Diótörő

A dió legnagyobb ellensége az avasodás. Most megtudhatod, hogyan kerülheted el, hogy tönkremenjen az értékes csonthéjas, és azt is, mire kell figyelni vásárlásakor!

Dióvásárlás: légy résen!

Nem mindenkinek díszeleg a kertjében egy vén diófa, és nem mindig kap ajándékba az ember egy szatyor diót, így olykor kénytelenek vagyunk vásárolni. Dió beszerzésekor érdemes körültekintőnek lenni, egyre több olyan esetről lehet hallani ugyanis, hogy az árusok trükköznek: nem éppen friss diót próbálnak meg eladni, vagy keverik a friss és az avas dióbelet. Az alábbi tanácsok megszívlelésével könnyen elkerülhetjük, hogy rossz diót sózzanak ránk.

Így vásárolj egész diót:

  • száraz és tiszta legyen;
  • ne legyen repedezett, lyukacsos vagy foltos kívülről;
  • a friss diónak súlya van, ha túl könnyű, az gyanús;
  • rázzuk meg: nem jó jel, ha a dióbél zörög/mozog benne.

Dióbél vásárlása lépésről lépésre:

  1. Tapogassuk és nyomkodjuk meg: keménynek, teltnek, ropogósnak és „nehéznek” kell lennie. A töppedt, ráncos dióbelet hagyjuk ott!
  2. Szagoljuk meg: ha kellemes illatú, bátran vegyük meg. Ha kellemetlen, kesernyés, furcsa szaga van, avas dióba futottunk.
  3. Törjünk el egyet: ha fehér a belseje, minden rendben. Ha opálos, nagy valószínűséggel avas a dió.
  4. Meg is kóstolhatjuk: az avas dió kesernyés ízű.

Tárold megfelelően!

Az avasodás könnyen elkerülhető a szakszerű tárolással:

  • Az egész dió szellős, hűvös, sötét helyen tárolva akár 1 évig is felhasználható marad.
  • A dióbelet légmentes dobozban tartsuk a hűtőszekrényben, így kb. fél évig áll el, vagy tároljuk a fagyasztóban, meghosszabbítva ezzel a szavatosságát 1 évre.
  • Szobahőmérsékleten semmiképpen ne tartsuk a megtört diót, mert hamar megavasodik!

További diós receptek itt >>

Ennyiféleképpen fogyaszthatod...

Egészségügyi szempontból a legjobb, ha nyersen ropogtatjuk: egy kis alma és sajt társaságában kiváló vacsora. A salátánkat is megszórhatjuk némi durvára vágott dióval, vagy keverjük natúr joghurtba, méz kíséretében. És persze a sütemények, torták, piték, csigák elmaradhatatlan sztárja, és darálva a liszt egy részét is helyettesíthetjük vele.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...