Életmódváltásba kezdenél? Jobb, ha tudod, hogy e nélkül elkezdeni sem érdemes!

A sikeres életmódváltást már a legelején meg kell alapozni, hűbelebalázs módra nem fog menni.

Ahogy múlt heti cikkünkben mi is hírül adtuk, a Házipatika.com két újságírója: Andi és Sanyi belevágnak egy három hónapos életmódváltó programba. Útjukon mentorként egy edző, és dietetikusként én kísérem őket.

Ha igazán jól szeretnétek csinálni az életmódváltást, akkor bármit is gondoltok a saját kiinduló állapototokról, érdemes mind általános egészségügyi, mind étrendi, mind fittségi állapotfelmérést végeztetni - természetesen szakemberrel. Nézzük, hogy működik ez a gyakorlatban!

Állapotfelmérés a dietetikusnál

Andi és Sanyi életmódváltását is természetesen egy állapotfelméréssel kezdtük, ahol az alábbiakat tekintettük át.

 • Személyes adatokat: nem, életkor, testmagasság, testtömeg.
 • Testösszetételt mértünk - azaz nem csak arra voltunk kíváncsiak, hogy hány kg-t mutat a mérleg, hanem arra is, hogy a páciensek testtömegének hány százalékát alkotja a vázizomzat, a zsírszövet, ill. speciálisan az ún. zsigeri zsírszövet aránya. Ez a mérés történhet gépi vagy kézi eszközzel - mi most gépi eszközzel mértük. A mérések is visszaigazolták, hogy valóban itt az ideje az életmódváltásnak - mind Andinak, mind Sanyinak magas a testzsírszázaléka. Egy jól összeállított életmódváltás során ideális esetben a zsírszövet (és a zsigeri ~) aránya csökken, míg az izomszövet aránya változatlan marad, esetleg nő.
 • Megállapítottuk a testtömegindexet, azaz a BMI-t - ez az érték mind Andi, mind Sanyi esetében a normál tartomány fölé esett.
 • Felmértük a jelenlegi egészségi állapotot - azaz, hogy Andi és Sanyi élnek-e valamilyen krónikus betegséggel (pl. inzulinrezisztencia, szív- és érrendszeri-, emésztőrendszeri-), áttekintettük korábbi betegségeiket, gyógyszeres kezeléseket. Mivel mindketten fiatalok (30 év alattiak), szerencsére krónikus betegségek még nem merültek fel - de persze ez is az egyik hosszú távú cél, hogy ezek minél tovább elkerüljék őket.
 • A konzultáció során kiderült, hogy egyikük sem él (diagnosztizált) táplálékallergiával vagy -intoleranciával.
 • Áttekintettük jelenlegi étkezési szokásaikat is: hányszor étkeznek egy nap, hol kerül sor ezekre az étkezésekre, maguk készítik-e az ételeket vagy készen vásárolják, rendelik, mennyi folyadékot és mit fogyasztanak egy nap, szoktak-e nassolni, vannak-e olyan alapanyagok, ételek, amelyeket nem fogyasztanak szívesen, esetleg panaszt okoznak, illetve vannak-e kedvenceik. Andi is és Sanyi is irodai munkát végeznek, hétköznapi étkezéseik rendszeresen a közeli étterem, illetve büfé kínálatából kerülnek ki.
 • Átbeszéltük korábbi fogyókúrás tapasztalataikat, eredményeiket, nehézségeiket. Sanyi még nem próbálkozott fogyókúrával, Andinak azonban volt már pár évvel ezelőtt egy életmódváltó próbálkozása, amelynek során egészségesebb étrendre való átállással, és heti 3-4 rendszeres mozgással a súlya nem különösebben csökkent, de a teste tónusosabb lett, centikben látszott inkább az eredmény, 2-3 ruhamérettel kisebb ruhákat tudott venni.
 • Átbeszéltük a fizikai aktivitási szokásaikat, bár ezek most, az életmódváltó program során fognak változni, hiszen edző mentoruk segítségével fokozni fogják mindennapjaikban a testmozgások mennyiségét.
 • Végiggondoltuk a hétköznapi ill. hétvégi életmódjukat: mikor kelnek, fekszenek, ülő- vagy fizikai munkát végeznek, egyedül vagy családdal élnek, pörgős vagy inkább egy helyben ülős munkarendben élnek-e, van-e lehetőségük, szándékuk, képességük, hogy főzzenek, csomagoljanak maguknak.
 • Megbeszéltük az élelmiszervásárlási szokásaikat, lehetőségeiket - piacon, boltban, szupermarketben szeretnek-e inkább vásárolni.
 • Átbeszéltük a kitűzendő reális célokat.

Az étkezési napló

Ha tudunk a dietetikussal előre konzultálni, valószínűleg kérni fogja, hogy vigyünk magunkkal/küldjünk neki előre el egy 3-5 napos ún. étrendi naplót. Ez a napló tartalmazza az adott időszakban elfogyasztott ételek és italok felsorolását, a fogyasztás időpontjával, az adott étel mennyiségével. Fontos, hogy ez a napló mindig őszinte legyen, nem kell eltitkolni semmit, hiszen ez segít a szakembernek megállapítani az aktuális étrendi pozitívumokat és hiányosságokat, a szükséges módosítási pontokat.

Andi és Sanyi is írtak nekem egy-egy 5 napos étrendi naplót, amiből az alábbi hiányosságok derültek ki:

 • Mindkettejüknél viszonylag rendszeres (szinte mindennapos) a nassolás - kinek csoki, kinek tökmag.
 • Sanyinál biztosan át kell gondolni a reggeli kérdését, mert most az ébredéséhez képest túl későn kerül erre sor - mivel vidékről ingázik.
 • Mindkettejüknél feladat lesz a rendszeres, napi 4-5-szöri étkezésből álló napi ritmus kialakítása.
 • Mindketten a helyi menza kínálatából választanak ebédet - ez sajnos nem kedvez az egészséges, kordában tartott kalóriatartalmú étrend összeállításának. Itt majd közösen kell áttekintsük a választási lehetőségeket.
 • Mindkettejüknél szerepel majonézes saláta az étrendben - ami szintén nem túl jó választás magas kalória- és zsírtartalmuk miatt.
 • Sajnos egyikőjük sem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget.
 • És mindkettejüknek oda kell figyelniük a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitelre.

Következő lépésként áttekintjük az életmódváltáshoz szükséges kiinduló étrendi változtatások körét - ezekről a jövő héten írok majd bővebben.

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket is!:

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek