Gilda: egy falat sós, fűszeres, bársonyos csoda fogpiszkálón

A Gilda pintxo egy híres és ízletes tapas vagy pintxo, amely a spanyol baszk konyha egyik jellegzetessége. Ezt a falatot általában egy fogpiszkálóra húzzák, és három alapvető összetevőből áll: zöld olívabogyóból, sós szardellafiléből és csípős zöld paprikából (utóbbi általában ecetes jalapeno vagy guindilla). Ezek az összetevők ötvözik a sós, savanykás és csípős ízeket, ami rendkívül ízletes kombinációt eredményez.

Paprika, szardella, olajbogyó

A Gilda eredete nem egyértelműen dokumentált, és nincs egyetlen elismert alkotója vagy feltalálója. Sok baszk tapas- és pintxokészítő alapértelmezettnek tartja, hogy ez a fogás a baszk konyha egyik klasszikusa, és valószínűleg hosszú évek alatt alakult ki a baszk régióban. Egyes, de nem hivatalos források szerint feltalálója a donostiai Joaquín Aramburu (más néven „Txepetxa”), a San Sebastián-i Casa Vallés állandó vásárlója volt. A történet szerint Txepetxa egy koktélrudat használt, hogy felnyársalja a zöldpaprikát, a szardellát és az olajbogyót, amelyet a bárban úgynevezett "porrone”-okkal, azaz kézi boroskancsókkal együtt szolgált fel. Az ötlet megfogta a többi vásárlót: már csak egy sokat sejtető nevet kellett adni neki, így a történet szerint a Gilda című, Rita Hayworth színésznő főszereplésével készült 1946-os filmről nevezték el. Mindkettőt (a színésznőt és a tapast is) hasonló erejű, azonnali szenzáció övezte.

Gilda, a legnépszerűbb baszk pintxo, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

Hemingway is imádta

Más források szerint Ernest Hemingway is hozzájárulhatott a Gilda pintxo népszerűségéhez, mivel egyes történetek szerint a pintxo ezen változatát kedvenc falatkájaként tartotta számon. Azonban ezek a történetek inkább legendák, és nem egyértelmű, hogy valójában Hemingway hozta-e be a pintxo népszerűségét. Mások szerint a Gilda nevét nem a híres írótól, hanem a filmről kapta, ami azt sugallja, hogy a név nem személyről, hanem a kultúrára és a művészetre való utalásból származik. Mindenesetre a Gilda pintxo hosszú ideje része a baszk konyhának és a spanyol tapaskultúrának, és az emberek sokféle változatban élvezhetik ezt az ízletes falatot a világ minden táján.

A Gilda pintxo fogyasztása általában társasági események, bárok vagy tavernák látogatása során történik. A spanyol kultúrában a pintxos (a baszk "tapas" megfelelője) a társasági élet fontos része. Az emberek gyakran járnak pintxobárokba vagy tavernákba, hogy barátaikkal találkozzanak, és együtt élvezzék az ínycsiklandó falatokat és italokat.

A Gilda pintxo egy szűz olajban eltett olívabogyóból, egy sós szardellafiléből és egy csípős, ecetes paprikából áll. Kis mérete és könnyű fogyaszthatósága miatt ideális választás egy lazább társaságban történő fogyasztásra. Általában egy fogpiszkálóra vagy kis nyársra húzzák, hogy könnyen kézben tarthassák, és falatozhassanak.

Gilda, a legnépszerűbb baszk pintxo, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

A Gilda pintxo kiválóan passzol egy pohár jó minőségű bask borhoz vagy egyéb italhoz, például txakolinhoz (bask fehérbor) vagy helyi körtepálinkához. Sokan együtt fogyasztják más tapasokkal vagy pintxosokkal, hogy ízekben gazdag tapasztalatban részesüljenek. Ez egy olyan élmény, amelyet gyakran barátokkal vagy családdal osztanak meg egy lazább, társasági környezetben.

Az idő múlásával ez a pintxo úgy fejlődött, hogy minden ízlést kielégítsen. Így manapság nem ritka, hogy a gildákban van savanyúság, tonhal, hagyma, ecetes szardella, fürjtojás és még fekete olajbogyó is.

Gilda, a legnépszerűbb baszk pintxo, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

Gilda, a legnépszerűbb baszk pintxo - a receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek