Gyerekkonyha nyári tábor

Amennyire örülnek a gyerekek a nyári szünetnek, legalább akkora fejtörést okoz a szülőknek, hogy ezt a rengeteg szabadidőt kitöltsék. Egy nyári főzős táborba látogattunk el.

Egy-két hét szabadságot ki tudnak venni a szülők, hogy a nyári szünetben együtt legyenek a gyerekekkel, de a többi időben maradnak jobb esetben a nagyszülők, illetve a különböző táborok. Ez utóbbit azonban figyelmesen meg kell válogatnia az embernek: a legnagyobb korlát természetesen az anyagi vonzat, de ami minden szülő számára a legfontosabb, hogy megbízható helyre küldje a gyerekét, ahol nyugodt szívvel otthagyhatja.

Erdei iskolák, napközis- vagy tematikus táborok – a kínálat igen széles, mindenki megtalálhatja a számára legideálisabbat. Én most egy gyerekkonyha táborba kukkantottam be, ahol egy teljes héten át minden nap más-más finomságot készítettek a gyerekek.

Fontos szempont volt, hogy egyszerűek és egyben egészségesek is legyenek a megfőzött – vagy éppen megsütött – fogások. A kiskukták egyfelől a saját maguk által készített szakácskönyvbe jegyzetelték a recepteket, másfelől pedig megismerkedtek egy-egy étel történetével, hogy milyen kultúrához tartozik, vagy éppen hogy milyen alapanyagokból készül.

Én pénteken jártam náluk, akkor éppen a kenyér volt a soron, és bizony volt olyan gyerkőc, aki még soha korábban nem találkozott élesztővel, a kovászról pedig pláne sose hallott. Volt is fintorgás, amikor beleszippantottak a halványbarna kocka illatába! Rozsliszt és teljes kiőrlésű búzaliszt keverékéből készültek a kis cipók, amit mindenki szorgosan dagasztott és formált, majd az egészből egy nagy kenyeret gyúrtak össze, végül közösen falták fel uzsonnára.

Fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb megtanulják vagy éppenséggel megtapasztalják azt, hogyan és mennyi munkával készülnek a mindennapi ételek, így remélhetőleg nem csak hogy jobban fogják értékelni azt, amit eléjük teszünk az asztalra, de ha otthon is rá tudjuk venni őket, hogy kötényt húzzanak – így majd biztosan szívesebben megeszik azt, aminek elkészítésében ők maguk is segítettek!

A tábort a Cellux-os Virágh Nelli és Pais Panni vezette, akik ennek megfelelően újrahasznosított játékok készítésére, ültetésre és szabadban való játékra is igyekeztek rávenni a csemetéket.

Főzés ugyan már nem lesz, de más egyéb program még várja nyár végéig a gyerekeket a Noha stúdióban. Aki pedig mégis maradna a főzés mellett, az böngéssze a Cellux csoport oldalát, hiszen ők rendszeresen tartanak ehhez hasonló foglalkozásokat.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek