Elkészült a színváltós fagyi

A fagyit az íze és a frissítő hatása miatt kedveljük így nyáron. Most azonban kapunk még egy okot, ami miatt rajonghatunk ezért az édességért.

Egy spanyol fizikus, Manuel Linares elkészítette a világ első színváltós fagyiját. A Xamaleón névre hallgató gyümölcsös finomság sötét, a levendula virágára hasonlító színnel indít, de ahogy nyaljuk egyre jobban világosodik ki, a végén pedig már rózsaszínű öltözetben pompázik.

Fagyit készítenél otthon? Itt egy recept!

Bár a feltaláló nem avatott be a hozzávalókba, annyit elárult, a színváltás ugyanazon a mechanizmuson alapszik, mint más élelmiszerek esetén. A levegő és a hőmérséklet hatására több ennivaló is oxidálódik, és megváltoztatja a színét, gondoljunk csak például az almára, amely percek alatt megbarnul, ha félbevágva az asztalon felejtjük.

Ebben az esetben a fagyi a nyálunk és a levegő hőmérsékletének hatására cseréli ki színeit. A találmány egyébként nem egyedülálló, hiszen tavaly már a sötétben világító fagyit is megalkották ötletes britek.

Az alábbi képen látható a színskála két vége, amelyek között a spanyol gyümölcsfagyi elmozdul:

(via HuffingtonPost)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek