Egyél kevesebbet!

Sok mindenre odafigyelünk már, ha táplálkozásról van szó, de vajon gondoltunk-e arra, hogy az is számít, mit és mennyit eszik az az ember, akivel éppen ebédelünk?

Miért esznek úgy az emberek, ahogy? Az étkezési szokásokat a környezet és a szociális normák is nagyban befolyásolják - a modern kutatások eredményei folyamatosan járulnak hozzá az emberek egészségesebb életmódjához, így csökkentve többek közt az elhízás következtében kialakuló betegségek kockázatát.

Tizenöt különböző tanulmány eredményeit összesítve arra jutottak a kutatók, hogy az embereket nagyban befolyásolja, ha mások sokat esznek körülöttük - így ők is hajlamosabbak többet enni a szokásosnál, ha azonban szomszédjuk eleve kis adagot kap rendeléskor, zokszó nélkül azt tekintik normálisnak. A közösségi nyomás működik, környeztünk túl könnyen befolyásol minket. Azt az ételt (és ételadagot) fogadjuk el normálisnak, mely által azonosulni tudunk az adott csoporttal, annak elvárásaival - mindez persze a nem tudatos cselekvés szintjén történik.

A tanulmány a metaanalízis módszerével készült, és arra jutott, hogy a hirdetéseknek ízlésformáló erejüknél fogva sokkal inkább az egészséges ételeket fogyasztó emberekre kellene fókuszálniuk, jóra buzdítva a célközönséget is - a kulturálisan elfogadott (a médiában is közölt) normák ugyanis óriási erővel képesek befolyásolni az embereket. Kimutatták, hogy az elhízás “a szociális kapcsolatokon keresztül is elterjed” - hasznos tehát tisztában lenni ezekkel a tényezőkkel, melyek a napi étkezéseinket, ezáltal az egészségünket és életünket is nagyban befolyásolják.

(via HuffingtonPost)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!