Ennyi sültkrumplit még nem láttál egy helyen - megdőlt a rekord

Több mint 1500 kilogramm nyers krumpliból készítették el a világ legnagyobb adag sült krumpliját.

Egy kis görög szigetecske, Naxos beírta magát a Guinness-rekordok könyvébe, egy olyan dologgal, amit kevesen gondolnának: megsütötték a világ legnagyobb adag burgonyáját. A világcsúcshoz több mint 1500 kilogrammnyers burgonya, 22 nagy üst és 40 önkéntes kemény munkája kellett.

A végeredmény 554 kilogramm sültkrumpli lett, ami száz kilogrammal több mint az előző csúcs, amit 2014-ben állítottak fel az Idaho állambeli Eagles-ben. A szervezők elmondták, hogy a rekordot egyáltalán nem volt könnyű felállítani, mert szigorú szabályokat kellett betartani.

A krumplikat meg kellett tisztítani, és szabvány szerint felvágni. A sütés is meghatározott higiéniai feltételek mellett zajlott. A kész terméket egy nagy tárolóedénybe kellett gyűjteni, megmérni, majd szétosztani és elfogyasztani. Minden fázist fotókkal, videofelvételekkel és szóbeli nyilatkozatokkal kellett dokumentálni, ezeket pedig a Guinness World Rekord képviselői ellenőrizték.

Naxost a "burgonya szigetének" is szokták nevezni. Az 1800-as évek elejétől termesztenek krumplit, akkoriban főleg a szegény emberek számára. A zöldség 1953-ra vált igazán népszerűvé a szigeten,amikor a görög állam a görög burgonyagumó termesztésének központjává nyilvánította. Napjainkban több mint 250 család él burgonyatermesztésből Naxoson.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

via Global Times.

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek