Egyre kevesebb tojást fogyasztunk

A termelők egyre kevesebb pénzért tudják értékesíteni a tojást, ettől azonban a fogyasztók számára nem lesz olcsóbb.

A novemberi nyolcszázalékos áresés után az elmúlt hetekben tovább csökkent a tojás termelői ára, jelenleg alig haladja meg a darabonként 20 forintot – írja a Magyar Idők csütörtöki számában.

A lap idézi Végh Lászlót, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnökét, aki szerint az árcsökkenés mögött az egész Európai Uniót érintő túltermelés és a karácsonyi bevásárlások utáni általános kereslet-visszaesés áll. Az ágazat szereplői borúlátóak, várakozásaik szerint a tojásfogyasztás egész évre csökkenő pályára állhat.

A lap szerint a fogyasztók nem biztos, hogy megérzik a változást, mivel a kereskedők által alkalmazott jelentős, 15-25 forintos árrés miatt általában eltűnik az árkülönbség. Végh László a lapnak elmondta: a termelők nagy készletekkel kezdték az új évet, a túltermelést pedig az állatállományok kivágásával sem tudták mérsékelni, mivel szűkösek a vágóhídi kapacitások és visszaesőben van a hús iránti kereslet is.

A lap ismerteti az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatait is, amelyek szerint a magyar árak igen alacsonyak uniós összehasonlításban. Míg november végén Magyarországon 21,5 forintba került egy tojás, addig Szlovákiában 24, Ausztriában 34, Lengyelországban 26 forintot adtak a kereskedők érte.

(MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek