Csisztu Zsuzsa különleges hústekercse

Csisztu Zsuzsa egyensúlyozik a dolgozó nő és az anya szerep között, a családi menüt nagy odafigyeléssel állítja össze. Most megmutatja nektek egyik különleges hústekercs receptjét!

Hol szeretsz vásárolni?

A friss alapanyagok, a piacozás tradíciója, a beszédbe elegyedés a termelőkkel, eladókkal, számomra mindenképp követendő hagyomány, mert adok a véleményükre, és szeretem, ha helyi, szezonálisan kapható alapanyagokat használhatok a konyhámban. Nagyon fontosnak tartom, hogy ellenőrizzem az ételeket, kóstolás nélkül nem tudom elképzelni a főzést, ez a konyhában számomra evidencia.

Mi volt az első étel, melyet önállóan készítettél el?

Sportmúltam révén sokszor megfordultam más országokban, így, amikor éppen ösztöndíjjal Amerikában éltem, hamar rájöttem, hogy ha ízletes, főtt ételeket szeretnék enni, akkor csak magamra számíthatok. Az első, amit elkészítettem, az a csirkepaprikás volt. Aztán szépen, lassan, a vizuális emlékeimet felhasználva kezdtem el más fogásokat is összehozni, addig alakítottam, finomítottam a recepteket, elkészítési módokat, míg az olyan nem lett, ahogyan én megszerettem és megszoktam, s ahogy anyukám a levelezésünkben nekem ezeket leírta. Persze azért voltak akadályok, mert bizonyos hozzávalókat, például fűszereket nem vagy csak nagy utánajárással lehetett beszerezni a magyar konyha remekeihez.

Ha már magyaros konyha és nemzetek, hogyan viszonyulsz más kultúrák gasztronómiájához?

Rajongok más nemzetek konyháiért,az olasz gasztronómia az egyszerűségével, a mediterrán ízvilág a maga tisztaságával nagyon közel áll a szívemhez, a pizzák, a bruscetta-félék, pasták gyakori vendégek a konyhámban. A japán és az indonéz ízvilág szintén kedvenceim között szerepel, ez utóbbinak jellegzetességeit még a fiam is előszeretettel fogyasztja. Létezett korábban Budapesten egy kiváló indonéz étterem, melynek szakácsa korábban megosztotta velem, hogy hol tudom itthon is beszerezni azokat az alapanyagokat, melyek elengedhetetlenek az indonéz ételek elkészítéséhez.

A hagyományokhoz mennyire ragaszkodsz, ha főzésről van szó?

Sok szempontból ragaszkodom hozzájuk, karácsonykor nálunk is kerül az asztalra halászlé, rántott hal, általában harcsából. Márton-napkor is, de máskor is szívesen sütök libát vagy kacsát, de egy jó marhalábszárból készült gulyásleves is szívesen látott étel az asztalunkon. Azt azonban tudni kell, hogy bár csupa ízletes finomságot készítek a családomnak, ügyelek rá, hogy az egészséges táplálkozás alapelveit betartsuk, például olívaolajjal vagy mangalicazsírral főzök-sütök, fehér lisztet szinte egyáltalán nem használok, inkább tönköly-, kukorica-, illetve rizsliszttel sűrítek. Az elmúlt időszakban pedig felfedeztem a nyírfacukrot, ami szerintem óriási találmány, hiszen sokkal egészségesebb a hagyományos cukornál. Ez is természetes, növényi eredetű anyag, de lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaz, mi több, még cukorbetegek is fogyaszthatják.

Csisztu Zsuzsa megosztja a NoSalty olvasóival egyik bevált receptjét, melyet legutóbb a kisfia születésnapi zsúrjára készített el. Íme!

Bazsalikommal, mozzarellával és gombával töltött, baconbe tekert szűzérme

Hozzávalók: sertés szűzérme, friss bazsalikom, mozzarella, póréhagyma, gomba, vaj

Elkészítés

  1. Bármelyik töltelék esetén a megmosott és megszárított szűzérmét hosszában, egyik végétől a másikig, félig bemetsszük, majd megfordítva úgyanígy teszünk, és az egészet alulról, illetve felülről kihajtjuk. Így kapunk egy enyhén rombusz alakú húsdarabot, amit aztán picit megklopfolunk, sózunk, borsozunk, mindkét oldalon.
  2. Bazsalikomot terítünk a húsra, majd mozzarella sajtot halmozunk rá, a közepébe vajon és póréhagymán párolt, fűszerezett gombát teszünk. Óvatosan elkezdjük feltekerni a húst, és ahol szükséges, hústűvel hosszúkás hengerré formázzuk az egészet. Ezt követően átlósan végigtekerjük baconnel, majd, ha az egyik irányból a végére értünk, a másik irányból az átlóra merőlegesen – hogy megsülve is szép látványt mutasson – újra végigtekerjük egymásba érő baconcsíkokkal a hengerünket. Gazdag ízvilágú húskülönlegességet kapunk.
  3. Mindezt aztán alufóliába szoktam csomagolni, úgy helyezem a sütőbe és ott kb. fél óra aratt puhára párolódik, megsül benne minden. Majd kiveszem a sütőből, leszedem róla a fóliát és vajjal kenegetve, pirosra pirítom az egészet.
  4. Megvárjuk, míg kihűl, felvágjuk és tálaljuk.

Csisztu Zsuzsa honlapja itt >>

Csisztu Zsuzsa Facebook-rajongói oldala itt >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...