Egyél kevesebbet!

Sok mindenre odafigyelünk már, ha táplálkozásról van szó, de vajon gondoltunk-e arra, hogy az is számít, mit és mennyit eszik az az ember, akivel éppen ebédelünk?

Miért esznek úgy az emberek, ahogy? Az étkezési szokásokat a környezet és a szociális normák is nagyban befolyásolják - a modern kutatások eredményei folyamatosan járulnak hozzá az emberek egészségesebb életmódjához, így csökkentve többek közt az elhízás következtében kialakuló betegségek kockázatát.

Tizenöt különböző tanulmány eredményeit összesítve arra jutottak a kutatók, hogy az embereket nagyban befolyásolja, ha mások sokat esznek körülöttük - így ők is hajlamosabbak többet enni a szokásosnál, ha azonban szomszédjuk eleve kis adagot kap rendeléskor, zokszó nélkül azt tekintik normálisnak. A közösségi nyomás működik, környeztünk túl könnyen befolyásol minket. Azt az ételt (és ételadagot) fogadjuk el normálisnak, mely által azonosulni tudunk az adott csoporttal, annak elvárásaival - mindez persze a nem tudatos cselekvés szintjén történik.

A tanulmány a metaanalízis módszerével készült, és arra jutott, hogy a hirdetéseknek ízlésformáló erejüknél fogva sokkal inkább az egészséges ételeket fogyasztó emberekre kellene fókuszálniuk, jóra buzdítva a célközönséget is - a kulturálisan elfogadott (a médiában is közölt) normák ugyanis óriási erővel képesek befolyásolni az embereket. Kimutatták, hogy az elhízás “a szociális kapcsolatokon keresztül is elterjed” - hasznos tehát tisztában lenni ezekkel a tényezőkkel, melyek a napi étkezéseinket, ezáltal az egészségünket és életünket is nagyban befolyásolják.

(via HuffingtonPost)

Címlapról ajánljuk

További cikkek