Így ápold a grilleződ és környezetét stresszmentesen

Korábban megosztottuk veletek, milyen eszközöket érdemes feltétlenül beszereznetek a grillezéshez, most a grillező és környezetének tisztán tartásáról lesz szó, tartsatok velünk! (x)

Sokan elővették már a tavaly elpakolt, lehetőleg nedvesség és fagymentes helyen tárolt grillezőjüket. Mielőtt újból beüzemeljük, érdemes jól letisztítani, hogy az alapanyagok friss, tiszta helyen készüljenek benne. A grillezés szabadtéri esemény, jó esetben faszénen történik, így égéstermékekben jóval gazdagabb, mint a beltéri sütés, magyarán van mit lepucolni a rácsról.

Rács

Ökológiailag helyes módon készítsünk szódabikarbónából és vízből egy kis súrolópasztát, ezzel kenjük át a sütőfelületet, vastagon bekenve hagyhatjuk is pár óráig, hogy hasson a házi szer, és csak utána essünk neki dörzsszivaccsal, hogy a szennyeződéseket és az esetleges rozsdát eltávolítsuk. A másik egyszerű háztartási módszer, ha almaecet és víz 1:1 arányú keverékével fújjuk le rácsot, ezt hagyjuk dolgozni a felületén, majd ledörzsöljük róla. Fémszálas súrolót csak abban az esetben alkalmazzunk, ha öntöttvassal vagy telifém ráccsal dolgozunk, mert ez a bevont rácsokról könnyen lehozza a felső réteget.

Tuti tipp: a rácsot mindig hagyjuk kihűlni, forró rácsot ne próbáljunk meg lepucolni, mert a felhasznált szerek nem használnak, csak ráégnek!

Vaslap

A vaslapon sütés egyik előnye, hogy egy spatulával minden rásült részt össze tudunk húzni, tehát a nagyja már megvan a munkának. Sütés után enyhe mosogatószeres vízzel tisztítsuk át a felületet.

Kerámia sütőlap

A kerámiás sütőlap teljesen más elbánást igényel, itt csak a sárgaréz kefe működik, különben összekarcoljuk a felületét.

Olajozás

Főként a vaslapra vonatkozik, de egyik felületnek sem árt, ha sima étkezési olajjal átkenjük használat után. Ezt a réteget legközelebb csak le kell törölni róla, és már mehet is a sütés, mindeközben pedig megvédi a rozsdásodástól a sütőfelületet.

Eszközök

Nemcsak a grillezőt kell tisztán tartani, a hozzá alkalmazott eszközöket is mindig tisztán tegyük el a következő felhasználásig. A késeket, húsvillát, ecsetelőt, csipeszt is tartsuk karban. Sok grilleszköznek fabetétes a nyele, ezt ne tegyük vízbe, de a fémfelületükkel, avagy a hőálló műanyagfelületükkel állítsuk enyhe mosogatószeres vízbe őket, ezután egyszerűen lemoshatjuk róluk a rájuk tapadt darabokat.

Környezet

Egy gereblyével vagy egy külön erre a mozzanatra használatos seprűvel húzzuk össze a kiszóródott pernyét vagy a rácsról lepottyant égett részeket, hogy a szél ne fújja szerte szét a kertben ezeket. Zsírosak, és színező hatásuk van. Ha valaki beleül egy icipici égett faszéndarabba, valószínűleg már nem parázslik, lyukat nem ejt, de örök életre befeketíti a ruháját. A részletekben rejlik a grillezés sikere, legyen minden tökéletes a kerti sütésnél!

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Címlapról ajánljuk

További cikkek