Miért csomósodik a só, és biztonságos-e így is elfogyasztani?

Biztosan velünk is előfordult már, hogy egész egyszerűen csak szerettünk volna megsózni egy adag sült krumplit, de akkor észrevettük, hogy semmi nem jön a sótartóból, mert abban teljesen összeálltak a szemek. Ez nemcsak bosszantó lehet, de előhozza a kérdést is: mi történik ilyenkor?

Ez a probléma gyakoribb, mint gondolnánk, de ettől még nem kerülünk közelebb a megfejtéshez. Nézzük meg, hogy pontosan milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor, és hogy biztonságos-e így is elfogyasztani a sót.

Miért csomósodik a só, és biztonságos-e így is elfogyasztani?

A tettes: a páratartalom

A jelenség fő oka nem más, mint a nedvesség, pontosabban a páratartalom. A higroszkópos anyag, ami azt jelenti, hogy vizet vonz magához a levegőből. Így, amikor a konyhánk vagy a kamránk nedvessé válik, a só képes beszívni ezt a nedvességet, ami csomók kialakulásához vezet.

Hogy pontosan hogyan?

Nos, a nedvesség hatására a sókristályok kissé feloldódnak, majd idővel újrakristályosodnak, ám ilyenkor már nagyobb, masszívabb darabokban öltenek testet.

Magas páratartalmú helyeken, vagy ha a sótartót a tűzhely közelében tartjuk, ahol sok a gőz, az összecsomósodás szinte elkerülhetetlen.

Biztonságos a csomós só?

Jó hír: még akkor is, ha a egészen nagy darabba állt össze, tökéletesen biztonságos marad a fogyasztása. A csomósodás nem befolyásolja a só ízét vagy azt, hogy milyen hatással van ránk – ez csupán szerkezeti probléma.

Mit tehetünk ellene?

Az első és leglogikusabb módszer az, ha hűvös, száraz helyen tároljuk a sót, távol a nedvességtől és az olyan hőforrásoktól, mint például a tűzhely.

Emellett, ha biztosra akarunk meni, néhány szem nyers rizst is dobhatunk a sótartóba. A rizs felszívja a nedvességet, így a só tökéletes és laza marad - ez egy régi trükk, ami csodákra képes! De tehetünk a sótartóba olyan szilikatasakokat is, amelyek kifejezetten élelmiszertároláshoz készültek. Sőt: egy másik lehetőség, hogy olyan sótartót használunk, amelyben beépített nedvességmegkötő van. Bizony, már ilyen is létezik! Ezek a módszerek mind segítenek csökkenteni a tartóban a páratartalmat, így a só mindig készen áll a használatra.

Ha pedig már megtörtént a baj, akkor sem kell megilletődni: villával szétnyomhatjuk a nagyobb darabokat, vagy átönthetjük egy darálóban a könnyebb használat érdekében.

Forrásunk volt.


Még több só:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...