Így készíts tökéletes, mosolygós, kapros svéd húsgolyókat

Húsgolyót csinálni sokan szeretünk, de gyakran vagyunk elégedetlenek a végeredménnyel, mert vagy túl keményre vagy szétesősre sikerednek a gombócok. Ezentúl ez nem lehet probléma, mutatjuk, mi a titok! (x)

Először is, válasszuk ki a nekünk megfelelő darált húst. Mi a marha-sertés mixre esküszünk, ennek ugyanis pont megfelelő a zsírtartalma, de természetesen csirkéből, vagy más, tetszőleges húsból is készíthetjük. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a hús típusától és minőségétől is függ, hogy mennyire vizes, és így mennyi száraz alapanyagot köt meg.

A kapros-joghurtos húsgolyók receptjét ITT találjátok

Ha a hús megvan, jöhetnek a fűszerek: fokhagyma, szerecsendió, fehér bors, szegfűbors, ezek a svéd jellegű húsgolyó ízét adó csodaösszetevők. Emellett mi most egy kis csokor kaprot is beleaprítottunk, mert imádjuk! Adjuk hozzá a tojást, minimális olajat, és persze ne felejtsünk el sózni sem.
Kezdjük el egynemű masszává gyúrni a húst. Amikor úgy néz ki, hogy kezd összeállni, több adagban adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Azért érdemes így adagolni, hogy a hús csak annyit vegyen fel, amennyivel jól formázható állagú lesz.

Ha ugyanis túl sok morzsa kerül bele, keményebb és szárazabb lesz a végeredmény, ha viszont túl kevés, úgy széteshet a gombóc.

A masszából aztán formázzunk diónyi golyókat, amiket kevés vajon pirítsunk körbe minden oldalukon.

Mosolygós csodagombócok - pontos recept ITT

Végül jöhet a szósz

A készre sütött húsgolyókat vegyük ki a serpenyőből, a hátra maradt zsiradékot pedig egy kevés liszttel rántsuk be. Forraljuk is ki a rántást, majd öntsük fel 1-1,5 deci alaplével. Amikor már teljesen csomómentes, adjuk hozzá a joghurtot, és persze a szószból se felejtsük ki a kaprot. Sózzuk-borsozzuk, majd tegyük vissza a húsgolyókat és melegítsük össze.

A kész húsgolyókat ehetjük magukban a mártással, vagy tálalhatjuk tetszőleges körettel.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...