Fröccskalauz

Mi a fröccs? Egyszerű: bor és szódavíz keveréke. Az viszont nem annyira könnyű, hogy a különböző arányú italokat hogyan nevezzük. Infógrafikánkkal most segítünk megtanulni!

Fröccs, a „kultúrital"

Sok országban furcsán néznek ránk, hogy mégis mi viheti rá a magyar embert, hogy a bort felvizezze!? A fröccs számos jó tulajdonsága révén válhatott mára igazi „kultúritallá”. Kezdjük ott, hogy ízig-vérig hungarikum. A víz szén-dioxiddal való elegyítése ugyan nem magyar feltaláló nevéhez fűződik, viszont a szikvíz nagyüzemi gyártását, azaz a szódavíz elterjedését már nekünk, egész pontosan Jedlik Ányosnak köszönheti a világ. Ha a szénsavas vizet kiváló magyar borokkal elegyítjük, akkor eredményül megkapjuk a legjobb nyári italunkat. Ilyenkor jön a kérdés: miért, a bor önmagában nem elég jó? De, nagyon is jó, viszont szódavízzel megspékelve még jobb! A kánikulában sokkal könnyebben csúszik egy jó fröccs a tiszta bornál, ugyanis a buborékok olyan kirobbanó frissességet kölcsönöznek az italnak, hogy ennél jobbat nem is kívánhatnánk!

Persze a fröccs megszületésére is van egy legendánk… Állítólag 1842 őszén Vörösmarty és néhány barátja Fáy András pincéjében szüretre volt hivatalos. A társaságban ott volt a már említett Jedlik Ányos is, aki itt prezentálta az általa megtervezett és kivitelezett szódásüveget, majd a házigazda és a vendégsereg legnagyobb meglepetésére elkészítette az első fröccsöt. Ám ekkor még nem így hívták, hanem németesen spriccnek nevezték el, de Vörösmarty ezzel nem volt elégedett, így hamar átkeresztelte és így kapta meg a fröccs nevet.

A szódasztoriról bővebben itt olvashatsz >>

Rossz borból készül a jó fröccs?

Ez a legnagyobb tévhit! Több ital kóstolásánál is vízzel hígítják a tömény szeszt, mert így jobban ki lehet érezni a hibákat és a rossz ízeket. Ez a teória a bor esetében is megállja a helyét. A rossz bor attól még ugyanolyan (vagy még rosszabb) lesz, ha szódával felöntjük. Persze ez nem azt jelenti, hogy az évtizedek óta a pincében őrzött méregdrága palackokat érdemes lenne egy jó fröccs oltárán feláldozni, csupán kerüljük az olcsó, pancsolt bort, és adjuk meg a módját! A vörösborokat lehetőség szerint kerüljük, legalábbis, ha szódával is szeretnénk felhúzni. A fehérbor, azok közül is a szürkebarát (és az én személyes kedvencem), az olaszrizling a leginkább ajánlott. Mégis a legnagyobb divatja a rosé fröccsnek van, ami igazából nem csupán egy divathullám. A rosé borok általában a legfrissebbek és korai szüretelésűek, így kevesebb bennük a cukor (ezáltal az alkoholtartalom is). A fröccs sokkal jobb, ha alacsonyabb, 11-12% százalékos borból készítjük, mert így a szénsav és az alkohol együttese nem fog azonnal fejbe vágni minket.

Sportfröccs, Puskás-fröccs, kőműves

A bor és szódavíz változó arányából kombinált italok száma végtelen. Dolgunkat még az is nehezíti, hogy egyféle fröccsnek több elnevezése is lehetséges. Mi összegyűjtöttük a legismertebb, legérdekesebb és a legviccesebb fröccsfajtákat. A nagy fröccstisztázó infógrafikánk következik!

Legegyszerűbb, ha űrtartalom szerint haladunk a legkisebbektől a legnagyobbakig. A sort a Permet nyitja, ami beszédes nevéből adódóan nem szorul túl sok magyarázatra: 1 dl bor és egy permet (0,1dl) víz. Ezzel igazából csak épphogy megmutatjuk a szódát a bornak. Ez után következnek a jól ismert klasszikusok. Kezdésnek itt van a kisfröccs, ami 1:1-es arányú, azaz 1 dl borhoz, 1 dl szóda. Utána jön a hosszúlépés: ez 1dl bort és 2 dl szódát tartalmaz, majd a nagyfröccs, aminél 2 dl borhoz 1 dl szódát kevernek.

Fröccsök

A következő adagot a már kissé szomjasabbaknak ajánljuk, mivel itt már 4-5 dl-es mennyiségekről beszélünk. Itt is vannak olyan sokatmondó nevek, mint sportfröccs: 1 dl borhoz 4 dl szóda. Itt találjuk még a viceházmestert a 2 dl borával és a 3 dl szódájával, de bivalycsókot is kaphatunk 4 dl bortól és 1 dl szódától.

Fröccsök

Most jönnek a „nagytestvérek”, a közel egyliteres fröccsök. Innen az én kedvencem a Puskás-fröccs. Neve a 6:3-ból származik, azaz 6 dl bor és 3 dl szóda, de itt találjuk Krúdy kedvenc fröccsét is, ami 9 dl bort és 1 dl szódát rejt magában.

Fröccsök

A sort az óriások zárják, akiket inkább társasági iszogatáshoz ajánlunk. Közülük a kőműves a legbevállalósabb a 2,5 liter borával és fél liter szódájával. Akik gyengébb fröccsre vágynak, azoknak inkább a 1,5 liter bor és fél liter szódából házasított lámpást vagy az 1 liter bor és fél liter szódát tartalmazó csatost javasoljuk.

Fröccsök

Persze ezzel még koránt sincs vége a „fröccsögésnek", mert eddig csak a bor és szóda kombinációit néztük meg. Következő cikkünkben megmutatjuk, hogyan turbózhatjuk fel az italunkat, illetve megmutatjuk a legjobb fröccsös helyeket is!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

A Fröccskalauz itt tölthető le >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek