Szakértők árulták el, melyik egészségesebb: a csirkemell vagy a csirkecomb a nyerő?

Két alap húsféle, két eltérő íz és állag — de vajon az egészség szempontjából is van köztük különbség? A válasz: van. Nézzük, melyik húsrész mikor kaphat főszerepet!

A csirkehús mindig remek választásnak számít, ha fehérjében gazdag fogásra vágyunk. Azonban nem mindegy, hogy combot vagy mellet választunk, hiszen mindkettő más-más előnyökkel jár. A szakértők egybehangzóan állítják: a csirkemell soványabb, kevesebb zsírt tartalmaz, míg a csirkecomb zamatosabb, és néhány olyan mikrotápanyagot rejthet, amit a mell kevésbé.

Csirkerészek vágódeszkán
Nem mindegy, hogy combot vagy mellet választunk, hiszen mindkettő más miatt hasznos
Getty Images

Mi jellemzi a csirkecombot?

A comb a szárnyrészhez tartozik, közvetlenül a láb fölött. Sötétebb csirkehúsról van szó, magasabb zsírtartalommal, ami segít abban, hogy sütéskor ne száradjon ki. Ezen kívül olyan nyomelemekhez is hozzájárul, mint a vas vagy a cink. Ha egészségtudatosan szeretnénk enni, akkor válasszuk a bőr nélküli változatot: így felezhetjük a zsírtartalmat anélkül, hogy a zamatos íz nagy része elvész.

Egy USDA-adat alapján egy átlagos, bőr- és csont nélküli csirkecomb (100 g) a következő értékeket hordozza: kb. 164 kcal, 21,2 g fehérje, 9,0 g zsír, és kis mennyiségű telített zsír is.

Mi jellemzi a csirkemellet?

A csirkemell a test elülső részéről származik, fehér húsnak minősül, és az egyik legegyszerűbb, legtisztább fehérjeforrás. Alacsonyabb zsírtartalmú és kalóriában „könnyebb”, mint a comb, ezért kedvelt választás azok körében, akik diétáznak vagy izomépítésre törekednek. Ugyanakkor ízben visszafogottabb, és könnyedén kiszáradhat, ha nem készítjük el gondosan.

100 grammos, bőr- és csont nélküli csirkemell tápértéke: kb. 131 kcal, 25,6 g fehérje, 2,2 g zsír — köztük csak 0,4 g telített zsír.

Melyiket válasszuk?

Nincs univerzális “jobb” választás — az dönt, mi az aktuális célod:

  • Ha alacsony kalóriára és zsírtartalomra törekszel, a csirkemell előnyösebb.
  • Viszont, ha azt szeretnéd, hogy az étel igazán ízletes és szaftos legyen, a comb jól jöhet.

Az sem baj, ha mindkettőt beiktatod az étrendedbe — változatossággal többféle tápanyagot tudsz bevinni.

Ha sovány fehérjét szeretnél minimális zsírral, válaszd a mellet; ha viszont az íz is fontos, és értékeled a plusz ásványi anyagokat, akkor a comb lehet a nyerő.

- szögezi le a dietetikus.

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...