Ezért kapott 80 milliós bírságot Spar

A Nébih folyamatosan ellenőrzi a kereskedők élelmiszeripari beszállítókkal szemben tanúsított üzleti magatartását.

Tisztességtelen üzleti magatartás

Jogerősen 80 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a SPAR Magyarország Kft.-vel szemben. A vállalkozás több élelmiszeripari beszállító esetében is tisztességtelen üzleti magatartást tanúsított, amikor mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül ún. „fix bónusz” megfizetésére kötelezte őket. A jogsértő eljárással mintegy 75 millió forinttal károsította meg a SPAR kereskedelmi partnereit.

A Nébih szakemberei az élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott szerződéses feltételek teljesülését vizsgálták a SPAR Magyarország Kft.-nél. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a vizsgálatra kiválasztott tíz beszállító közül öttel szemben forgalmi cél kikötése nélkül terhelt ki ún. „utólag kapott engedményt” az áruházlánc, összesen mintegy 75 millió forint értékben.

Az utólag fizetendő visszatérítés (bónusz) csak akkor felel meg a törvényi előírásoknak, ha azt tényleges forgalomnövekedésben megnyilvánuló többletteljesítmény alapján számolják el. Az ezt nélkülöző ún. „fix bónusz” kikötése mindenképpen jogsértő.

80 milliós bírság

Az ügyben a hatósági eljárás lezárult, melynek eredményeként a Nébih 80 millió forint összegű termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a SPAR Magyarország Kft.-vel szemben. A vállalkozás a jogsértés megállapításával kapcsolatban nem nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, tehát a döntés jogerős.

A Nébih felhívja a piaci szereplők figyelmét, hogy a hatóság szakemberei a jövőben is folyamatosan ellenőrzik a kereskedők élelmiszeripari beszállítókkal szemben tanúsított üzleti magatartását, és minden esetben fellépnek a piaci pozíciójukkal visszaélő kereskedelmi vállalkozásokkal szemben.
 

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!