Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Életmódváltás? 3+1 tipp, hogy ne add fel!

Az életmódváltás néha igencsak nehéznek tűnik, van, amikor úgy érezzük, elég volt. Adunk most néhány tippet, hogy miként tudod fenntartani a motivációdat.

Hányszor határoztad már el, hogy holnaptól életmódot váltasz? Nem eszel többé egészségtelen ételeket és rendszeresen sportolni fogsz? Tele célokkal, lelkesen bele is vágtál, de valamiért mégsem tartott ki a motiváció a célod eléréséig, ezért valahol útközben feladtad.

Néhány tipp arról, mit lehet tenni azért, hogy a lelkesedés akár éveken keresztül is kitartson.

1. Pontosan határozd meg a céljaidat!

Bár egyszerűnek hangzik, az egészséges életmód megtartása egyáltalán nem könnyű kihívás.  Éppen ezért egyetlen életmódváltás sem lehet hosszútávon sikeres, ha nem vagy elég motivált ahhoz, hogy hónapokon, vagy akár éveken keresztül, minden egyes nap odafigyelj a táplálkozásodra és rendszeres sportolj.

Nyilván mindenkinek vannak nagyobb céljai, ami miatt elkezd egészségesebben élni, mint korábban. Ez lehet a fogyás, egy verseny, az egészség megőrzése, a gyógyulás, vagy akár egy kisbaba megfoganása is. Ezek azonban mind hosszútávú célok, melyek eléréséhez bizony idő kell. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyenek rövid távú (rész)céljaid is, amiket gyorsabban meg tudsz valósítani, így sokkal könnyebb megőrizni a kezdeti lelkesedést, hiszen így mindig lesz egy kis sikerélményed, ami segít továbblendülni a nehezebb időszakokon.

Tipp

Tehát érdemes a célokat rövidtávú, középtávú és hosszútávú szakaszokra bontani. Ehhez írd fel egy papírra az összes célodat, amit életmódváltással szeretnél elérni. Ha például fogyni szeretnél 20 vagy akár 30 kg-t, akkor írd fel azt is, hogy heti szinten milyen változásokat szeretnél látni magadon.

2. Ne várj csodára!

A célmeghatározásnál nagyon figyelj arra, hogy reális célokat tűzz ki magadnak. Amennyiben rövid időn belül akarsz óriási eredményeket elérni, valószínűleg csalódni fogsz, mivel ha a céljaid nem reálisak, nem tudod megvalósítani, így az egész életmódváltást kudarcként éled meg. Nem lehet két hét alatt 10 kg-t testzsírból lefogyni, ahogy a maratonra sem lehet felkészülni két hét alatt még egy gyakorlott futónak sem.
Nincsenek csodák, a valódi eredményekhez idő, türelem, odafigyelés, megfelelő táplálkozás és rengeteg edzésmunka kell.

Azokban a pillanatokban, amikor mégis inkább feladnád az egészet, mindig gondolj arra, hogy miért csinálod mindezt. Gondold végig, miért szeretnél változtatni az életeden!

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

3+1 otthon is elvégezhető gyakorlat a feszes fenékért

3. Szeresd!

Hosszútávon semmihez nem lehet ragaszkodni, amit az ember nem szeret. Igaz ez a mozgásra és a táplálkozásra is. Ha folyton olyan ételeket eszel, amiket nem szeretsz, és olyan mozgásformákkal edzel, melyek élvezet helyett csak szenvedést jelentenek számodra, szinte biztos, hogy idő előtt fel fogod adni az egészet. Egy kiegyensúlyozott diétába rengeteg különböző étel belefér, egyáltalán nincs szükség arra, hogy olyan ételeket egyél, amiket nem szívesen fogyasztasz el. Azt gondolom, hogy manapság az egészséges táplálkozás kifejezetten érzékeny terület, ezért mindenképpen érdemes kikérni egy dietetikus tanácsát.

A sportban szintén nagyon fontos, hogy  olyan mozgásformát válassz, ami tetszik és jól érzed magad benne. Fontos, hogy élvezd a mozgást és ne csak nyűgként tekints rá. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem kell megerőltetni magad az edzéseken és nem kell újabb és újabb kihívások elé nézni. Hiszen csak akkor tudsz fejlődni bármilyen sportban, ha képes vagy kilépni a komfort zónádból.

+1. Tartozz egy csapathoz, akikkel együtt küzdhetsz!

Elképesztő motivációs ereje van annak, hogy ha valaki talál magának egy olyan közösséget, amelynek tagjaival ugyanazokért a célokért küzdenek. Akik értik egymás nehézségeit, mindent meg tudnak beszélni és pont ezért elképesztő erővel képesek motiválni egymást. Sőt, ha kell egy szempillantás alatt át is lendítik a másikat a holtpontról.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!