Elkészült a színváltós fagyi

A fagyit az íze és a frissítő hatása miatt kedveljük így nyáron. Most azonban kapunk még egy okot, ami miatt rajonghatunk ezért az édességért.

Egy spanyol fizikus, Manuel Linares elkészítette a világ első színváltós fagyiját. A Xamaleón névre hallgató gyümölcsös finomság sötét, a levendula virágára hasonlító színnel indít, de ahogy nyaljuk egyre jobban világosodik ki, a végén pedig már rózsaszínű öltözetben pompázik.

Fagyit készítenél otthon? Itt egy recept!

Bár a feltaláló nem avatott be a hozzávalókba, annyit elárult, a színváltás ugyanazon a mechanizmuson alapszik, mint más élelmiszerek esetén. A levegő és a hőmérséklet hatására több ennivaló is oxidálódik, és megváltoztatja a színét, gondoljunk csak például az almára, amely percek alatt megbarnul, ha félbevágva az asztalon felejtjük.

Ebben az esetben a fagyi a nyálunk és a levegő hőmérsékletének hatására cseréli ki színeit. A találmány egyébként nem egyedülálló, hiszen tavaly már a sötétben világító fagyit is megalkották ötletes britek.

Az alábbi képen látható a színskála két vége, amelyek között a spanyol gyümölcsfagyi elmozdul:

(via HuffingtonPost)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek