

7 baromfitételnél Salmonella jelenlétét igazolták a vizsgálatok, ezért az érintett 3 előállítóval szemben eljárást indult.

Az ellenőrzések során – a mintavételen túl – többek között a létesítmények általános higiéniai állapotát, önellenőrzési, nyomonkövetési és HACCP rendszerét, továbbá a takarítási gyakorlatot, a rágcsálóirtást és az allergénekkel kapcsolatos előírások betartását is vizsgálták a szakemberek.

A kereskedelemi egységekben 24 marinált, fűszerezett előkészített húsból, továbbá 19 tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsból vettek mintát az ellenőrök. A két termékkörben 1-1 esetben volt szükség intézkedésre Salmonella jelenléte miatt. Az érintett marinált csirkemellfilé előállítójával szemben eljárás indult, míg a tálcás friss csirke felsőcomb esetében a gyártónak a vágási higiéniát kell felülvizsgálnia.

Forrásunk volt: Nébih


Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...