Egyél húst, amíg nem túl drága!

Tudtad, hogy egy kiló marhahús előállításához 15 ezer liter víz kell? Vajon mit jelent ez egyre fogyó vízkészleteink tükrében? Valószínűleg azt, hogy drágább lesz minden.

A bolygónk víztartalékai vészesen csökkennek, ennek pedig már évtizedeken belül drámai hatásai lehetnek az élelmiszerárak tekintetében. Itt legfőképpen olyan tápanyagokra gondolunk, amelyek előállításához hatalmas mennyiségű víz szükséges. Bármennyire is meglepő, ezek nem mindig a nagy víztartalmú ételek, hanem olyanok, mint a hús, a kávé vagy épp a kenyér.

Amikor ránézünk egy szelet kenyérre vagy egy marhabélszínre, bizonyára nem az ivóvíz jut eszünkbe, pedig ezek előállításához igen sok víz szükségeltetik. Egy kilogramm marhahúshoz például 90 kádnyi, azaz 15 ezer liter víz kell, beleszámolva ide a takarmány termeléséhez, az állat felneveléséhez, majd a hús feldolgozásához használt vízmennyiséget. A természetes körülmények között nevelt szarvasmarha nagyságrendekkel kevesebbet él fel ebből a folyékony csodából, mint nagyüzemi kollégái.

Egy kilónyi sertéshús "csak" 5500 liter vizet használ el, a csirke pedig még ennél is környezetkímélőbb, pusztán 4000 liter víz szükséges kilójához.

Hasonló a helyzet a kávéval és a teával is. Ráadásul ezek épp azokban a régiókban őshonosak - például Közép-Afrika, Távol-Kelet és Dél-Amerika -, amelyeket a legjobban sújtani fogják a már most is érezhető szárazsághullámok. Idén tavasszal például a Föld kávékészletének egyharmadát adó Brazílián söpört végig a szárazság, április-májusban ennek következtében a fekete ital ára is megugrott. A floridai szárazság a narancs árára volt hasonló hatással.

Az elkövetkező évtizedekben ilyen árhullámzásoknak leszünk áldozatai – az egyre súlyosbodó vízproblémák pedig egyre magasabbra fogják tolni az egyes élelmiszerek költségeit. Szóval élvezzük a kávét, amíg megengedhetjük magunknak!

(via The Guardian)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek