Még rosszabb a fagyasztott pizza, mint eddig gondoltuk

Lehet, hogy gyors és egyszerű, de a fagyasztott pizza nem a legjobb megoldás vacsorára, ha az egészségedre is oda akarsz figyelni. És miért ne akarnál?

Nem kérdés: a fagyasztott pizza olcsó, könnyen elérhető, gyorsan kész van, és nem utolsósorban nagyon finom. Csakhogy egészségtelenebb, mint ahogyan azt az ember gondolná – és egy friss kutatás szerint egyre többet is fogyasztunk belőle. Sőt, a jelentés szerint a fagyasztott és előre csomagolt élelmiszereket növekvő arányban vásároljuk megfizethetőségük és könnyű elérhetőségük miatt – ezek közül pedig az egyik legegészségtelenebb a fagyasztott pizza.

Alapvetően igaz, hogy minden „egészséges", ha nem eszik belőle sokat az ember, abból a szempontból legalább is biztosan, hogy kis mennyiségben nem fog megártani.

Még rosszabb a fagyasztott pizza, mint eddig gondoltuk

A fagyasztott pizza gyakori fogyasztása viszont rengeteg problémát hozhat magával, többek között a nagyon magas nátrium- és kalóriatartalom miatt.

Ami a nátriumtartalmat illeti, a túlsózott pizzák akár a napi ajánlott maximális beviteled majdnem felét is adhatják, ezután pedig nagyon nehéz nem elcsúszni a nap többi részében. A túlzott nátriumfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, veseproblémákhoz és magas vérnyomáshoz is vezethet.

A pizza többi hozzávalója sem a legjobb az egészséged szempontjából

Egyszerű szénhidrátokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek gyakori fogyasztása szintén egészségügyi problémákat okozhat. Többek között például túlsúlyt, ami Magyarországon nagyon fontos közegészségügyi probléma, de európai szinten is nagyon rosszul állunk a statisztikákban. A túlsúly pedig szív- és érrendszeri problémákhoz, cukorbetegséghez és más egészségügyi bajokhoz vezethet.

Mit tehet az ember, ha nagyon szereti a fagyasztott pizzát?

Tud például tudatosan vásárolni: érdemes kikeresni azokat a márkákat és azokat a pizzákat, amelyekben nincs olyan sok nátrium, nem túl nagy a pizzájuk, és nem pakolják meg annyira egészségtelen zsírokkal. Ehhez persze meg kell tanulni leolvasni a címkéket, ami egyébként is nagyon hasznos, ha valaki egészségesen szeretne élni: ha tudod, hogy mit viszel be a szervezetedbe, könnyebb vásárolni is.

Szerencsére nem minden pizza egyforma: a legtöbb, amit tehetsz, hogy keresd azt, amiben kevesebb a nátrium és a telített zsír, és ne fogyaszd minden nap!

Forrásunk volt.


Még több pizza:

Címlapról ajánljuk

További cikkek