Mutatjuk, milyen áron kaphatók a friss, magyar zöldségek

Lassan, de biztosan megérkeznek a hazai zöldségek a piacokra és boltokba, de vajon mennyibe kerülnek majd?

Az Agroinform oldala az AKI PÁIR adatait felhasználva összegyűjtötte, mennyibe kerülnek jelenleg a friss magyar zöldségek itthon. Ebből az derült ki, hogy néhány hazai zöldségért kedvező árat kell fizetni, míg másoknál borsos összeget kérnek el.

Egyre több hazai zöldség jelenik meg a boltokban, piacokon

Bizonyos zöldségek drágultak a tavalyi évhez képest

A hazai burgonya jelenleg 300Ft/kg, az újburgonya pedig 1200 Ft/kg-os áron kapható a Budapesti Nagybani Piacon. Az AKI PÁIR adatai szerint a burgonya 5,3 százalékkal drágább, mint a tavalyi évben. A húsleves fontos hozzávalója, a gumós zeller 490 Ft/kg, ami azt jelenti, hogy 28,9 százalékkal drágább, mint tavaly.

A sárgarépa 300 Ft/kg, vagyis ugyanannyiba kerül, mint 2023-ban. A fehér fejes káposzta pedig 2,6 százalékkal kerül kevesebbe, mint egy éve, vagyis 380 Ft/kg, a vörös fejes káposzta ugyanakkor 35,3 százalékot drágult, tehát 345 Ft/kg – írja az oldal.

A tavasz egyik nagy slágere, a spárga pedig 3250 Ft/kg.

A padlizsánból és brokkoliból ugyanakkor egyelőre még csak import termék kapható.

Készítsd el ezeket a recepteket hazai zöldségekkel:

Néhány magyar zöldség ismét többe kerül, mint az import

A külföldről behozott gömb alakú paradicsom nagykereskedelmi ára 935 forint/kilogramm, a hazai termék ára pedig 992 forint/kilogramm, tehát a magyar paradicsom ára egyelőre magasabb, mint az importé.

Jó hír, hogy a következő hetekben várhatóan tovább nő a hazai termékek kínálata

– mutat rá a cikk.

Sőt egyes zöldségfélékből, így például a csiperkegombából, petrezselyemből, tormából, spenótból és céklából nem is jelent meg import a hazai mellett.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek