Így metszd a diófát, ha bőséges termést szeretnél

A diófa bő terméssel hálálja meg, ha odafigyelsz őszi metszésére. Formás megjelenés, egészséges, bőséges termés, amiért igazán nem kell sokat tenni.

A diófa termesztése nem tartozik a legegyszerűbb műfajok közé, hiszen a magról ültetett egyedeknek 10 év is kellhet az első termés megjelenéséhez, éppen ezért jóval drágább egy facsemete, aminek 4-5 év is elég, hogy az első diószemet lepottyantsa. Ám, mindegyik diófa igényli a rendszeres gondoskodást, a legjobb időszak a diófa metszésére, pedig az ősz.

Az őszi metszés fontos a bőséges termés szempontjából

Fontos tudni, hogy tavasszal tilos a diófa metszése, hiszen ilyenkor a magas gyökérnyomás rothadást idézhet elő. Ellenben az őszi szezon kimondottan előnyös időszak, ugyanis bőséges termésben lehet részünk.

Így csináld a diófa fenntartó metszését!

A fenntartó metszés esetében a termőrészek megújítása a legfontosabb. Cél az ágrendszer kiegyensúlyozottsága, illetve az, hogy a belső részek is kellő fényben részesüljenek.

Szintén fontos tudnivaló, hogy minél kevésbé metszük vissza a fa egyes részeit, annál kevésbé lesz termőképes. Éppen ezért, ne hagyjuk, hogy a belső lombrész túl sűrűvé váljon.

Az ősz azért is a legmegfelelőbb a diófa metszésére, mert ilyenkor alacsony a gyökérnyomás, és még a fán ejtett sebek is gyorsabban gyógyulnak, mint az év bármely más időszakában.

És így fogj hozzá a koronaalakító metszéshez!

Mivel a vázágak maguktól egyébként is elég kesze-kuszán nőnek, ezért az első 7-8 évben felesleges ezeket metszeni, viszont a keresztbe és a lombkorona belseje felé növő ágakat, illetve a sérült, beteg részeket távolítsuk el.

Forrásunk volt.


Még több növényekkel kapcsolatos érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...