Diótörő

A dió legnagyobb ellensége az avasodás. Most megtudhatod, hogyan kerülheted el, hogy tönkremenjen az értékes csonthéjas, és azt is, mire kell figyelni vásárlásakor!

Dióvásárlás: légy résen!

Nem mindenkinek díszeleg a kertjében egy vén diófa, és nem mindig kap ajándékba az ember egy szatyor diót, így olykor kénytelenek vagyunk vásárolni. Dió beszerzésekor érdemes körültekintőnek lenni, egyre több olyan esetről lehet hallani ugyanis, hogy az árusok trükköznek: nem éppen friss diót próbálnak meg eladni, vagy keverik a friss és az avas dióbelet. Az alábbi tanácsok megszívlelésével könnyen elkerülhetjük, hogy rossz diót sózzanak ránk.

Így vásárolj egész diót:

 • száraz és tiszta legyen;
 • ne legyen repedezett, lyukacsos vagy foltos kívülről;
 • a friss diónak súlya van, ha túl könnyű, az gyanús;
 • rázzuk meg: nem jó jel, ha a dióbél zörög/mozog benne.

Dióbél vásárlása lépésről lépésre:

 1. Tapogassuk és nyomkodjuk meg: keménynek, teltnek, ropogósnak és „nehéznek” kell lennie. A töppedt, ráncos dióbelet hagyjuk ott!
 2. Szagoljuk meg: ha kellemes illatú, bátran vegyük meg. Ha kellemetlen, kesernyés, furcsa szaga van, avas dióba futottunk.
 3. Törjünk el egyet: ha fehér a belseje, minden rendben. Ha opálos, nagy valószínűséggel avas a dió.
 4. Meg is kóstolhatjuk: az avas dió kesernyés ízű.

Tárold megfelelően!

Az avasodás könnyen elkerülhető a szakszerű tárolással:

 • Az egész dió szellős, hűvös, sötét helyen tárolva akár 1 évig is felhasználható marad.
 • A dióbelet légmentes dobozban tartsuk a hűtőszekrényben, így kb. fél évig áll el, vagy tároljuk a fagyasztóban, meghosszabbítva ezzel a szavatosságát 1 évre.
 • Szobahőmérsékleten semmiképpen ne tartsuk a megtört diót, mert hamar megavasodik!

További diós receptek itt >>

Ennyiféleképpen fogyaszthatod...

Egészségügyi szempontból a legjobb, ha nyersen ropogtatjuk: egy kis alma és sajt társaságában kiváló vacsora. A salátánkat is megszórhatjuk némi durvára vágott dióval, vagy keverjük natúr joghurtba, méz kíséretében. És persze a sütemények, torták, piték, csigák elmaradhatatlan sztárja, és darálva a liszt egy részét is helyettesíthetjük vele.

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

nagyon szeretem a diót :) minden nap szoktam enni :) csak baromi drága az az egy baj van vele. :D

szekereserzsi

Mi is szeretjük, de nekem annyi terem, hogy nem fogy el a következ?ig. Így mindenféle diós receptet kipróbálok. Az idén is lesz b?ven , csak még szárítgatni kell....

Címlapról ajánljuk

További cikkek