Egysztárétel – Görög Zita isteni sajtos-lazacos bagelt készített, és gyerekkori tízórai-kalandjairól is mesélt

Zita és családja nagyon figyel az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, és ez akkor is igaz, ha a gyerekek tízóraijáról van szó.

Mint a legtöbb iskolás, Zita gyerekei is a menzán ebédelnek, melynek menüjét gondos anyaként Zita előre át szokta nézni. Ha pedig úgy látja, olyan tétel kerül sorra, amit a gyerekek nem szeretnek, akkor besegít a tízóraigyártásba, hogy biztosan legyen velük fogukra való, laktató táplálék a suliban.

Az ilyen alkalmakat leszámítva azonban nagyobb, tinédzserkorú gyerekei már maguk állítják össze a tízórais dobozukat. Zita szerint fontos, hogy ebben a korban már legyenek ennyire önállóak, így „anyatitkárság bezár”, ahogy Zita fogalmaz. Persze ha nagyon zsúfolt a nap, mert például nulladik órára sietnek, akkor ő is besegít a készülődésbe.

Görög Zita csodás szendvicsének receptjét ITT találjátok

A konyhánkban Zita ezúttal egy könnyed, lazacos-sajtos bagelt készített, ami akár ebédként vagy hétvégi villásreggeliként is megállná a helyét.

A bagelt először egy olívabogyós krémsajttal kente meg, erre tépkedett füstöltlazac-darabkákat, salátát és kétféle Ammerlander-sajtot. A Jadegut krémessége és karakteressége remekül illik a lazachoz, míg a Fokhagymás sajt a fűszeressége miatt passzol tökéletesen ebbe a szendvicsbe.

Zita és a lazacos-sajtos bagel, pontos recept itt

Főzés közben Zita egy vicces, tízóraival kapcsolatos gyerekkori kalandját is elmesélte. Történt ugyanis, hogy valahogy hatalmas mennyiségű téli szalámira szert tett a család, így mindig ez került Zita tízóraira kapott szendvicsébe. Pár hónap elteltével azonban már nemcsak unta, de el se tudta cserélni az osztálytársakkal a szendvicset, így hazaérve mindig elrejtette a kád alá a fürdőszobában. Ez jó ideig így, ment mire egy felújítás alkalmával kiderült a turpisság – na meg hogy honnan jön időnként a fura szag. 

Bagel, benne minden földi jóval

Egy biztos, ez a lazacos bagel nem fog hasonló sorsra jutni! A szendvics mellé egy villámgyors salátát is készített Zita, ebbe fodros rosso verde, paradicsom, pirított fenyőmag és kevés tökmagolaj került, utóbbi ugyanis nagylánya kedvence.

És persze nem teljes a tízórai egy kis nassolnivaló nélkül: az egészség jegyében kakaós kölesgolyó és dió került a dobozokba. A kölesgolyó szintén egy kedves gyerekkori emlék Zita számára, akinek apukája egy időben kölesgolyógyárban dolgozott, így az oviban sosem volt hiány a sós, extrudált snackből.

Görög Zita lazacos-sajtos bageljének pontos receptjét itt találjátok.

Címlapról ajánljuk

Ezekről a helyekről vehetsz friss, minőségi és helyi élelmiszert

A jelenlegi bonyolult gazdasági helyzetben viszonylag nehéz fenntartani a korábban megszokott vásárlási szokásainkat. Azonban, ha nem szeretnénk teljesen elengedni a friss, helyi és megbízható alapanyagokon alapuló, egészséges táplálkozást, szerencsére megtehetünk bizonyos lépéseket. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a közösségi gazdaságok megismerését és támogatását ajánlja, ugyanis ezekben lehet a megoldás a jövőre nézve.

Nosalty

További cikkek