Ez nem az amerikai, ez a francia pite

Ez nem egy egyszerű „kis" pite, hanem maga a quiche. A franciák ezerféleképpen variálható lepényét könnyű elkészíteni, de ismerni kell a titkát. Te szeretnéd tudni? Tarts velünk!

Milyen is az a quiche?

Lehet spenótos, brokkolis-császárszalonnás vagy csirkés-kéksajtos, de bárki kitalálhat más izgalmas variánsokat is. Egy jó quiche-hez nem kell más, csak egy sós, vajas tészta és egy kis kreativitás. A francia konyha egyik hagyományos étele sokkal több, mint egy sós lepény. A porhanyós, sós, vajas tésztára kerül rá a tejszínes, sajtos krém, majd a zöldség, esetleg a hús. Ezt a finomságot fogyaszthatjuk melegen, de akár hideg előételként is vagy salátával főételként.

A francia-titok

A sós, vajas, omlós tészta elkészítésének titka, hogy mindig hideg alapanyagokat használunk és a gyúrásnál hideg kézzel dolgozzunk. Ha a nyújtásnál szakadni kezd a tészta, érdemes inkább a sütőpapíron tovább nyújtani, ahelyett, hogy folyamatosan liszteznénk a tésztát, mert azzal csak elrontjuk az eredményt. A sütőpapíron kinyújtott tésztát a piteformába is könnyebb belehelyezni (papírral együtt rátesszük a formára, majd lehúzzuk a sütőpapírt a tésztáról). Ha valaki nem szeretne a tésztagyúrással bíbelődni, vehet kész vajas tésztát vagy leveles tésztát is, de az elkészítés tényleg roppant egyszerű, és az előre csomagoltak nem is lesznek annyira omlósak.

Póréhagymás-kecskesajtos-burgonyás quiche recept

Hozzávalók 4 főre

Az omlós-vajas tésztához (egy 30-as formához)

  • 200 g liszt
  • 100g vaj
  • 2tojás sárgája
  • 2ek joghurt
  • pici só

A tejszínes mártáshoz és a zöldségekhez

  • 2tojás
  • 120 g krémsajt (Philadelphia)
  • 2dl főzőtejszín
  • 150 g kecskesajt
  • pici só és bors íz szerint
  • 4 nagy szál póréhagyma (kb. 350-400 g)
  • 1 nagy burgonya, megfőzve, meghámozva, felkockázva
  • olívaolaj

Elkészítés

  1. A lisztből és a vajból, a tojás sárgájával, a joghurttal és csipetnyi sóval tésztát gyúrunk, majd fél órára fóliába csavarva hűtőbe tesszük. A sajtos krémhez a kecskesajtot kisebb darabokra törjük egy tálban és ezzel együtt a tojást, a krémsajtot, a tejszínt, összedolgozzuk, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát pités tálba nyomkodjuk, megszurkáljuk, és 10-15 percig elősütjük.
  3. Előkészítjük a quiche-hez a zöldségeket: a póréhagymát megtisztítjuk (zöld részeit levágjuk) és felkarikázzuk. Pár percig megpároljuk kevés olajon egy serpenyőben, majd az előre megfőzött és felkockázott burgonyát is hozzákeverjük.
  4. A zöldségeket és a tejszínes, sajtos krémet a piteformába tesszük, majd 190 fokon kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.

Még több quiche recept >>

Wannabe chef blogja itt >>

Wannabe chef a Facebookon itt >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek