Ezért díszítsd fel előbb a karácsonyfádat

Amellett, hogy gyorsabban karácsonyi hangulatba kerülsz, a kedved is jobb lesz, hidd el...elő a díszekkel, sütikkel és fényfüzérekkel, akár már most is!

Pár évvel ezelőtt határozottan fel voltam háborodva, hogy már november közepén beletolták az arcomba, hogy hamarosan itt a karácsony. Ezt nemcsak a reklámokra értem, de a különböző áruházláncok dekorációira is. Bár most sem értek azzal egyet, hogy november elsején már minden teljes díszében pompázzon, de úgy vélem, december első heteiben már teljesen logikus.

Néhány évvel ezelőtt néhány barátom/barátnőm elkezdte követni azt az amerikai hagyományt, miszerint több héttel szenteste előtt már otthon is feldíszítik a karácsonyfájukat és az egész lakást. Azt gondoltam, hogy tipikusan az amerikaiak majmolása az egész. Persze mindig elmagyarázták, hogy sokkal korábban karácsonyi hangulatba kerülnek ezzel, de biztos voltam benne, hogy ez hülyeség.

Nálunk otthon mindig is annak volt óriási hagyománya, hogy csak szenteste előtt pár órával lesz kész a karácsonyi dekoráció. Ezzel utólag két probléma is volt, így visszagondolva:

1.) Rengeteg idő ment el vele, így gyakran kapkodás lett a nap vége 24-én.
2.) Túl hamar eltelt az ünnep, és már 3 nap múlva szomorúan konstatálnom kellett, hogy hamarosan bonthatjuk is le a fát.

Tavaly azonban 3 héttel korábban díszítettük fel a fát, mivel elutaztunk 25-én. Pontosan advent második vasárnapján már állt is a fa, és a csodás dekoráció is felkerült. Este a vacsoránál minden egyes alkalommal karácsonyi dalokat hallgattunk, és bevallom, soha nem éreztem még ennyire az ünnepet.

Sokkal jobban vártam a szentestét, mint előtte bármikor (legalábbis mióta tudom, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékokat...) Plusz az sem elhanyagolható, hogy végre nem csak 3 napig tartott a karácsony! Olyan érzés volt, mintha meghosszabbították volna az év legszebb ünnepét.

Tudom, hogy egyetlenegy történet nem éppen meggyőző, ezért kicsit utánaolvastam a témának, és rábukkantam egy pszichológus szakvéleményére, aki elmagyarázza, miért is érezhetjük magunkat boldogabbnak a korai készülődéstől.

Remélem ez már kicsit meggyőzőbb

„Ebben a stresszes, rohanó világban az emberek szeretnek olyan dolgokhoz kapcsolódni, amelyek boldoggá teszik őket, a karácsonyi dekoráció pedig pont ilyen, hiszen rengeteg örömteli gyermekkori emlékeket hoz vissza. A korai díszítés pedig meghosszabbítja ezt a boldog, lelkesedéssel teli időszakot” – mondja Steve McKeown pszichológus.

A szakértő azt is kifejtette, hogy a korai dekorálással közelebb kerülhetünk a gyermeki énünkhöz, de akkor is jó hatással lehet ránk, ha elvesztettünk egy hozzánk közelálló embert. Ilyenkor előjöhetnek olyan kedves közös emlékek, amelyek megmelengetik a szívünket.

Most különösen jót tehet

Nem is kérdés, hogy az idei karácsony teljesen más lesz, mint az eddigiek. Lehetséges, hogy nem ünnepelhetünk együtt a szeretteinkkel, sőt akár az is előfordulhat, hogy egyedül leszünk az ünnepek alatt, és csak virtuálisan vacsorázhatunk együtt a családtagjainkkal. Szóval tényleg ránk fér egy kis boldogság.

Tehát, ha arra még nem is állsz készen, hogy szenteste előtt díszítsd fel a karácsonyfádat, azt érdemes lehet kipróbálnod, hogy legalább néhány dekorációt korábban felteszel. Jöhetnek a szuper karácsonyi dalok , illetve a sütemények, amelyeknek illata körbelengik a lakást.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

20 laktató egytálétel 1 órán belül

Kolbász, sonka, virsli, tejföl, sajt... Ezekkel mind-mind laktatóbbá és ízletesebbé tudjuk varázsolni ételeinket. Mellé egy kis zöldség vagy rizs/tarhonya, és kész is az ebéd!

Ennyibe kerül évente, ha kapszulás kávét iszol

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 kapszulás, automata és manuális kávéfőzőt tesztelt. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. Emellett pedig megosztottak pár hasznos tippet is, hogyan spórolj a kávéfőzésen.