Csokikrém elegánsan

Mindannyian ettünk már bonbont, de csokitortát biztosan. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy kóstoltunk már ganache-t is!

A ganache (ejtsd: gánás) francia eredetű csokoládés cukrászkrém. A legenda úgy tartja, hogy egy cukrászsegéd véletlenül forró tejszínt öntött az összetört csokoládéra, amiért jól ki is kapott a mesterétől. Azonban végül bebizonyosodott, hogy a krém messze nem használhatatlan, sőt, ezért "megalkotójáról", Ganacche-ról nevezték el.

A ganache az egyik legegyszerűbb cukrászkrém, melynek alapja a csokoládé, mely lehet fehér- tej- vagy étcsokoládé, és a tejszín. A csokoládét összetörik, a tejszínt pedig forrás közeli hőmérsékletűre hevítik, majd a csokoládéra öntik. Kb. 10 percet hagyják állni, mert ha hamarabb keverik, szemcsés lesz a gyors hűléstől, majd alaposan összekeverik. Egy csipet só segít kihozni a csokoládé ízét, de tehetünk bele csiliport vagy narancshéjat, likőröket, (a narancs (likőrformában is) meg a csokoládé örök páros), kávét, vagy akár még vajat is.

Persze a tejszín és a csokoládé aránya attól függ, mire használjuk a krémet. Csokoládétorta bevonásához egészen más arányok szükségesek, mint egy bonbonhoz. Míg az előbbinél jobb a krémes, folyékonyabb állag, amelyet akár habverővel verve dúsíthatunk és még selymesebbé tehetünk, az utóbbinál fontos, hogy kihűlt állapotában megdermedjen, formázható massza legyen, amely aztán harapható vagy szopogatható. Vagyis az egyikbe több, a másikba kevesebb tejszín kell. A tejszín mennyiség egyébként attól is függ, hogy milyen hőmérsékleten tálaljuk a ganache-t, hiszen nyilván kevesebb kell, ha a csokoládé is meleg és olvad.

A ganache alapreceptjéért kattints ide!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek