Csokikrém elegánsan

Mindannyian ettünk már bonbont, de csokitortát biztosan. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy kóstoltunk már ganache-t is!

A ganache (ejtsd: gánás) francia eredetű csokoládés cukrászkrém. A legenda úgy tartja, hogy egy cukrászsegéd véletlenül forró tejszínt öntött az összetört csokoládéra, amiért jól ki is kapott a mesterétől. Azonban végül bebizonyosodott, hogy a krém messze nem használhatatlan, sőt, ezért "megalkotójáról", Ganacche-ról nevezték el.

A ganache az egyik legegyszerűbb cukrászkrém, melynek alapja a csokoládé, mely lehet fehér- tej- vagy étcsokoládé, és a tejszín. A csokoládét összetörik, a tejszínt pedig forrás közeli hőmérsékletűre hevítik, majd a csokoládéra öntik. Kb. 10 percet hagyják állni, mert ha hamarabb keverik, szemcsés lesz a gyors hűléstől, majd alaposan összekeverik. Egy csipet só segít kihozni a csokoládé ízét, de tehetünk bele csiliport vagy narancshéjat, likőröket, (a narancs (likőrformában is) meg a csokoládé örök páros), kávét, vagy akár még vajat is.

Persze a tejszín és a csokoládé aránya attól függ, mire használjuk a krémet. Csokoládétorta bevonásához egészen más arányok szükségesek, mint egy bonbonhoz. Míg az előbbinél jobb a krémes, folyékonyabb állag, amelyet akár habverővel verve dúsíthatunk és még selymesebbé tehetünk, az utóbbinál fontos, hogy kihűlt állapotában megdermedjen, formázható massza legyen, amely aztán harapható vagy szopogatható. Vagyis az egyikbe több, a másikba kevesebb tejszín kell. A tejszín mennyiség egyébként attól is függ, hogy milyen hőmérsékleten tálaljuk a ganache-t, hiszen nyilván kevesebb kell, ha a csokoládé is meleg és olvad.

A ganache alapreceptjéért kattints ide!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Címlapról ajánljuk

10-féle tofut vizsgált a Tudatos Vásárlók tesztje – Itt vannak...

A tofu manapság már abszolút elterjedt élelmiszer, a legtöbb nagyobb bolt polcain megtalálható. Mivel egészen olcsó és fehérjében gazdag alapanyag, nagy népszerűségre tett szert, és nem csak a vegánok és vegetáriánusok körében. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most 10 terméket vizsgált meg, hogy megnézzék, minden rendben van-e a boltokban kapható tofukkal.

Nosalty

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!