Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyorséttermi dolgozók rántják le a leplet, mit ne rendelj náluk

Hébe-hóba mindannyian elcsábulunk a gyorsétteremi kosztnak, még akkor is, ha fejben tudjuk, hogy ezeken a helyeken egyetlen étel sem olyan tökéletes, mint a reklámfotókon.

Azt viszont, hogy mi történik a pult mögött a konyhában, kizárólag csak a gyorséttermek személyzete tudja, akik a bennfentes titkokat egyébként egy ideje szépen csepegtetik az internetre is. A Redditre felkerült információkból most az ausztrál News.com hozott le egy nagyobb összeállítást, amiben a helyi gyorséttermi dolgozók mondják el, hogy mire figyelj, és milyen ételeket kerülj a legnépszerűbbnek számító étkezdékben. Legalábbis szerintük, Ausztráliában megesnek a következő esetek.

Szószok

Több KFC-dolgozó azt állítja, hogy bár a sült krumplikhoz adott szószok igazi közönségkedvencek, jobb, ha elfelejtjük őket. Az étterembe járó vendégeknek ugyanis fogalmuk sincs arról, hogy a szószok egyik fő összetevője a serpenyők és olajsütők alján a nap végére felgyülemlett elhasznált olaj, ugyanis ahelyett, hogy kidobnák az olajsütők edényeiben felgyülemlett „mocskos maradékot”, szószt készítenek belőle. Egy másik ausztrál konyhai alkalmazott azt írja, hogy a szószokban 90 százalékban nagyjából csak használt olaj van, egy kis maradék liszt, és néhány égett csirkehúscafat, ami szintén a használt serpenyőkből való. Azt is hozzátették, hogy a krumplinak sincs köze a valódi burgonyához, hanem szó szerint csak lisztből készülnek a gyorsétteremben kapható „krumpliételek”.

Saláták

Lehet, hogy néha már te is kísérletet tettél arra, hogy a gyorséttermekben is valamilyen egészségesebb ételt válassz, de ha ilyenkor egy salátára esett a választásod, legközelebb inkább rendelj mást! Egy ausztrál McDonald's-alkalmazott ugyanis mindenkit óvva int a salátától – elmondása szerint mivel ezek az ételek fogynak a legkevésbé a Mekikben, ezért bevett szokás, hogy átcímkézik a csomagolásokat, és a lejárt szavatosságú terméket frissként adják el.

Halburger

Mivel ez sem a legnépszerűbb fogás a McDonald's-nál ezért a dolgozók azt írják, kerüljük el a halas hamburgereket is. „Tökre undorító” – írja az egyik alkalmazott, aki azt is megfogalmazta, hogy a hamburgerekbe kerülő halfilék rendszeresen órákat állnak elkészülve, mire valaki elviszi. Ezt egy másik alkalmazott is megerősítette, bár ő azt tanácsolja, hogy mindig frissen készítve kérjük a halburgert.

Jég

Furcsának tűnhet, hogy még a jéggel is baj lehet a gyorséttermekben, de a dolgozók például kizárólag jég nélkül isszák üdítőitalaikat, és a jégkészítő automaták közelébe sem mennének. „Nem tudom megmondani, hány olyan jéggépet láttam, amiknek penész és döglött legyek voltak az alján” – mondta egyikük. Egy másik szerint ezek a gépek ”több penészt és taknyos anyagot rejtenek, mint hinnéd.”

Csokiöntetes fagyik

Mindenki szereti a csokoládés fagylaltot, de úgy tűnik, ezt sem a legjobb ötlet. Egy korábbi McDonald's alkalmazott azt mondja, hogy a megmaradt csokialapanyagok mennek a fagyikra, ráadásul azok, amik egész nap álltak. És persze ahelyett, hogy a megszilárdult részt leszednék, visszaforgatják a gépbe, hogy egy darabka se vesszen kárba. „Arról nem is beszélve, hogy amíg a McDonald's-nál dolgoztam, szinte mindig a csokoládé mellett permeteztük a tálcákat, az Isten tudja, mennyi vegyszer került bele” – írja egy másik hozzászóló.

Az ausztrál News.com egyébként az összeállítás megjelenésekor megkereste az érintett gyorséttermeket is: a KFC Australia szóvivője elmondta, hogy a cég komolyan veszi, hogy vendégeiknek „frissen készített, jóízű ételeket” kínáljanak. A „mocskos olajokból” készült szószokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy helyi éttermeik „a hagyományos módszert követve” készítik, ami „egy autentikus, egyedülálló ízt biztosít.”

Az ausztrál McDonald’s eddig nem reagált konyhai alkalmazottjainak állításaira.

És ezt olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sat, 2019-01-26 21:36

Kedves Deli Gábor!

Hozzászólásodat moderáltuk, ugyanis nem egyezik oldalunk alapelveivel a trágár szavak használata, megkérjük, a jövőben kulturált formában nyilváníts véleményt.
Üdvözlettel:

Nosalty

W. A. Lacky
W. A. Lacky Wed, 2019-01-23 08:30

Jő lenne, ha végre vki helyrepofozná ezt a honlapot:
- ne kelljen újra és újra bejelentkezni ugyanarról az IP-ről;
- ha már bejelentkeztem lépjek vissza oda, ahonnan el kellett menjek, hogy bejelentkezhessek;
- az egyebek nem idegesítenek ennyire.
A cikk összességében egy badarság. Bizonyára előfordulhatnak szennyes dolgok, de nem kéne általánosítani. (A BBQ szósz pl. lehegesztett műanyagcsészében kapható. Nem gondolom, hogy a vendéglő hegesztőműhelyében készül.)

horvathzsolt39
horvathzsolt39 Mon, 2018-11-19 18:50

Ez Ausztrália. Ott már szar az összes gyorsétterem, ahogy az USA-ban vagy Kanadában is, az alja meg a melós megy oda. Ja, az élelmiszerbiztonsági előírások is tuti mások. Kanadában volt szerencsém a Meki konyhájában járni. MINDENT lesütnek előre, még a zsemlét is. Jön a megrendelés, összedobálják melegentartókból. Ott nem ismerik a friss fogalmát.
De ettől függetlenül sz.rt nem árultak.

kerceréce
kerceréce Mon, 2018-11-19 13:39

Aki ennyi ordas hülyeséget le mer írni, az nem újságíró, csak egy senki likevadász. Negyven éves szakmai (nem fast food) gyakorlattal mindenkit megnyugtathatok, hogy a használt olaj aljából nem lehet emberi fogyasztásra alkalmas ételt csinálni. (Aki látott már ilyent, az tudja miért). A többi akár elő is fordulhat, csak nem koncentráltan egy helyen, hanem itt is valami, ott is valami kis kreatív megoldás. Bár ez egyáltalán nem korlátozódik a gyorséttermi láncokra, úgy gondolom, hogy ez általában nem jellemző a konyhákra. Nem kellene benyalni minden kéthetes "tapasztalattal" rendelkező sértődött mosogató fiú rosszindulatú fantáziálását.

schneckilein
schneckilein Tue, 2016-11-22 18:22

A KFC sejtelmem szerint a "barbecue" szószról beszél, aminek sose voltam a rajongója. Az nagy valószínÜséggel tényleg ízfokozó meg ilyesmi. A "barbecue" nem egy íz, hanem egy foglalatosság. Kerti sütögetés, grillezés, vagy valahogy így lehetne meghatározni. Aki ezt a foglalatosságot egy folyékony, 50 ml-es krémes formában szeretné ízlelni, annak szüksége van égett ízre, égett olajra , sült húsdarabokra, füstölt íz- aromára. Pont.

schneckilein
schneckilein Tue, 2016-11-22 17:54

Sziasztok!
Kérlek, ne higyjetek el mindent. évekig dolgoztam Mekiben. Ami 5 perc után "lejárt", ment a kukába. Ami 7 perc alatt, az is. Kegyetlenül, profitot nem kímélve. A saláta sosem volt ´"átírva", a hal mindig frissen volt sütve, a jégtartóban egy szem port, de egy nyamvadt baktériumot sem találnál, minden makulátlanul tiszta. Hát ez a csokiöntet-téma... jesszusom, lehet, hogy ausztráliában spórolósabbak, vagy nem is tudom... vannak nyílt napok a Mekiben, be lehet menni a konyhára, ha jól emlékszem évente egyszer van ilyen. Aki szkeptikus, nézze meg, hogy folynak ott a dolgok, és higyjen nekem 6 évi tapasztalat után, hogy ott semmi sincs megjátszva.

Ducc
Ducc Thu, 2016-11-17 13:36

Én se tudom ezt elképzelni...nem hiszem én ezt el.Azért van ott pörgés,hogy frissen legyenek sütve a dolgok."Színvonalas" éttermekben inkább el tudom képzelni ezeket.Ott aztán lát ezt-azt az ember..

Nokcus
Nokcus Thu, 2016-11-17 13:18

Én is dolgoztam mekiben. Soha sem fordult elő a cikkben leírt történet egyike sem.Már akkor selejtbe kellett dobnunk az amúgy tök jó hambikat ha egy kicsit elcsúszott rajtuk a sajt s nem voltak szépek. A csokiöntet eleve zacskóból kerül a gépbe .A hal meg fagyasztott és akkor sütik meg ha kéri valaki ezért kell mindig a halas szendvicsre várni a legtöbbet pl. Ha a megmosott kezeddel a hajadhoz nyúlsz már mehetsz is újra kezet mosni stb. Tényleg nagyon figyelnek a tisztaságra. Nem védem a mekit ,mert szerintem sem a legegészségesebb fagyasztott és mű kaját enni,de tényleg nincs olyan amit a cikkben írnak.

schneckilein
schneckilein Tue, 2016-11-22 18:11

Nokcus, én márpedig védem a Mekit :D Nem szégyen az ;) Kicsit unom, hogy annyira divatos lett az egészséges "tiszta" kaja meg a raw food meg a clean food meg a jó ég tudja mi... az vesse a követ, aki egy buli után hajnali ötkor hazafele úton nem egy mekibe tér be, ha éhes. Na meg ha csak úgy, napközben, nagyon éhes :D Én még mindig preferálom...

Pandapötty
PM / Pandapötty Thu, 2016-11-17 11:51

Még jó, hogy ezek a rémhírek Ausztráliáról szólnak. A hazai McDonald's nem ilyen. Mondom ezt úgy, hogy néhány évet töltöttem el ott, és soha, semmi ilyet nem tapasztaltam. Jobban vigyáznak arra, hogy ne legyen fertőzés és probléma, mintsem azt bárki gondolná.
Ha ilyen hülyeséget olvas az ember, nem is csodálkozom, hogy mindenfélét elhisznek az emberek!
El ne higgye senki a fentieket, mert a magyar Mekikben alaposabb és jobb a tisztaság, mint bárkinél otthon.
Tapasztalat. (..és mielőtt vitatkozna ezzel bárki, felesleges. Láttam és tudom miről beszélek.)
Mondom mindezt úgy, hogy nem vagyok fan club tag, csak amikor valótlanságot állítanak az bosszant.
Pláne, hogy a hülyeség még terjed is rémhírként.