Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Felejtsd el az instant kávét! Egy kávézótulajdonossal és egy kávéimádóval jártam körbe az új kávémániát

Az elmúlt 5 évben Budapesten gomba módjára szaporodtak el az úgynevezett újhullámos kávézók, amik a minőséget és az ínyenc kávézást hirdetik. De mit is tudnak ezek?

2012-ben nyílt meg Budapesten – az elsők között – az Espresso Embassy és a My Little Melbourne, két kávézó, amely lényegében meghonosította a specialty kávézást nálunk. Azóta már követni sem tudjuk az új kávézókat, hiszen szinte minden héten nyílik egy új.

Szász Gergellyel, a nemrég nyílt Flat White kávézó egyik tulajdonosával, és Hartai Kornéliával, egy igazi újhullámos kávéimádóval is beszélgettem a mostani kávétrendekről.

Gergőtől megtudtam, hogy három fő irányelvet tartanak szem előtt:

  • a minőséget
  • a nyomon követhetőséget
  • és a konzisztenciát.

„Önmagában az, hogy világos pörkölésű a kávé, még nem lesz egyenlő a specialty kávéval” – mondta Gergő. Hosszú utat jár be a kávébab, amíg eljut hozzánk, és ital formájában elfogyasztjuk. Ez alatt az út alatt pedig komoly szakemberek foglalkoznak vele.

A farmtól kezdve a pörkölőn át a baristákig mindenki gondosan foglalkozik a kávéval, hogy minél tökéletesebb ízélményt nyújtson.

„A ’specialtység’ szerintem nemcsak a termőterület-szelektáltságról vagy a világos pörkölésről szól, hanem a szakértelemről, de kell hozzá egy letisztult, barátságos atmoszféra is” – meséli Kornélia, aki szinte minden nap betér valamelyik újhullámos kávézóba.

Na jó, de miért kell világos pörkölésűnek lenni?

A kávé egy gyümölcs, aminek vannak néha hibái, akárcsak a többinek. A pörköléssel viszont ezeket nagyszerűen el lehet rejteni, hiszen adunk neki egyfajta füstös, karakteres, telt ízt, amit mindenki 'kávéíz' alatt ismer.

Minden kávétermelő régióra megvannak a jellemző ízjegyek, így a specialty kávézás egyik úttörő gondolata, hogy nem akarja elrejteni, sőt, meg akarja mutatni a kávé valódi ízjegyeit: lehet édes, savanykás, de a világos pörkölés ellenére telt, csokoládés is. Ennek érdekében pedig kizárólag a legjobb minőségű, 100%-os arabica kávét használják. 

Számomra az egyik legszimpatikusabb dolog, hogy visszakövethető a kávé. Vagyis a csomagoláson meg tudom nézni, hogy az a kávé melyik országból, de még azt is, hogy melyik farmról származik. Kaphatok információt arról, hogy ki pörkölte, és a kávézóban megismerkedhetek a baristával is. Így a kávézás most már egy komplex élménnyé bővült. Tényleg, próbáljátok ki!

Az idők változnak, és időszakonként változik a kávé kvalitása is, így a farmernek, a pörkölőnek és a baristának is folyamatosan éberén kell figyelnie, kóstolnia és követnie a kávé változását, akár napon belül is. Sok apró dolog épül egymásra, és van, hogy a farmer, a pörkölő és a barista együttműködve, közösen dolgozik azon, hogy minél jobb kávét kapjunk.

Gergő elmondta, hogy napközben is sok kávét kóstolnak, és folyamatosan hangolják a kávékészítést. Vagy az őrlőn kell állítani, vagy a kávégép hőfokán, vagy épp a száraz kávé mennyiségén. Az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt jön le az a kávé: nem is gondolnánk, hogy pár másodperces eltérés milyen ízkülönbségeket tud eredményezni.

A konzisztencia, vagyis az állandóság pedig elengedhetetlen, hiszen a vásárló így folyamatosan ugyanazt az élményt kapja.

A minőség mindig is egyfajta luxus volt. Tehát akkor a kávézás ma már luxuscikké vált?
 

Az biztos, hogy különböző árak vannak, hiszen gondoljunk csak a sarki büfében kapható, kedves Ica néni által készített kávéra, a nagy multicégekére, és vegyük be a képbe a kézműves kávézókat is.

„Ez egy kicsi luxus, ami hozzá tud tenni az ember hangulatához. De cserébe olyan élményt kapsz, amiben 99%-ban nem fogsz csalódni!” – mondta Gergő.

Az emberek többsége távolságtartó, idegenkedik a világos pörkölésű kávétól, hiszen elsőre borzasztóan savanyúnak érezzük a jó öreg olasz pörkölésű eszpresszóhoz képest. Valószínűleg én sem hittem volna el, ha pár évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy feketén, egy rakat cukor nélkül fogom inni a kávémat. Talán még ki is nevettem volna.

„Sosem felejtem el életem első presszóját: egy kenyai kávé volt, és egyszerűen belezúgtam abba a savanykás, gyümölcsös ízvilágba – meséli Kornélia. Ha luxusnak nem is nevezném, mégis egy életstílusnak tartom. Bár sokszor csak egy elviteles Flat White vagy latte fér bele munka előtt, de már egyszerűen nem tudnám elképzelni a reggelemet kávé meg a kedvenc baristám nélkül.”

Igyuk, ne igyuk?


Kijelenthetjük, hogy a kávézás újra fellendülőben van Magyarországon. A kávézás most már nem egy rutin, hanem egyfajta szemlélet lett, egy komplex élmény. Egy élmény, amit most már nemcsak a csészében, hanem a kiszolgálásban és a baristák szaktudásában is keresünk.

„Van, akinek különlegesség, van, akit elriaszt” – magyarázza Gergő. Az embereknek ezt nem tudod egyik pillanatról a másikra átadni. Meg kell mutatni, hogy ez milyen. Hála istennek a vendégek jól fogadják, legtöbben találkoztak is már vele, akik nem, azoknak pedig szívesen segítünk.”

„Elsősorban azoknak ajánlanám, akik nyitottak az új dolgokra, ízekre. Nem egy barátomnak mutattam már meg a legklasszabb helyeimet, és általában reflexből nyúlnak a cukorért, de végül az első korty után rájönnek, hogy ebbe nem hogy cukor, de még tej sem feltétlenül kell” – meséli Kornélia.

A minőségi kávézás ma már nemcsak a hipszterek kiváltsága, így tényleg bátran merem ajánlani mindenkinek, hogy ha egy picit is érdekli, menjen és próbálja ki, beszélgessen a baristákkal, higgye el, segíteni fognak ezt még jobban megérteni. ...ez is érdekelhet!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!