Diótörő

A dió legnagyobb ellensége az avasodás. Most megtudhatod, hogyan kerülheted el, hogy tönkremenjen az értékes csonthéjas, és azt is, mire kell figyelni vásárlásakor!

Dióvásárlás: légy résen!

Nem mindenkinek díszeleg a kertjében egy vén diófa, és nem mindig kap ajándékba az ember egy szatyor diót, így olykor kénytelenek vagyunk vásárolni. Dió beszerzésekor érdemes körültekintőnek lenni, egyre több olyan esetről lehet hallani ugyanis, hogy az árusok trükköznek: nem éppen friss diót próbálnak meg eladni, vagy keverik a friss és az avas dióbelet. Az alábbi tanácsok megszívlelésével könnyen elkerülhetjük, hogy rossz diót sózzanak ránk.

Így vásárolj egész diót:

 • száraz és tiszta legyen;
 • ne legyen repedezett, lyukacsos vagy foltos kívülről;
 • a friss diónak súlya van, ha túl könnyű, az gyanús;
 • rázzuk meg: nem jó jel, ha a dióbél zörög/mozog benne.

Dióbél vásárlása lépésről lépésre:

 1. Tapogassuk és nyomkodjuk meg: keménynek, teltnek, ropogósnak és „nehéznek” kell lennie. A töppedt, ráncos dióbelet hagyjuk ott!
 2. Szagoljuk meg: ha kellemes illatú, bátran vegyük meg. Ha kellemetlen, kesernyés, furcsa szaga van, avas dióba futottunk.
 3. Törjünk el egyet: ha fehér a belseje, minden rendben. Ha opálos, nagy valószínűséggel avas a dió.
 4. Meg is kóstolhatjuk: az avas dió kesernyés ízű.

Tárold megfelelően!

Az avasodás könnyen elkerülhető a szakszerű tárolással:

 • Az egész dió szellős, hűvös, sötét helyen tárolva akár 1 évig is felhasználható marad.
 • A dióbelet légmentes dobozban tartsuk a hűtőszekrényben, így kb. fél évig áll el, vagy tároljuk a fagyasztóban, meghosszabbítva ezzel a szavatosságát 1 évre.
 • Szobahőmérsékleten semmiképpen ne tartsuk a megtört diót, mert hamar megavasodik!

További diós receptek itt >>

Ennyiféleképpen fogyaszthatod...

Egészségügyi szempontból a legjobb, ha nyersen ropogtatjuk: egy kis alma és sajt társaságában kiváló vacsora. A salátánkat is megszórhatjuk némi durvára vágott dióval, vagy keverjük natúr joghurtba, méz kíséretében. És persze a sütemények, torták, piték, csigák elmaradhatatlan sztárja, és darálva a liszt egy részét is helyettesíthetjük vele.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

4 ötlet, hogyan tárold a karácsonyi dekorációkat konyhai eszközök segítségével

A karácsonyra való hangolódás elengedhetetlen része, hogy ünnepi dekorációval dobjuk fel a lakást. Amíg a díszítgetés fázisában vagyunk megesik, hogy a tárolódobozt kidobjuk, legyen az az eredeti csomagolása, akár az, amiben elővettük a régebbit. Ha pedig vége a karácsonyi szezonnak nincs miben elpakolni. Erre az eshetőségre megosztunk most veletek 4 ötletet, ráadásul nem kell messzire menni, mert mindent megtalálsz a konyhádban, hogy hogyan tárold a karácsonyi dekort!

Balogh Lilla

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek