Étkezési jetlag: ezt kell tudnod róla, és az egészségre gyakorolt hatásáról

Nagyjából annyira kellemetlen, mint a hagyományos jetlag, de hosszú távon több problémával járhat.

Valószínű, hogy a legtöbben már megtapasztaltuk a jetlaget, azt a kellemetlen állapotot, ami több időzóna gyors átlépése után jelentkezik. Ilyesmi történik például akkor, amikor egy nyolcórás repülőút hat órával előrerepíti a szervezetünk belső óráját. A jetlag leküzdése napokig eltarthat, addig tapasztalhatunk alvási nehézségeket, nyomottságot, fáradtságot. Egyszerűen fogalmazva: ilyenkor a biológiai óránk összezavarodik.

Késői étkezés
Az étkezési jetlag hosszútávon komoly következményekkel jár

Dr. Marie-Pierre St-Onge, a Columbia Egyetem Alvás és Cirkadián Kutatási Központjának igazgatója, valamint az Eat Better, Sleep Better című könyv szerzője szerint az étkezési jetlag is egy hasonló jelenség. A hagyományos jetlagtől eltérően azonban ehhez nem kell utaznunk. St-Onge elmagyarázza, mi is pontosan az evési jetlag, miért káros, és hogyan lehet gyorsabban helyreállítani az egyensúlyt, ha ezt nem tudjuk elkerülni.

Mit jelent a fogalom?

„Az evési jetlag annak az eredménye, hogy az étkezésünk időpontjait eltérítjük a megszokott ritmustól” – mondja St-Onge. Ez természetesen bármikor előfordulhat, de leggyakrabban hétvégéken jelentkezik, amikor az emberek szabadabban kezelik a napi rutinjukat.

Chips
Étkezési jetlag: mi ez és miért egészségtelen?

Például: tegyük fel, hogy hétfőtől csütörtökig általában este 7-kor vacsorázol, 11-kor fekszel le, és másnap reggel 7-kor reggelizel. Pénteken viszont a barátaiddal elmész egy italra, este 9-kor vacsorázol, majd éjjel 1-kor kerülsz ágyba. Szombat reggel tovább alszol, így kimarad a reggeli, és helyette 11-kor brunch-olsz. Az esti vacsora ismét későbbre tolódik, és még éjjel 2-ig nézed az aktuális kedvenc sorozatodat. Vasárnap szintén később reggelizel, majd az „elalvási szorongás” miatt éjfélig ébren maradsz. Hétfőn reggel 7-kor a reggeli gondolata sem vonz.

Még ha nem is utaztál, az evési és alvási szokásaid eltolódtak, megzavarva a biológiai órádat – ez az evési jetlag.

Ez olyan, mintha időzónát lépnénk át, ami megterheli a szervezetet. Még egy egyórás eltolódás is negatív hatásokkal járhat

– magyarázza St-Onge.

Miért egészségtelen az étkezési jetlag?

Az étkezési időpontok rendszeres eltolódása több egészségügyi problémához is vezethet, aminek fő oka a cirkadián ritmusunk megzavarása. A szervezetünk az ételek feldolgozására főként a nap korábbi szakaszában van optimalizálva. Ha rendszeresen későbbre toljuk az étkezéseket, vagy össze-vissza eszünk, az különféle negatív hatásokhoz vezethet: az egyik a krónikus gyulladás megjelenése.

Egy, az Annals of Behavioral Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint minden 30 perces hétköznapi-hétvégi étkezési időeltolódás 13%-kal növelte a hsCRP (magas érzékenységű C-reaktív fehérje) szintjét a szervezetben.

A magas hsCRP-szint pedig fokozott szisztémás gyulladást jelez, és növeli a szívinfarktus kockázatát.

De ha nem figyelünk oda, megnő az esély a 2-es típusú diabétesz kialakulására is. Az inzulinszekréciót, az inzulinérzékenységet, a zsírszintézist és -oxidációt a cirkadián ritmus szabályozza, és ezek optimálisan a nap korábbi szakaszában működnek.

Emellett rosszabb alvásminőséget is tapasztalhatunk, hiszen ha az étkezés közel esik a lefekvéshez – 2-3 órán belül van – , az megnehezítheti az elalvást. „

A táplálék feldolgozása időbe telik, ezért jobb, ha az ételek az esti lefekvés előtt már nincsenek a gyomorban vagy a nyelőcsőben

– mondja St-Onge.

A rossz alvás pedig számos egészségügyi problémával összefügg.

Mikor jelent problémát az evési jetlag?

Ha csak ritkán térünk el a megszokott étkezési ritmustól, az még nem okoz hosszú távú problémákat. A gondot az okozza, ha az ilyen eltérések rendszeressé válnak

– mondja St-Onge.

Ha valaki általában rendszeresen eszik, és csak alkalomadtán tér el ettől, az nem növeli jelentősen a betegségek kialakulásának kockázatot. Tehát egy-egy késő esti buli nem a világ vége, de ha minden hétvégén teljesen felborul a rutin, az már káros lehet.

Hogyan lehet gyorsabban visszaállni?

„A legjobb megelőzési módszer az, ha hétvégén is tartod a megszokott étkezési és alvási időpontjaidat” – mondja St-Onge. Ha mégis elcsúsznak az időpontok, érdemes minél hamarabb visszatérni a normál ritmushoz.

Például, ha hétfő reggel a megszokott időben ébredsz, de nem kívánod a reggelit, akkor is próbálj meg egy egészséges reggelit enni a megszokott időben.

Így a nap további étkezései is könnyebben visszaállnak a normális ritmusba.

Mit érdemes enni a gyorsabb regeneráció érdekében?

A szakértő szerint az összetett szénhidrátok és a triptofánban gazdag ételek kombinációja segíthet. A triptofán egy aminosav, amely elősegíti a szerotonin és a melatonin termelődését – ezek pedig fontos szerepet játszanak a cirkadiánritmus szabályozásában.

A triptofánban gazdag ételek közé tartozik a tofu, a marha- és csirkehús, az edamame, a pulykahús, a zab, a tökmag, valamint a barna rizs is. Bár a triptofán elősegíti a jó alvást, nem kell attól tartani, hogy reggel álmosak leszünk tőle. A szervezet fokozatosan dolgozza fel, ezért érdemes napközben is fogyasztani.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is kedvedre valók lehetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...