Felejthetetlen élményekkel vár a téli Balaton, irány a Folly Arborétum

A Folly Arborétum immáron több mint száz éve őrzi a természet kincseit. A badacsonyörsi arborétum télen is várja a látogatókat, aki pedig idejön, rögtön látja majd, hogy a Balatonra nem csak nyáron érdemes leutazni.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az immár 116 éves múltra visszatekintő Folly ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált, amely az európai magánkertek által képviselt élvonalhoz tartozik. Többek között étterem, látogatóközpont, grillterasz, Panoráma terasz–kávézó, saját cukrászműhely került kialakításra, interaktív család-, és kerttörténeti kiállítás, kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház nyílik majd, valamint számos olyan fejlesztés zajlik, amely a vendégek komfortérzetét növeli. A fejlesztések a Kisfaludy2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében valósulnak meg 470 millió forint értékben.

Badacsonyörs egész évben csodálatos látnivalókkal vár (Facebook/Folly Arborétum)

Lenyűgöző atmoszféra, varázslatos balatoni panoráma és százéves cédrusok illata várja azokat a látogatókat, akik betérnek a Balaton édenkertjébe, a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatba.

A páratlan kertet négy nemzedék kitartó munkája és gondoskodása élteti, ahol mára már négy világtáj növényei leltek otthonra. Az első fákat Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 1905-ben, majd 11 évvel ezelőtt a kert gondozását a dédunoka, Folly Réka vette át, aki budapesti fogorvosi állását hagyta hátra, hogy családjával együtt visszaköltözzön szülőhelyére.

Egy évtizedes töretlen munkájának eredménye nemcsak az arborétumban látható: Folly Réka a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének elnökségi tagja; legutóbb a 2021. október 11-12. között Lisszabonban lezajlott, „I. Nemzetközi történelmi botanikus kertek” c. kongresszus előadója volt, ahol „Tried and tested – opportunities for private gardens” címmel a magánkertek turizmusban betöltött szerepét mutatta be.

A kertet most gondozó és vezető negyedik generációnak köszönhetően az arborétum ma komplex élménycsomagot nyújt a látogatóknak, ahol a látogató akár egy egész napot eltölthet, a különleges, hatalmas fenyő- és lombos fák, virágok között sétálva, finom bort kortyolva, helyi különlegességeket és házi készítésű süteményt fogyasztva kikapcsolhat a mindennapi rohanásból.

Éppen ezért 2010 óta folyamatos fejlesztések helyszíne a Folly. 2014-ben új támfalat, játszóteret és kilátót építettek a kertbe. Ebben az időszakban az arborétum egy dendrobotanikai rehabilitáción is átesett, azaz minden növényt térképre vittek, meghatározták a fajokat, fajtákat, és digitalizálták az információkat. 2018-ban felújították a család egykori lakóházát is, ami most látogatóközpont és étterem funkciót tölt be. A fejlesztések azonban itt nem álltak meg:

elkészült és kibővült a grillterasz, idén nyáron átadták a Panoráma terasz – kávézót, augusztusban pedig megnyitott a Folly saját cukrászműhelye.

A következő félévben további új turisztikai szolgáltatások, attrakcióelemek kerülnek kialakításra: többek között az egykori pincében interaktív család-, és kerttörténeti kiállítás, kertmozi – chill terasz és szabadtéri színház nyílik, valamint számos olyan fejlesztés valósul meg, amely a vendégek komfortérzetét növeli, így például a burkolatok felújítása az ösvényeken, ülőpadok, bútorok, függőágyak elhelyezése, új, tematikus és babakocsival bejárható sétautak kialakítása, elektromos kerékpártöltő és autótöltő, valamint információs táblák kihelyezése. A tervek között szerepel az infokommunikációs jegyrendszer bevezetése, továbbá a Folly attraktivitásának, egyediségének erősítése új land art alkotásokkal, szobrokkal. Összesen 4500 négyzetméternyi új út létesül 1000 méter szegéllyel. A turisztikai attrakció fejlesztés elemei a tervek szerint 2022. április 30-ra készülnek el, és a Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében valósulnak meg 470 millió forint értékben.

„A Folly nem egyszerű magánkert, sokkal több ennél. Egész évben nyitvatartunk, számos programmal várjuk a természetkedvelőit, a családosokat, a gyerekeket. Emellett fontosnak tartom, hogy példát mutassunk, egyrészt azzal, hogy megőrizzük, amit az elődeink létrehoztak, gondozzuk örökségüket, másrészt azzal, hogy komolyan vesszük a természetszeretet, a környezetvédelem területén betöltött edukációs szerepünket. Mindemellett büszkék vagyunk arra, hogy a különböző szolgáltatásokkal kibővült Folly ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált, amely az európai magánkertek által képviselt élvonalhoz tartozik”

– fejti ki Folly Réka, a dédunoka, negyedik generációs tulajdonos.

Kézműves termékek, programok, gasztronómiai szolgáltatások egész évben

A Folly sokszínű és egyedi élményt kínál minden kedves látogatójának, hiszen számos programmal, érdekességgel, gasztronómiai és szezonális ajánlatokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az arborétum egész évben nyitva tart, így az egyedi növények bármelyik évszakban megcsodálhatók.

A jóleső séta után a grillteraszon, az étteremben vagy a nemrég átadott, nyáron nyitvatartó Panoráma teraszon-kávézóban kulináris ínyencségeket, saját készítésű süteményeket lehet fogyasztani, hozzá pedig Folly borokat, szörpöket vagy teákat lehet kóstolni. A szőlőtermesztés az arborétumhoz közel eső birtokelemeken, mintegy 7 hektáron folyik.

Az arborétum remek borokkal várja a kirándulókat

A vezető szőlőfajtáknak - a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek - a Kisörsi-hegy biztosít megfelelő termőterületet. A tradicionális, immáron az ötödik generáció vezetése alatt fehér borokkal foglalkozó badacsonyi borászat a fogyasztói igényekre reflektálva 2021-ben vörösborral bővítette borsorát: a 2019-es Folly Boróka vörös merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készült, gazdag illat és összetett ízvilág jellemzi.

A Folly szörpökbe a nyár ízeit, a kert zamatát, az illatos virágok aromáját és a Balaton-felvidék gyümölcseinek tiszta eszenciáját rejtették el. Ezek a kézműves szörpök kizárólag friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül készülnek. A Folly Teák minőségi hozzávalói a gondos válogatásnak köszönhetők: a Gink-Go! élénkítő, a Spirit lélekerősítő hatású, a Follyum tea pedig kiváló választás lehet a pihenésre és relaxációra vágyóknak.

Címlapkép: Facebook/Folly Arborétum és Borászat

Címlapról ajánljuk

További cikkek