Egyél kevesebbet!

Sok mindenre odafigyelünk már, ha táplálkozásról van szó, de vajon gondoltunk-e arra, hogy az is számít, mit és mennyit eszik az az ember, akivel éppen ebédelünk?

Miért esznek úgy az emberek, ahogy? Az étkezési szokásokat a környezet és a szociális normák is nagyban befolyásolják - a modern kutatások eredményei folyamatosan járulnak hozzá az emberek egészségesebb életmódjához, így csökkentve többek közt az elhízás következtében kialakuló betegségek kockázatát.

Tizenöt különböző tanulmány eredményeit összesítve arra jutottak a kutatók, hogy az embereket nagyban befolyásolja, ha mások sokat esznek körülöttük - így ők is hajlamosabbak többet enni a szokásosnál, ha azonban szomszédjuk eleve kis adagot kap rendeléskor, zokszó nélkül azt tekintik normálisnak. A közösségi nyomás működik, környeztünk túl könnyen befolyásol minket. Azt az ételt (és ételadagot) fogadjuk el normálisnak, mely által azonosulni tudunk az adott csoporttal, annak elvárásaival - mindez persze a nem tudatos cselekvés szintjén történik.

A tanulmány a metaanalízis módszerével készült, és arra jutott, hogy a hirdetéseknek ízlésformáló erejüknél fogva sokkal inkább az egészséges ételeket fogyasztó emberekre kellene fókuszálniuk, jóra buzdítva a célközönséget is - a kulturálisan elfogadott (a médiában is közölt) normák ugyanis óriási erővel képesek befolyásolni az embereket. Kimutatták, hogy az elhízás “a szociális kapcsolatokon keresztül is elterjed” - hasznos tehát tisztában lenni ezekkel a tényezőkkel, melyek a napi étkezéseinket, ezáltal az egészségünket és életünket is nagyban befolyásolják.

(via HuffingtonPost)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek