Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a 7 dolog az otthonodban még a WC-nél is mocskosabb

Ha nem vagyunk elég körültekintőek, saját otthonunk igazi baktériumtenyészetté válhat, sok tárgy ugyanis tényleg sokkal mocskosabb, mint saját mellékhelyiségünk. 
Idén megtanultuk, milyen fontos az alapos, hosszan tartó kézmosás, tudjuk, milyen gyakran kell lefertőtleníteni telefonunkat, a villanykapcsolókat és a kilincset, azonban még mindig tulajdonunkban van egy csomó olyan tárgy, amiről nem is gondolnánk, mégis igazi melegágya a kórokozóknak. Hogy mik ezek, és milyen gyakran kellene őket letakarítani ahhoz, hogy biztonságos legyen a használatuk? Most kiderül! 
 
 
1. Billentyűzet és távirányítók 
 
Azok az emberek, akik heti öt napon nyolc órát dolgoznak, napi szinten több tízezerszer nyomják le a billentyűzet gombjait számítógépükön. Ennél valamivel kevesebbszer nyomjuk meg a távirányító gombjait, vagy nyomkodjuk az egeret, de tény ami tény, ezeket az eszközöket kevesen tisztítják le napi szinten. Pedig kellene, ezeken a tárgyakon ugyanis akár már néhány óra leforgása alatt összegyűlhetnek a kórokozók. A napi fertőtlenítéshez használhatsz törlőkendőt vagy elektronikus eszközök tisztítására alkalmas folyadékot, a lényeg, hogy ne feledkezz meg róla: ezek a tárgyak igenis igénylik a folyamatos tisztítást, különösen ha beteg ember tartózkodik a háztartásban. 
 
2. Vágódeszkák 
 
A konyhában megtelepedő élelmiszer eredetű baktériumok és kórokozók nagyon sok esetben felelősek a házon belül történő rosszullétekért, megbetegedésekért. A vágódeszkákon feldolgozott nyers ételek, a helytelenül kezelt vagy mosatlan élelmiszerek, illetve a nem megfelelő hőmérsékleten tárolt alapanyagok rengeteg megbetegedésért lehetnek felelősek, a helytelenül fertőtlenített fa és műanyag vágódeszkákról pedig egy pillanat alatt saját szervezetünkbe kerülhetnek a kórokozók. 
 
 
Hogy ezek a vágófelületek biztonságosak legyenek, a deszkákat minden használat után meleg, mosószeres vízzel és szivaccsal mosd át odafigyelve a karcolásokra és a résekre is. Külön hasznos megoldás, ha a zöldségeket/gyümölcsöket és a húsokat két különböző deszkán aprítod fel. 
 
3. Szivacsok 
 
A konyhai és fürdőszobai szivacsoknak is megvan a saját lejárati idejük, amelyet szaguk és kinézetük egyaránt jelez. Ha a szivacs csak büdös, de nem foszlott még szét egyik oldala sem és nem színeződött el teljesen, egy egyszerű fertőtlenítőszeres- forró vizes kifőzéssel fertőtlenítheted, ha viszont már a színe és a felülete is hagy maga után kivetnivalót jobb, ha azonnal megszabadulsz tőle. 
 
Ne feledd, ezek a szivacsok arra vannak, hogy más felületekről mossák le a piszkot, ezért cseréjük pár hetente ajánlott, ha nem akarunk otthon igazi baktériumtenyészetet létrehozni. 
 
4. Szappanadagoló
 
 

Bizony, még erre az apró fürdőszobai eszközre is megéri néhány másodpercet szánni, hiszen mégis mikor nyomjuk meg a szappanadagoló fejét? Hát akkor, ha piszkos a kezünk! Mivel napjainkban a kézmosás az egyik legfontosabb alappillére annak, hogy ne kapjunk el betegségeket, az adagolót naponta legalább egyszer érdemes kívülről fertőtleníteni, ugyanez pedig igaz a csapokra is.  

5. Többször is használható bevásárlószatyrok / vászonzsákok

Szuper dolog műanyagzacskóról vászontáskára vagy egyéb, többször is használható szatyorra váltani, ám ezeket ez eszközöket gyakrabban kell mosni ahhoz, hogy tiszták maradjanak. A hús lyukas csomagolásáról vagy a hideg, „izzadó” élelmiszerekről, üdítőkről, zöldségekről és gyümölcsökről lejövő kosz és piszok a táskán végezheti. Ezeket a szatyrokat vásárlás után érdemes kívül-belül áttörölgetni fertőtlenítőszerrel, a vászontáskákat pedig minden második használat után érdemes kimosni mosószeres meleg vízben (tapasztalataim szerint a mosógépben sajnos hajlamosak egy kicsit összemenni). 

6. Kisállatok játékai, etető- és itatótálak 

Kisállatainkat éppen úgy szeretnénk egészségben tudni, mint családunk bármely tagját, éppen ezért érdemes néha az ő eszközeiket, játékaikat is alaposan megtisztítani. Az etető- és itatótálakat naponta érdemes mosogatószeres vízzel átmosni (erre jelöljünk ki egy külön szivacsot), különösen ha az állat nemcsak száraz tápot, de konzervet vagy húsos ételt is kap. 

A játékokat használattól függően hetente érdemes átmosni, kerüljön le róla a kertben vagy a parkban összeszedett kosz, illetve az a bő mennyiségű nyál, amit kutyánk, esetleg macskánk hagyott az eszközön. 

7. Táskák és hátizsákok

Ugyan hányszor végzik a földön gyerekeink hátizsákjai, és mi hányszor tesszük le a táskánkat annak ellenére is a talajra, hogy tudjuk, így bizony kiszökik belőle a pénz. Kedvenc táskáink alja az asztalra vagy a pultra téve probléma nélkül átszállítja egyik helyről a másikra a kórokozókat, éppen ezért érdemes kimosni vagy áttörölni napi szinten. A tisztítás alól ne maradjanak ki a táska fülei, fogói sem!

 
Ez is érdekelhet:
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!