Elkészült a színváltós fagyi

A fagyit az íze és a frissítő hatása miatt kedveljük így nyáron. Most azonban kapunk még egy okot, ami miatt rajonghatunk ezért az édességért.

Egy spanyol fizikus, Manuel Linares elkészítette a világ első színváltós fagyiját. A Xamaleón névre hallgató gyümölcsös finomság sötét, a levendula virágára hasonlító színnel indít, de ahogy nyaljuk egyre jobban világosodik ki, a végén pedig már rózsaszínű öltözetben pompázik.

Fagyit készítenél otthon? Itt egy recept!

Bár a feltaláló nem avatott be a hozzávalókba, annyit elárult, a színváltás ugyanazon a mechanizmuson alapszik, mint más élelmiszerek esetén. A levegő és a hőmérséklet hatására több ennivaló is oxidálódik, és megváltoztatja a színét, gondoljunk csak például az almára, amely percek alatt megbarnul, ha félbevágva az asztalon felejtjük.

Ebben az esetben a fagyi a nyálunk és a levegő hőmérsékletének hatására cseréli ki színeit. A találmány egyébként nem egyedülálló, hiszen tavaly már a sötétben világító fagyit is megalkották ötletes britek.

Az alábbi képen látható a színskála két vége, amelyek között a spanyol gyümölcsfagyi elmozdul:

(via HuffingtonPost)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cukormentes bonbonok

A méz helyett is használhatunk folyékony édesítőt, vagy eritritet, negyedannyi édesítőt is. Ha nagyobb a család dupla, tripla adagban is érdemes elkészíteni.

Címlapról ajánljuk

5 pékség és kávézó, ahol mindig jó ár-érték arányú, isteni...

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, de mind tudjuk, hogy nincs mindig időnk leülni a terített asztalhoz, és ráérősen falatozni. Azoknak, akik ennek ellenére nem szeretnének lemondani egy ízletes napkezdésről, mutatunk öt pékséget és kávézót, ahol isteni kávéval és finom péksütivel készülnek azok kedvéért, akik korán kezdik a napot.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...