Gyerekkonyha nyári tábor

Amennyire örülnek a gyerekek a nyári szünetnek, legalább akkora fejtörést okoz a szülőknek, hogy ezt a rengeteg szabadidőt kitöltsék. Egy nyári főzős táborba látogattunk el.

Egy-két hét szabadságot ki tudnak venni a szülők, hogy a nyári szünetben együtt legyenek a gyerekekkel, de a többi időben maradnak jobb esetben a nagyszülők, illetve a különböző táborok. Ez utóbbit azonban figyelmesen meg kell válogatnia az embernek: a legnagyobb korlát természetesen az anyagi vonzat, de ami minden szülő számára a legfontosabb, hogy megbízható helyre küldje a gyerekét, ahol nyugodt szívvel otthagyhatja.

Erdei iskolák, napközis- vagy tematikus táborok – a kínálat igen széles, mindenki megtalálhatja a számára legideálisabbat. Én most egy gyerekkonyha táborba kukkantottam be, ahol egy teljes héten át minden nap más-más finomságot készítettek a gyerekek.

Fontos szempont volt, hogy egyszerűek és egyben egészségesek is legyenek a megfőzött – vagy éppen megsütött – fogások. A kiskukták egyfelől a saját maguk által készített szakácskönyvbe jegyzetelték a recepteket, másfelől pedig megismerkedtek egy-egy étel történetével, hogy milyen kultúrához tartozik, vagy éppen hogy milyen alapanyagokból készül.

Én pénteken jártam náluk, akkor éppen a kenyér volt a soron, és bizony volt olyan gyerkőc, aki még soha korábban nem találkozott élesztővel, a kovászról pedig pláne sose hallott. Volt is fintorgás, amikor beleszippantottak a halványbarna kocka illatába! Rozsliszt és teljes kiőrlésű búzaliszt keverékéből készültek a kis cipók, amit mindenki szorgosan dagasztott és formált, majd az egészből egy nagy kenyeret gyúrtak össze, végül közösen falták fel uzsonnára.

Fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb megtanulják vagy éppenséggel megtapasztalják azt, hogyan és mennyi munkával készülnek a mindennapi ételek, így remélhetőleg nem csak hogy jobban fogják értékelni azt, amit eléjük teszünk az asztalra, de ha otthon is rá tudjuk venni őket, hogy kötényt húzzanak – így majd biztosan szívesebben megeszik azt, aminek elkészítésében ők maguk is segítettek!

A tábort a Cellux-os Virágh Nelli és Pais Panni vezette, akik ennek megfelelően újrahasznosított játékok készítésére, ültetésre és szabadban való játékra is igyekeztek rávenni a csemetéket.

Főzés ugyan már nem lesz, de más egyéb program még várja nyár végéig a gyerekeket a Noha stúdióban. Aki pedig mégis maradna a főzés mellett, az böngéssze a Cellux csoport oldalát, hiszen ők rendszeresen tartanak ehhez hasonló foglalkozásokat.

Címlapról ajánljuk

További cikkek