Végre itt egy élelmiszer, aminek biztos nem fog nőni az ára

Még az aszály ellenére is nagyon jó lett az idei almatermés mennyisége, ráadásul az egyre minőségibb almatermesztésnek köszönhetően az ez évi gyümölcsfelhozatal is kiválónak számít.

A kiváló magyar almának és a szintén remek minőségű lengyel importnak köszönhetően szinte biztos, hogy az alma esetében nem kell áremelkedésre számítani. Ahogy az index.hu írja, főként a fiatal és öntözőberendezéssel ellátott almaültetvények vészelték át jól a száraz nyarat, az idősebb kertekben azonban kevés alma termett, amely főleg az ipari feldolgozóknak okoz nehézséget Takács Ferenc, a Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB alelnöke.

Akár csökkenhet is az alma ára

A szakértő az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a megfelelő alapanyaghiány miatt nehéz dolguk lesz az üzemeknek, a magyar termés viszont ma már – a régmúlttal ellentétben – nem ipari felhasználásra készül. Elmondása szerint a magyar alma hatvan százaléka évtizedeken keresztül ipari célra hasznosult, a helyi gazdák azonban a minőségi almatermesztés felé fordultak, mellyel együtt csökkent az ipari termelés mennyisége.

Takács Ferenc meglátása szerint bár a magyar alma minősége semmivel sem rosszabb, mint az olasz, osztrák vagy német termények, mégsem versenyképes az európai piacon, ahogy ő fogalmaz:

Mennyiségileg ugyanis nem termelünk annyit, hogy a nagy piacokra 12 hónapon keresztül azonos minőségben exportáljunk.

Egyre több a lengyel alma Magyarországon, hiszen Lengyelország Európa legnagyobb almatermesztője. A gazdasági válság miatt az ország kelet felé irányuló exportja korlátozottabb, így a termény nagy része Európában marad, a többlet miatt pedig a hazai árak is csökkenhetnek az alma esetében.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?