5 bomba magyar fagyizó, ami egymás után hozza el a díjakat

Ma már egészen extra élmény lehet a fagyizás. Hol van már a csoki-vanília-eper szentháromsága, amikor olyan költői nevű hűs finomságok közül válogathatunk, mint a Tihanyi Echo, Szelíd kender vad szederrel vagy Nagyerdő kincse? A Balatonon pedig valami egészen különleges lehet a levegő – vagy a víz? – összetétele, mert arányaiban elképesztően sok bajnok fagyizót termel ki a tó környéke. 5 fagyizó következik, aminek a bakancslistánkon a helye!

Füredi mákvirág és francia krémes a Füredi Fagyizóban

A Füredi Fagyizó mellett akár el is sétálna az ember, mondván, annyi fagyizó jön még szembe Füreden. Öreg hiba! Ez tényleg egy fagyizó, nincsen belső vendégtere, nincs süteménypultja, látszatra csak egy kiadópult. Valójában az ország egyik elismert mestere, Dobó Norbert olyan fagylaltkölteményeket alkotott meg itt, mint a Cukrász Ipartestület zsűrijének fődíját 2022-ben elnyerő Szőke zserbó. 2020-ban pedig az aranyat és az ezüstöt is (!) vitte a Passió-karamellel és a Törökmézes vaníliával. Nem lehet náluk mellényúlni.

Füredi Fagyizó / via

Füredi Fagyizó

Balatonfüred, Zákonyi Ferenc sétány 4.

Balatonmáriafürdőt feltette a fagyitérképre: Florida Fagyizó

„Ha mindenkit boldoggá akarsz tenni, árulj fagyit” – olvasható a felfestett felirat a Florida Fagyizó falán. Ugyanezen a falon közel annyi serleg és oklevél díszeleg, ahány fagylaltíz a pultban. Csoda az út, amit bejártak: 1993-ban egy útmenti, végtelen egyszerű kis létesítményként indultak, ma pedig az országos legjobbak között emlegetjük őket. Számos érmük, kitüntetésük közül csak az egyik, hogy tavaly náluk nyalhattuk az Év Fagylaltját: a sütőtökös mandula dióvariációkkal Somodi János fagylaltmester alkotása.

Sütőtökös mandula dióvariációkkal, Florida / via

Florida Fagyizó

Balatonmáriafürdő, Rákóczi Ferenc u. 85.

A királyné kötelez: Sissi Kézműves Fagylaltozó

Queen of the ice creams – szól a stílusosan gödöllői mottó, a Sissi-kultusz városából. A Sissi-fagyik immár több városban nyalhatók, Gödöllő több pontján, de Balatonakarattyán és Veresegyházon is. A most nyíló, harmadik gödöllői helyszín azért is izgalmas, mert múltidéző csavaros fagyikkal újítanak, ami egy sokszor díjnyertes fagyizótól mindenképp érdekes húzás. Olyan művekkel tarolnak az Év Fagylaltja versenyeken Koncz Andrea fagylaltmester vezetésével, mint a Rákóczi-túrós rozmaringos sült barackkal vagy a Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal. Vajon Sissi is szeretné?

Rákóczi-túrós rozmaringos sült barackkal, Sissi / via

Sissi Kézműves Fagylaltozó

2100 Gödöllő, Főtér és Átrium Üzletház

2112 Veresegyház, Budapesti u. 3/a

Balatonakarattya, Bercsényi lejáró

Somogyi Renáta – Gyenesdiásról a fagylalt hazájába

Bár Somogyi Renáta ma is hihetetlenül fiatal, már 2016-ban elnyerte a Balaton fagyija verseny különdíját diós-otellószőlős, diógrillázsos fagyaltjával. Azóta is sikert sikerrel tetéz az útmenti fagylaltozóban, ami valóban kedvelt megálló a bringaúton biciklizők és persze az arra autózók és ott nyaralók körében is. Somogyi Renátáéknak azonban sikerült elérni, hogy csak a fagyizó miatt is úticélul tűzzük ki Gyenesdiást, ez év elején jelesül bronzérmet hozott el az Olaszországban rendezett fagylalt-világbajnokságról.

Bringatanya / via

Bringatanya – Somogyi Fagylaltműhely

Gyenesdiás, Madách u. 45.

Ma már védjegy: Damniczki

A Damniczki azon kevés cukrásznevek egyike, amely országosan ismert annak ellenére, hogy Damniczki Balázs ma is Székesfehérváron él és üzemelteti cukrászdáját. Fagylaltjai mégis elérhetők mintegy húsz helyen Budapesten és vidéken, öregbítve a hírnevét. A cukrász igen jó érzékkel dob be igazi közönségkedvenc ízkombinációkat, miközben előszeretettel borzolja a kedélyeket, gondoljunk csak a túrós csusza fagyi szalonnapörccel című vívmányukra. Nemzetközi sikereket is a magukénak tudhatnak, legutóbb pedig a 2024-es Év Fagylaltja versenyen vitték el a bronzérmet Szerenád nevű fagylaltjukkal, ami egy karamellás mogyorófagyi tonkababbal.

A híres túrós csusza fagyi szalonnapörccel, Damniczki Cukrászda / via

Damniczki Cukrászda

Székesfehérvár, Fő utca (Rózsa utca)

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapfotó: Füredi Fagyizó

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek