Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csodás videó: 5+1 egészséges szénhidrátforrás

Csodás videóval mutatjuk be nektek a kiegyensúlyozott vagy akár a fogyókúrás étrendbe illeszthető, egészséges szénhidrátforrásokat.

Az utóbbi években rájár a rúd a szénhidrátokra, sokfelől halljuk, hogy károsak, sokan gondolják, hogy teljesen el kell hagyni az étrendünkből őket annak érdekében, hogy egészségesek lehessünk.

Ez természetesen ebben a formában nem igaz, a szénhidrátok között egészségünkre való hatásuk tekintetében az alábbi különbséget kell tenni:

  1. Egyszerű szénhidrátok például a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), illetve a két cukorból álló vegyületek, mint pl. a kristálycukor (szacharóz), a tejcukor (laktóz) stb.
  2. Összetett szénhidrátok azok a vegyületek, amelyek sok egyszerű szénhidrátból épülnek fel, ilyen pl. a gabonaszemekben, a kukoricában, a burgonyában, egyes zöldségekben található keményítő.

A kémiai szerkezetbeli különbség jelentősége, hogy meghatározza az adott szénhidrát felszívódásának sebességét, így a vércukorszintünk emelkedésének sebességét is. Az összetett szénhidrátok lassabban szívódnak fel, különösen, ha egyidejűleg élelmi rostot is fogyasztunk – mint pl. a teljes kiőrlésű gabonák, a barna rizs, a zöldségek esetében. A lassabb felszívódás élettanilag kedvezőbb, mivel kiegyensúlyozottabb vércukorszintet eredményez, ami segít az inzulinrezisztencia, a túlsúly, a metabolikus szindróma és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem fogyaszthatunk egyszerű szénhidrátokat tartalmazó gyümölcsöket vagy tejtermékeket, hiszen ezek kitűnő vitamin-, ásványi anyag-, fehérje- és kalciumforrások. Inkább arra ügyeljünk, hogy a cukron kívül más, a szervezet számára hasznos tápanyagot jellemzően nem tartalmazó alapanyagok – pl. magas hozzáadott cukortartalmú üdítőitalok, péksütemények, cukorkák és édességek – ne szerepeljenek rendszeresen az étrendünkben.

Nézd meg korábbi videónkat!:

5+1 egészséges tízórai- és uzsonnatipp 200 kalóriából

A szénhidrátok fontos tápanyagok, hiszen szervezetünk legfőbb energiaforrásai. Az étrendből őket elhagyni nem szükséges, és nem is ajánlott, még fogyókúrában sem. Fordítsunk inkább figyelmet arra, hogy az étrendünkben az összetett szénhidrátok kapják a főszerepet, és csökkentsük az egyszerű szénhidrátot tartalmazó alapanyagok fogyasztását!

5+1 egészséges szénhidrátforrás

Alábbi videónkban mutatjuk be nektek a kiegyensúlyozott vagy akár a fogyókúrás étrendbe illeszthető, egészséges szénhidrátforrásokat.

  1. Használjunk szendvicseinkhez teljes kiőrlésű kenyeret, toastkenyeret, laposkenyeret!
  2. Hideg étkezéseink mellé fogyasszunk szezonálisan friss kerti veteményt – paradicsomot, retket, paprikát, újhagymát, uborkát!
  3. Az alacsony kalóriatartalmú leveles zöldségek, káposztafélék magas élelmi rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmúak, fogyasztásukkal alkalmazkodjunk szezonjukhoz!
  4. A gyökérzöldségek magas keményítőtartalmuknál fogva kitűnő energiaforrások, emellé párosul rost-, vitamin és értékes ásványianyag-tartalmuk.
  5. Fogyasszunk kedvező hatású gabonaféléket – pl. barna rizst, bulgurt, teljes kiőrlésű tésztát, zabpelyhet!
  6. Szerepeljenek étrendünkben rendszeresen a magas élelmi rost és növényi fehérjetartalmú hüvelyesek – pl. lencse, fehérbab, tarkabab!
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!