Egyre kevesebb tojást fogyasztunk

A termelők egyre kevesebb pénzért tudják értékesíteni a tojást, ettől azonban a fogyasztók számára nem lesz olcsóbb.

A novemberi nyolcszázalékos áresés után az elmúlt hetekben tovább csökkent a tojás termelői ára, jelenleg alig haladja meg a darabonként 20 forintot – írja a Magyar Idők csütörtöki számában.

A lap idézi Végh Lászlót, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnökét, aki szerint az árcsökkenés mögött az egész Európai Uniót érintő túltermelés és a karácsonyi bevásárlások utáni általános kereslet-visszaesés áll. Az ágazat szereplői borúlátóak, várakozásaik szerint a tojásfogyasztás egész évre csökkenő pályára állhat.

A lap szerint a fogyasztók nem biztos, hogy megérzik a változást, mivel a kereskedők által alkalmazott jelentős, 15-25 forintos árrés miatt általában eltűnik az árkülönbség. Végh László a lapnak elmondta: a termelők nagy készletekkel kezdték az új évet, a túltermelést pedig az állatállományok kivágásával sem tudták mérsékelni, mivel szűkösek a vágóhídi kapacitások és visszaesőben van a hús iránti kereslet is.

A lap ismerteti az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatait is, amelyek szerint a magyar árak igen alacsonyak uniós összehasonlításban. Míg november végén Magyarországon 21,5 forintba került egy tojás, addig Szlovákiában 24, Ausztriában 34, Lengyelországban 26 forintot adtak a kereskedők érte.

Posírozott tojás

Szeretünk vasárnapokon tojást reggelizni, ma posírozva került az asztalra. Posírozáskor különösen fontos, hogy minél frissebb tojásokat használjunk. A mindentudó Szakácsok ...

(MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...