Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ikonikus és megkerülhetetlen főzős videóival emlékezünk Benke Laci bácsira

Ha azt mondjuk, zöldborsótorta, ribizlis máj, sonkás bundás banán vagy sevillai paella ketchuppal, csak egy valaki juthat eszedbe: Laci bácsi, a hazai tévés mesterszakács!

1998-99 között Benke Laci bácsit a TV2 séfjeként ismerte meg legtöbbünk, holott már 1979-től mesterszakács illetve mestercukrász  volt – arról, hogy szakácsolimpiai bajnoki címe is volt, már nem is beszélünk. Pedig sokan nem vették komolyan egészségtelen, már-már bizarr, ételízesítőkkel felturbózott fogásai és abszurd termékelhelyezési módszerei miatt, később azt írták, nem estek jól neki a kritikák, amiket az utóbbi években kapott, végül úgy gondolta, fel is hagy a főzőműsorok készítésével.

A 70 évesen elhunyt Benke László 1966-ban a Szabadság Szállóban lett hidegkonyhafőnök, ezután a Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem séfhelyetteseként munkálkodott. 1971-ben a Sylvanus Szálló konyhafőnöke. 1972-ben Párizsban a Magyar Ház séfjeként dolgozott, majd hazatérése után, 1974-től a Gundel Károly Vendéglátóipari SzK és SzKI tanára volt 18 évig, ahol „Kiváló pedagógus” kormánykitüntetéssel ismerték el. 1979-ben újra tanulni kezdett, aminek eredménye lett a mesterszakácsi, 1980-ban pedig a mestercukrászi vizsgája.

1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakán végzett. 1981-ben Hollandiában dolgozott. 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. 1992-ben Mátyás Király Éttermet üzemeltette, melyet a „Legjobb Étterem” címmel tüntettek ki – olvasható a Wikipédia oldalán. 1996-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Szövetség életműdíját. 1998-ban a „Chaîne des Rôtisseurs” lovagja. 2000-ben szakácskönyvet adott ki, ezen kívül több szakácskönyv szerzője is. 

Nagyjából két éve Laci bácsi újra előkerült a múltból (a Teletál ételfutár-céget most szintén félretesszük), és valami furcsa kollektív össznépi sokkhatást keltett – mintha egy emberként eszméltünk volna rá, hogy miket és hogyan főzött nekünk majdnem két évtizeden át. A késő-szocializmus és a korai 90-es évek lenyomatát szigorúan megőrizve MINDENBE ételízesítőt tett (igen, a polipra is), imádta a fehérborsot, a különleges kreaciókat és kombókat (pl. görögdinnye + máj, tejszínhab + zöldborsókrém, sonka + banán, lásd: fenti videó), és előszeretettel öntött b á r m i r e ketchupot. A paellára is. Amit Sevillában tanult. 

Huncut humora, autentikus szakácstermete és kerekded arcát egy ország kedvelte, de valljuk be, az 'újhullámos', 'modern', 'haladó' és 'minőségi' jelzőket nagyon messziről nézve sem foghatjuk rá.

Abszolút kedvencünk pedig a bizarr és nyomasztó, élére állított vanília-jégtömbökből, az azok oldalára tapasztott piskótatésztából készült és fura fehér krémmel bekent sült fagyitortája volt, itt nézheted meg videón:

 

Utolsó főzőműsorát pénteken tették fel a Youtube-csatornára, ezen kókusztejes zöldborsó főzeléket készített el.

...és ezeket ismered már?

A hivatalos youtube-oldal itt elérhető.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!