Csisztu Zsuzsa különleges hústekercse

Csisztu Zsuzsa egyensúlyozik a dolgozó nő és az anya szerep között, a családi menüt nagy odafigyeléssel állítja össze. Most megmutatja nektek egyik különleges hústekercs receptjét!

Hol szeretsz vásárolni?

A friss alapanyagok, a piacozás tradíciója, a beszédbe elegyedés a termelőkkel, eladókkal, számomra mindenképp követendő hagyomány, mert adok a véleményükre, és szeretem, ha helyi, szezonálisan kapható alapanyagokat használhatok a konyhámban. Nagyon fontosnak tartom, hogy ellenőrizzem az ételeket, kóstolás nélkül nem tudom elképzelni a főzést, ez a konyhában számomra evidencia.

Mi volt az első étel, melyet önállóan készítettél el?

Sportmúltam révén sokszor megfordultam más országokban, így, amikor éppen ösztöndíjjal Amerikában éltem, hamar rájöttem, hogy ha ízletes, főtt ételeket szeretnék enni, akkor csak magamra számíthatok. Az első, amit elkészítettem, az a csirkepaprikás volt. Aztán szépen, lassan, a vizuális emlékeimet felhasználva kezdtem el más fogásokat is összehozni, addig alakítottam, finomítottam a recepteket, elkészítési módokat, míg az olyan nem lett, ahogyan én megszerettem és megszoktam, s ahogy anyukám a levelezésünkben nekem ezeket leírta. Persze azért voltak akadályok, mert bizonyos hozzávalókat, például fűszereket nem vagy csak nagy utánajárással lehetett beszerezni a magyar konyha remekeihez.

Ha már magyaros konyha és nemzetek, hogyan viszonyulsz más kultúrák gasztronómiájához?

Rajongok más nemzetek konyháiért,az olasz gasztronómia az egyszerűségével, a mediterrán ízvilág a maga tisztaságával nagyon közel áll a szívemhez, a pizzák, a bruscetta-félék, pasták gyakori vendégek a konyhámban. A japán és az indonéz ízvilág szintén kedvenceim között szerepel, ez utóbbinak jellegzetességeit még a fiam is előszeretettel fogyasztja. Létezett korábban Budapesten egy kiváló indonéz étterem, melynek szakácsa korábban megosztotta velem, hogy hol tudom itthon is beszerezni azokat az alapanyagokat, melyek elengedhetetlenek az indonéz ételek elkészítéséhez.

A hagyományokhoz mennyire ragaszkodsz, ha főzésről van szó?

Sok szempontból ragaszkodom hozzájuk, karácsonykor nálunk is kerül az asztalra halászlé, rántott hal, általában harcsából. Márton-napkor is, de máskor is szívesen sütök libát vagy kacsát, de egy jó marhalábszárból készült gulyásleves is szívesen látott étel az asztalunkon. Azt azonban tudni kell, hogy bár csupa ízletes finomságot készítek a családomnak, ügyelek rá, hogy az egészséges táplálkozás alapelveit betartsuk, például olívaolajjal vagy mangalicazsírral főzök-sütök, fehér lisztet szinte egyáltalán nem használok, inkább tönköly-, kukorica-, illetve rizsliszttel sűrítek. Az elmúlt időszakban pedig felfedeztem a nyírfacukrot, ami szerintem óriási találmány, hiszen sokkal egészségesebb a hagyományos cukornál. Ez is természetes, növényi eredetű anyag, de lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaz, mi több, még cukorbetegek is fogyaszthatják.

Csisztu Zsuzsa megosztja a NoSalty olvasóival egyik bevált receptjét, melyet legutóbb a kisfia születésnapi zsúrjára készített el. Íme!

Bazsalikommal, mozzarellával és gombával töltött, baconbe tekert szűzérme

Hozzávalók: sertés szűzérme, friss bazsalikom, mozzarella, póréhagyma, gomba, vaj

Elkészítés

  1. Bármelyik töltelék esetén a megmosott és megszárított szűzérmét hosszában, egyik végétől a másikig, félig bemetsszük, majd megfordítva úgyanígy teszünk, és az egészet alulról, illetve felülről kihajtjuk. Így kapunk egy enyhén rombusz alakú húsdarabot, amit aztán picit megklopfolunk, sózunk, borsozunk, mindkét oldalon.
  2. Bazsalikomot terítünk a húsra, majd mozzarella sajtot halmozunk rá, a közepébe vajon és póréhagymán párolt, fűszerezett gombát teszünk. Óvatosan elkezdjük feltekerni a húst, és ahol szükséges, hústűvel hosszúkás hengerré formázzuk az egészet. Ezt követően átlósan végigtekerjük baconnel, majd, ha az egyik irányból a végére értünk, a másik irányból az átlóra merőlegesen – hogy megsülve is szép látványt mutasson – újra végigtekerjük egymásba érő baconcsíkokkal a hengerünket. Gazdag ízvilágú húskülönlegességet kapunk.
  3. Mindezt aztán alufóliába szoktam csomagolni, úgy helyezem a sütőbe és ott kb. fél óra aratt puhára párolódik, megsül benne minden. Majd kiveszem a sütőből, leszedem róla a fóliát és vajjal kenegetve, pirosra pirítom az egészet.
  4. Megvárjuk, míg kihűl, felvágjuk és tálaljuk.

Csisztu Zsuzsa honlapja itt >>

Csisztu Zsuzsa Facebook-rajongói oldala itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek