Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elképesztő: rákpáncélból készítenek bioműanyagot az eldobható plasztikzacsik helyett

Döbbenet, hogy hol tartunk - egyetlen hozzávalót kevernek a rákok páncéljából kivont kitinhez, és kész is a biozacskó!

4 designer (Ed Jones, Insiya Jafferjee, Amir Afshar és Andrew Edwards) fogta magát, és feltalált egy eljárást, ami tengeri rákok levetett, (étteremben) eldobott páncéljából készít biológiailag lebomló és újrahasznosítható bio műanyagot.

Ezt láttad már?

"Nem hiszek a lebomló műanyagokban"– A Zero Hero webshop alapítójával, Gyarmati Dettivel beszélgettünk

A projekt neve Shellworks, az általuk előállított, papír vékonyságú bio műanyag pedig tökéletes alternatíva lehet az egyszer használatos, száz évek alatt lebomló plasztik tárgyak helyett.

Az anyag egyébként ecet és kitin keveréke - utóbbi többek közt a rákok (és egyéb ízeltlábúak) páncéljának, illetve a gombák sejtfalainak alkotóeleme, és a természetben a 2. leggyakrabban előforduló, rostos biopolimer anyag. Ahhoz, hogy a kitint újrafelhasználják, kémiai úton kell kivonni az ízeltlábúak páncéljából - ehhez fejlesztette ki saját metódusát és szerkezeteit a 4 feltaláló.

Végül 5 különböző szerkezetet találtak fel (Shellyt, Sheetyt, Vaccyt, Dippyt és Drippyt), melyek segítségével a levetett, feleslegessé vált rákok páncélját alakítják át különböző használati tárgyakká adalékok hozzáadása nélkül - hogy az anyag valóban könnyen lebomló és újra felhasználható maradjon. 

Az előállított termékek között szerepelnek ételhordásra alkalmas szatyrok, kis tárolók, önmagukat fertőtlenítő kaspók növényeknek vagy anti-bakteriális gyógyszeres levelek is.

Az újszerű anyag attól függően, hogy milyen arányban elegyítik benne a hozzávalókat, különböző célokra alkalmas, különféle tulajdonságokkal: variálható keménységgel, rugalmassággal, vastagsággal, külső megjelenéssel.

Ö R Ö K   K Ö R F O R G Á S

Az újonnan létrehozott tárgyakat (illetve a megmaradt felesleget) később vissza tudják alakítani formázatlan, folyékony bioműanyaggá (a Drippy nevezetű szerkezettel), így tulajdonképpen biztosítják az örök újrafelhasználás lehetőségét.

Legvégső esetben, szintén eredeti, folyékony formájában pedig biotrágyaként is felhasználhatják - egyszerűen a növényekre locsolva.

Tökéletes. És a hozzá készített videó is az:

Ezt láttad már az ízHUSZÁRon?

Műanyag tárolódobozok, amik okosabbak, mint te!

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!