Így edd a szilvát, ha szereted, de épp diétázol!

Van egy jó hírünk, most, hogy itt a szilvaszezon - nem kell lemondanod erről a hazai gyümölcsről akkor sem, ha épp diétázol.

Augusztusban már kifelé megyünk a nyári gyümölcsözönből, de szerencsére ebben a hónapban már kapható friss, édes szilva. Ki a kisebb, keményebb gyümölcsöket szereti, ki a nagyobb, lédúsabb, szaftosabb példányokra esküszik. Bármelyik csapatba is tartozol, érdemes kihasználnod a szilvaszezont!

Így edd a szilvát, ha szereted, de épp diétázol!

A szilva a barackfélék rokona, a csonthéjasok közé tartozik. Nagyon sokféle szilvát ismerünk: a gyümölcsök lehetnek egészen aprók (szilvásgombócba tökéletes) vagy fél öklömnyiek, húsa lehet sárgás, bordós árnyalatú, héja akár sötétlila vagy bordó, a ringlószilvának zöld vagy sárga, narancsos árnyalatú.

100 g szilva 46 kcal és 11 g szénhidrátot tartalmaz. A többi lédús gyümölcshöz hasonlóan zsír- és fehérjetartalma elenyésző, gazdag káliumban, tartalmaz C-vitamint, antioxidáns hatású vegyületeket. Szorbit nevű cukoralkoholt tartalmaz, amely enyhe hashajtó hatású lehet az arra érzékenyeknél. Ezért mennyiség tekintetében legyünk mértéktartóak a szilvával, szilvalekvárral, aszalt szilvával. Ugyanakkor pont természetes hashajtó hatása  miatt fogyasztják sokan, akik székrekedéssel küzdenek.

Sokan gondolják, hogy a szilva “tilos”, ha fogyni szeretnénk, vagy szénhidrátanyagcsere-zavarral élünk (pl. diabetes, inzulin-rezisztencia). Ez természetesen nincs így a szilva is tökéletesen beilleszthető a kapcsolódó étrendekbe:

  • fogyaszthatjuk nyersen - reggeli kásánkba, tízóraira vagy uzsonnára rostdús keksz kíséretében,
  • szintén jó uzsonnamegoldás, a szilva pl. sajtkockákkal vagy dióval, mandulával
  • ha szeretjük ezt az ízkombinációt, akkor készíthetünk belőle házi szilvás joghurtot is (persze mindenki legyen tekintettel az emésztőrendszere tűrőképességére)
  • készíthetünk belőle hideg joghurtos krémlevest is, ha azonban ezt édesíteni szeretnénk, akkor bánjunk óvatosan a cukoralkohol alapú édesítőszerekkel, és inkább valami más megoldást válasszunk (legjobb talán, ha más, édes gyümölcsöt, pl. almát adunk a leveshez, és akkor külön édesíteni sem kell,
  • készülhet belőle gyümölcskrém, adhatjuk gyümölcssalátákhoz, tehetjük smoothie-ba, turmixba,
  • akárcsak az őszibarack, a szilva is jól grillezhető, fűszeres hús-/halételeink körete is lehet, de akár egy házi készítésű vaníliafagyit is feldobhatunk egy fahéjas, netán gyömbéres-chilis grillezett szilvával,
  • fűszeres, intenzív ízű szilvachutney-t is készíthetünk, amivel ugyancsak a frissen sült hús, hal, sajt vagy tofuételeinket kísérhetjük,
  • teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely-alapú tésztával készíthetünk szilvás lepényt vagy kevert süteményeket is.

Jó hír, hogy a szilva jól fagyasztható, megtisztítva, kimagozva, félbevágva bátran tegyünk el belőle télire!


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...