Csokikrém elegánsan

Mindannyian ettünk már bonbont, de csokitortát biztosan. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy kóstoltunk már ganache-t is!

A ganache (ejtsd: gánás) francia eredetű csokoládés cukrászkrém. A legenda úgy tartja, hogy egy cukrászsegéd véletlenül forró tejszínt öntött az összetört csokoládéra, amiért jól ki is kapott a mesterétől. Azonban végül bebizonyosodott, hogy a krém messze nem használhatatlan, sőt, ezért "megalkotójáról", Ganacche-ról nevezték el.

A ganache az egyik legegyszerűbb cukrászkrém, melynek alapja a csokoládé, mely lehet fehér- tej- vagy étcsokoládé, és a tejszín. A csokoládét összetörik, a tejszínt pedig forrás közeli hőmérsékletűre hevítik, majd a csokoládéra öntik. Kb. 10 percet hagyják állni, mert ha hamarabb keverik, szemcsés lesz a gyors hűléstől, majd alaposan összekeverik. Egy csipet só segít kihozni a csokoládé ízét, de tehetünk bele csiliport vagy narancshéjat, likőröket, (a narancs (likőrformában is) meg a csokoládé örök páros), kávét, vagy akár még vajat is.

Persze a tejszín és a csokoládé aránya attól függ, mire használjuk a krémet. Csokoládétorta bevonásához egészen más arányok szükségesek, mint egy bonbonhoz. Míg az előbbinél jobb a krémes, folyékonyabb állag, amelyet akár habverővel verve dúsíthatunk és még selymesebbé tehetünk, az utóbbinál fontos, hogy kihűlt állapotában megdermedjen, formázható massza legyen, amely aztán harapható vagy szopogatható. Vagyis az egyikbe több, a másikba kevesebb tejszín kell. A tejszín mennyiség egyébként attól is függ, hogy milyen hőmérsékleten tálaljuk a ganache-t, hiszen nyilván kevesebb kell, ha a csokoládé is meleg és olvad.

A ganache alapreceptjéért kattints ide!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Jó volna egy arány-táblázat, ami megmutatja, hogy milyen típusú felhasználáshoz mennyi tejszín és mennyi csokoládé kell. ^^

Törölt felhasználó

Én is szívesen csinálnék ebb?l csokikrémes tortát, receptet szeretnék szintén! Üdv.Marika

gygyke

6 dl legalább 30%-os habtejszín 30 dkg szerencsi étcsokival összeolvasztva, kih?tve majd felhabosítva pont egy 3 réteg? 16 szeletes tortához elég.

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!