Az a fránya szénhidrát

Brokkolival-burgonyával rakott tengeri hal

A diabétesz, vagyis cukorbetegség a 20. század nagy népbetegségei közé tartozik (november 14-e a diabétesz világnapja). Középkori feljegyzésekből tudjuk, hogy évszázadokkal ezelőtt is létezett, de sajnos mára a jóléti társadalmak egyik leggyakoribb egészségügyi problémájává nőtte ki magát.

Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki cukorbetegségben szenved, mégsem ismerjük eléggé, hiszen akkor tennénk az ellen, hogy a statisztikák tovább nőjenek. De mit is kell tudnunk róla?

Birsalmasajt cukorbetegeknek

Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezet glükóz – polgári nevén szőlőcukor – feldolgozásába hiba csúszik. Amikor valamilyen szénhidrátot veszünk magunkhoz, a szervezetünk különböző részekre bontja azt, többek között glükózra. Ezzel egy időben a hasnyálmirigyünk inzulint – egy speciális hormont – termel, amelynek az a feladata, hogy megnyissa a sejteket, hogy azok a glükózt felvéve, energiát kapjanak. Mindeközben még a máj is termel némi glükózt, ha ne adj Isten, valami probléma történne – böjt, éhezés, szénhidráthiány –, a vér cukorkoncentrációja (a vércukorszint) normális maradjon.A betegség egyik típusában a szervezet nem ismeri fel az inzulint termelő sejteket, és elpusztítja azokat. Ha nincs inzulin, nincs, ami bejuttassa a sejtekbe a glükózt, így azok a vérben maradnak. Mivel emellett a máj is termeli a szőlőcukrot, a vér cukorkoncentrációja megnő, és állandósul a magas vércukorszint. A betegségnek ez a fajtája általában gyermek vagy fiatal felnőtt korban alakul ki, ha időben észreveszik, kezelhető, kis odafigyeléssel pedig abszolút szabályozható.

Rántott hús sütőben Marine Gintől

A cukorbetegek 90 százaléka azonban a kettes típusú diabéteszesek táborába tartozik. A magas glikémiás indexű szénhidrátok, mint a fehér liszt és a cukor, hamar lebomlanak a szervezetben, így gyorsan és tartósan megemelik a vércukorszintet. Ez arra serkenti a hasnyálmirigyet, hogy több inzulint termeljen. Sok év kitartó munkája után a sejtek besokallnak a nagy mennyiségű cukortól, kezdenek ellenállni az inzulinnak, nem nyitják ki a „kaput”, a cukor nem jut be a sejtekbe, a vérben marad. Mivel a szervezet érzékeli, hogy a vér cukorkoncentrációja magas, még több inzulint termeltet a hasnyálmiriggyel. Így már inzulinból is rengeteg van a vérben, a sejtek pedig ellenállnak – mi történik akkor a sok cukorral? A zsírszövetek befogadják a cukrot, a vérből eltűnik hirtelen, leesik a vércukorszint, és a folyamat kezdődik elölről – csak közben jó pár kilóval megnő a testsúlyunk.

Töltött káposzta - nem töltve

Aztán egy idő után a hasnyálmirigy feladja a szélmalomharcot, és nem termeli többé a sejtnyitogató hormont. A rendkívül súlyos, esetenként halálos kimenetelű, kettes típusú cukorbetegség megelőzhető, korai szakaszban pedig visszafordítható. Ehhez azonban megfelelő táplálkozásra van szükség, vagyis olyan ételeket kell fogyasztani, melyek kismértékben és lassan emelik a vércukorszintet. Ilyen például az avokádó, a brokkoli, a káposztafélék, a húsok (halak is), sajtok.

Itt találhatók cukorbetegeknek való receptek! Rovat korábbi cikkei:Tejmentesre tervezveA makrancos babPakóra, tempuraBorstalanság

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!