Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Emlékeztek még ezekre a retró főzőműsorokra? - szavazzatok, melyik volt a kedvencetek!

Az ezredforduló tájékán több főzőműsor is megjelent a hazai televíziókban. Ki gyerekként, ki felnőttként követte, hogy főz Kovács Lázár, Stahl Judit vagy Benke Laci bácsi.

Körülbelül húsz évvel ezelőtt indult el a tévés főzőműsorok forradalma Magyarországon. A kereskedelmi televíziózás megjelenése előtt nem nagyon voltak receptműsorok a tévében, talán csak egy, a Juli suli. Kudlik Júlia a 90-es évek háziasszonyait látta el háztartási praktikákkal és receptekkel. Szerethető és igazán hasznos műsor volt akkoriban, sokan azt főzték ebédre, ami amit a háziasszony készített, még is az ezredforduló hozta el a régi-új főzőműsorok népszerűségét. Mi ezekre emlékszünk vissza szívesen:

Receptklub

Ha azt mondjuk Receptklub, akkor valószínűleg mindenkinek Kovács Lázár és Kaszás Géza jut az eszébe, azonban az 1998. februárjában képernyőre tűzött műsort még nem ők vezették. Az első ételek Balázs Péter színművész és fia, Balázs Bence segítségével születtek. A műsorban a hagyományos ételek mellett különleges külföldi fogások is készültek.

A párost 1999 márciusában Horváth Rozi, fűszerész váltotta, akinek már Kaszás Géza, színész lett a kuktája. Alig egy évet kellett várni, és megérkezett Kovács Lázár, aki mintegy nyolc éven keresztül főzött délelőttönként az RTL Klub nézőinek.

A Kovács-Kaszás páros műsora annyira sikeres lett, hogy nem csak hétköznaponként, hanem vasárnap is készítettek ételeket. Fénykorában több mint egymillióan nézték a Receptklubot, ami ma már szinte elképzelhetetlen nézettségnek számít egy Konyhafőnök esetében. 

Miután Kovács Lázár főszakácsi lehetőséget kapott a washingtoni magyar nagykövetségen, távozott az RTL Klubról, a műsort ezután Kócsa László vette át néhány hónapig, amíg véget nem ért.

A Kovács-Kaszás duó két éve tért vissza a képernyőre. 2018-ban a LiChi TV-n indult műsoruk, Lázár és Géza – A retro konyhasó címmel.

Most a Buday! – Főzzünk együtt!

Buday Péter a Gundel Károly Vendéglátóipari és Szakképző Iskolában sajátította el a gasztronómia alapjait. A 80-as években volt az Alabárdos étterem szakácsa, majd 1995 és 2004 között a Remiz és Kisbuda Gyöngye éttermek séfje. Jelenleg is a gasztronómiában dolgozik. Néhány receptje az oldalunkon is fellelhető:

A tévéképernyőre először a 2003-ban indult Stahl konyhája által került, ahol Majd a Buday! címmel volt a műsor állandó mesterszakácsa. Négy év után megelégelte a másodhegedűs szerepét a tévében, és 2008-ban már saját műsort kapott az MTV-n, Most a Buday! címmel. 

Buday amellett, hogy főzött a műsorban, meglátogatott számára kedves helyeket, és néha még sztárvendégeket is hívott, akikkel valamilyen finom ételt készített.

Laci bácsi konyhája!

A tavaly nyáron elhunyt Benke Laci bácsi ikonikus főzős videóit egyszerűen lehetetlen megkerülni. 1998-99 között Benke Laci bácsit a TV2 séfjeként ismerte meg az ország, több mint 400 adásban szerepelt. Munkásságát a tévéműsor után is folytatta, főzős videóit pedig képtelenség elfeledni a mai napig.

Stahl konyhája

Mindenki meglepődött, amikor Stahl Juditról kiderült, hogy estéként nemcsak a súgógépről képes híreket olvasni, hanem a fakanállal is jól bánik. Saját műsora, a Stahl konyhája 2003-ban indult a TV2-n, és több éven keresztül figyelhették a nézők, hogyan készülnek az egyszerű vagy éppen kicsit bonyolultabb, ínycsiklandozó fogások. Stahl Judit műsora egy kicsit kilóg a retró műsorok sorából, mivel a háziasszony a mai napig aktívan használja ezt a nevet. Stahl Judit könyvkiadót és magazint is alapított, több szakácskönyve is megjelent. A Stahl konyhája jelenleg a LiChi TV-n látható.

Szavazz!

Ti melyik főzőműsort kedveltétek?

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: RTL KLUB/PORT.HU

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!