Több rétegnyi zsenge spárga, szaftos darált hús és tejföl csábít ebben a rakott spárgában

Az idei spárgaszezon berobbanásával már szinte minden piacon és szupermarketben találkozhatunk ezzel az isteni, tavaszi csodazöldséggel. Ha te sem bírsz ellenállni neki, akkor biztosan örülni fogsz, hogy egy olyan régi-új izgalmas receptet hoztunk el neked, amiben igazán kiteljesülhet a zöldségek királynője.

Kevés olyan a szívünkhöz közel álló fogás létezik a világon, mint a klasszikus rakott kel vagy a rakott zöldbab. Főszerkesztőnk éppen ezért arra gondolt, hogy egy ilyen fogás csak még ízletesebb lesz, ha szezonális alapanyagokkal készíti el. Mivel javában dübörög a hazai spárgaszezon, így nem is lehetett kérdés, hogy a zöldségek királynője (népies nevei: csirág, nyúlárnyék) kerül majd a jénaiba.

A tavaszi rakott spárga receptjét megtalálod a fotóra kattintva (recept és fotó: Hering András)

Vastag vagy vékony spárgát érdemes használni?

A tökéletes tavaszi rakott spárga elkészítéséhez rendkívül fontos, hogy körültekintően válassz csirágot.

Jó tudni, hogy a vékony spárga általában fiatalabb spárgakoronából származik, és gyorsabban megsül, így kiváló választás lehet ehhez a laktató fogáshoz. A nagyobb (mondjuk a hüvelykujjunknál vastagabb) méretű spárga azonban régebbi koronából származik, így elkészítése hosszabb időt vesz igénybe. Ezért érdemes a vastagabb spárgákat magas hőfokon sütni. A vastagabb méret egyébként a túl késői leszedésre is utalhat, ami miatt ehetetlenül keserű és fás lehet a spárga.

Végső soron mindegy, hogy mekkora spárgákat használsz ehhez a fogáshoz, csak arra ügyelj, hogy a vékony spárga gyorsabban sül meg, a vastagabbnak pedig több időre van szüksége, amíg eléri a kívánt puhaságot.

Hogyan válassz spárgát?

A magas folsav-, kálium-, rost-, tiamin-, B-vitamin-, A-, C- és K-vitamin-tartalmáról ismert spárga kiválasztásakor tehát nem a méret számít, hanem a frissesség.

A friss, zsenge spárga ismérvei a következők: szorosan zárt felsőrészek (nem nyitottak vagy kopottak), illetve a zöldség alján lévő vágási felület nedves és nem száraz.

A tavaszi rakott spárga receptjét megtalálod a fotóra kattintva (recept és fotó: Hering András)

Tippek a tavaszi rakott spárga tökéletes elkészítéséhez:

  • Ne feledd el letörni vagy levágni a zsenge spárga alsó, fás részeit főzés előtt.
  • A spárga blansírozása (1-1,5 percig kell a lobogó vízben hagyni) segít megőrizni a zöldség élénkzöld színét.
  • Tartsd meg a spárga főzővizét, hiszen ezzel kell megfőzni a rizst.
A tavaszi rakott spárga receptjét megtalálod a fotóra kattintva (recept és fotó: Hering András)

A 'Tavaszi rakott spárga' teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

A tavaszi rakott spárga receptjét megtalálod a fotóra kattintva (recept és fotó: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

Ha további spárgás finomságokra vágynál:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.

Nosalty

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek