Elképesztő, mennyi ideig képes életben maradni a koronavírus ezeken a tárgyakon

Úgy tűnik, sokkal tovább képes életben maradni a vírus, mint az eddig hittük.

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatói úgy vélik, hogy az elsősorban az emberek köhögése, tüsszentésevagy beszéde nyomán terjedő vírus az eddig feltételezettnél jóval hosszabb ideig életképes marad felületeken - idézi az MTI.

Kiderült, hogy miközben az influenzavírus 17 napig marad életben 20 Celsius-fokon sima felületeken, addig a Covid 28 napig is életképes lehet ugyanilyen körülmények között. Ilyen tárgyak például a bankjegyek, a mobiltelefonok képernyői, illetve a friss és a fagyasztott élelmiszerek.

„A vírus életképessége idejének megállapítása segít minket abban, hogy pontosabban előrejelezzük és csökkentsük terjedését, jobban megvédjük az embereket" - idézte Larry Marshallt, a CSIRO vezérigazgatóját a BBC News.

A friss kutatás szerint a magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig él, 40 fokon például 24 órán belül elveszíti fertőzőképességét bizonyos felületeken. Az ausztrál kutatók közzétették továbbá, hogy vizsgálatuk alátámasztotta azt a korábbi kutatást, hogy a vírus képes életben maradni friss vagy fagyasztott élelmiszeren.

via GIPHY

A kutatók közölték, hogy a SARS-Cov-2-vírus azon képessége, hogy életben marad rozsdamentes acélon hűvösebb körülmények között, megmagyarázhatja a tömeges megbetegedés kitörésétpéldául a húsüzemekben, a hideg tárolólétesítményekben. Világszerte több ezer dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív vágóhidakon és húsfeldolgozókban. Korábban feltételezték a kutatók azt is, hogy a dolgozók egymáshoz való közelsége, a nedves, párás környezet és a hangos gépek miatt az egymás közötti kiabálás szükségessége okozza a tömeges fertőzést ezeken a munkahelyeken.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek