Miért csomósodik a só, és biztonságos-e így is elfogyasztani?

Biztosan velünk is előfordult már, hogy egész egyszerűen csak szerettünk volna megsózni egy adag sült krumplit, de akkor észrevettük, hogy semmi nem jön a sótartóból, mert abban teljesen összeálltak a szemek. Ez nemcsak bosszantó lehet, de előhozza a kérdést is: mi történik ilyenkor?

Ez a probléma gyakoribb, mint gondolnánk, de ettől még nem kerülünk közelebb a megfejtéshez. Nézzük meg, hogy pontosan milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor, és hogy biztonságos-e így is elfogyasztani a sót.

Miért csomósodik a só, és biztonságos-e így is elfogyasztani?

A tettes: a páratartalom

A jelenség fő oka nem más, mint a nedvesség, pontosabban a páratartalom. A higroszkópos anyag, ami azt jelenti, hogy vizet vonz magához a levegőből. Így, amikor a konyhánk vagy a kamránk nedvessé válik, a só képes beszívni ezt a nedvességet, ami csomók kialakulásához vezet.

Hogy pontosan hogyan?

Nos, a nedvesség hatására a sókristályok kissé feloldódnak, majd idővel újrakristályosodnak, ám ilyenkor már nagyobb, masszívabb darabokban öltenek testet.

Magas páratartalmú helyeken, vagy ha a sótartót a tűzhely közelében tartjuk, ahol sok a gőz, az összecsomósodás szinte elkerülhetetlen.

Biztonságos a csomós só?

Jó hír: még akkor is, ha a egészen nagy darabba állt össze, tökéletesen biztonságos marad a fogyasztása. A csomósodás nem befolyásolja a só ízét vagy azt, hogy milyen hatással van ránk – ez csupán szerkezeti probléma.

Mit tehetünk ellene?

Az első és leglogikusabb módszer az, ha hűvös, száraz helyen tároljuk a sót, távol a nedvességtől és az olyan hőforrásoktól, mint például a tűzhely.

Emellett, ha biztosra akarunk meni, néhány szem nyers rizst is dobhatunk a sótartóba. A rizs felszívja a nedvességet, így a só tökéletes és laza marad - ez egy régi trükk, ami csodákra képes! De tehetünk a sótartóba olyan szilikatasakokat is, amelyek kifejezetten élelmiszertároláshoz készültek. Sőt: egy másik lehetőség, hogy olyan sótartót használunk, amelyben beépített nedvességmegkötő van. Bizony, már ilyen is létezik! Ezek a módszerek mind segítenek csökkenteni a tartóban a páratartalmat, így a só mindig készen áll a használatra.

Ha pedig már megtörtént a baj, akkor sem kell megilletődni: villával szétnyomhatjuk a nagyobb darabokat, vagy átönthetjük egy darálóban a könnyebb használat érdekében.

Forrásunk volt.


Még több só:

Legújabb receptek

Sajtkrémes fánk

Itt van a farsangi szezon, de ki mondta, hogy csak az édes a nyerő? :) Minden sós után kell valami édes, de minden édes után mindenképp kell valami sós is :D. Próbáljuk ki ezeket az isteni ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...